Νέα από Αρκαδία. Δεν τους εμπιστευόμαστε

Με τόσους ανέργους, με τόσες οικονομικές θυσίες στις οποίες υποβαλλόμαστε από τη μνημονιακή πολιτική, με τόση άγρια λιτότητα, οι λίγες δεκάδες πολιτών που μαζεύτηκαν χθες στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας της ΓΣΕΕ – ΑΔΔΕΔΥ στην Κεντρική Πλατεία   και του ΠΑΜΕ στην πλατεία Πετρινού, είναι πολύ ελάχιστοι. Ίσως περισσότεροι από άλλες φορές, όμως πάντα λίγοι, αν λάβει κανείς υπόψη πως το κλείσιμο των καταστημάτων σημείωσε καθολική επιτυχία στην πόλη. Ο λόγος;  Βαρέθηκε ο κόσμος να ακολουθεί τους συνδικαλιστές του οι οποίοι, έπειτα από τόσες γενικές απεργίες, έπειτα από τόσα συλλαλητήρια ξέμειναν από ακροατήριο και  το μόνο που κατάφεραν είναι να κερδίσουν το δικαίωμα για ένα ακόμη συλλαλητήριο ή απεργία. Παλεύουν, βλέπετε,  για την επιβίωσή τους, όπως όλοι, αν και είναι   οι μόνοι στη σημερινή Ελλάδα που δεν φοβούνται μην ξυπνήσουν ένα πρωί χωρίς δουλειά. Όσο για μας τους υπόλοιπους, μπορούμε να αναρωτιόμαστε:  Πώς,  χωρίς  σοβαρή δημόσια διοίκηση είναι δυνατόν να  πάμε μπροστά, όταν οι  αυτοί οι συνδικαλιστές την κατάντησαν, με τις μαξιμαλιστικές τους απαιτήσεις και τα πολλαπλά βέτο σε κάθε επιχειρούμενη αλλαγή ένα πουκάμισα αδειανό, μια τρύπια υπόθεση ;  Ποια κοινωνία είναι αυτή που  θα τους ακολουθήσει και εν ανάγκη θα εκραγεί για την επίτευξη κάποιων στόχων;  Το τέλμα δεν παράγει εκρήξεις. Όταν για την έκρηξη απαιτείται χημική αντίδραση και εδώ τίποτε δεν αντιδρά, καθώς το κτίριο βρωμάει μούχλα και ο καθένας με τους δικούς του κοιτάζει να μη χάσει τα λίγα τετραγωνικά που κάποτε είχε κατακτήσει;

Η  εικόνα μιλάει από μόνη της. Μόλις ο επισκέπτης επισκεφθεί τον πεζόδρομο της πόλης, ένα από τα πολυσύχναστα σημεία της Αρκαδικής πρωτεύουσας, αντικρίζει και σήμερα ακόμη, μετά από τόσα χρόνια υποσχέσεων και όρκων την κακογουστιά και την τριτοκοσμική αθλιότητα μιας πόλης, με τα νάϋλον προστατευτικά να ετοιμάζονται για ανάπτυξη και τους άρχοντές της να μην μπορούν να  πάρουν στα σοβαρά μια απόφαση πολιτισμού και ευπρέπειας, γιατί τους εμποδίζει το κακώς εννοούμενο πολιτικό  κόστος και η πολιτική υστεροβουλία. Και όλα αυτά στο κεντρικότερο σημείο της πόλης.

Από την τόλμη και την αποφασιστικότητα κάποιων παλιών δημάρχων στην σημερινή ατολμία των διαδόχων τους, όπου το αύριο με αύριο δεν μοιάζει. Πότε, ποιος και ποιον να εμπιστευτεί; Τους συνδικαλιστές του ή τους άρχοντές του;

 

 

 

 

Κοινή εκπαίδευση

Επιβεβαιώθηκε η στήλη που προ ημερών  ανέφερε για κοινή εκπαίδευση νεοσυλλέκτων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας στην βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στην Τρίπολη, η οποία  πλέον  μετατρέπεται σε Μεικτό Διακλαδικό Κέντρο Κατάταξης. Στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης (124 ΠΒΕ), σύμφωνα με ανακοίνωση,  θα καταταγούν από την επόμενη σειρά κατάταξης, από 5 έως 13 Νοεμβρίου, 2.000 από το σύνολο των νεοσυλλέκτων. Αναλυτικά θα είναι 1.000 του Στρατού Ξηράς και από 500 της Αεροπορίας και του Ναυτικού. Οι νεοσύλλεκτοι θα φορούν την στολή του κλάδου που ανήκουν, οι εκπαιδευτές θα είναι και των 3 Κλάδων (κοινοί), ενώ ο διοικητής, της Αεροπορίας. Η ίδρυση μεικτού διακλαδικού Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στο αεροδρόμιο Τρίπολης είναι μία από τις κινήσεις για περιορισμό των κέντρων κατάταξης σε μόλις 8 (και ένα εφεδρικό) όπου θα κατατάσσονται οι υπόλοιποι του Στρατού Ξηράς. Στα χαρτιά το υπουργείο Αμυνας εμφανίζει να κλείνουν 15 κέντρα νεοσυλλέκτων, ωστόσο κάποια από αυτά έχουν ήδη κλείσει στην πράξη από την προηγούμενη κυβέρνηση. Άλλο μέτρο στο πλαίσιο των αλλαγών είναι ότι οι κατατάξεις θα γίνονται ξανά κάθε 2 μήνες.
Αντιφασιστικό μέτωπο

Στις 10 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνέλευση του Αντιφασιστικού Μετώπου Αρκαδίας στο εργατικό κέντρο. Κατ αυτήν  έγινε ένας απολογισμός των μέχρι τώρα δράσεων του Μετώπου και στα πλαίσια της μαζικοποίησης και της εξωστρεφούς του δράσης αποφασίστηκες να κληθούν  μια σειρά από συλλόγους, φορείς και οργανώσεις της Αρκαδίας για τη συνδιοργάνωση του 1ου διήμερου αντιφασιστικού-αντιρατσιστικού Φεστιβάλ στην Τρίπολη στις 27 και τις 28 Οκτωβρίου. Ήδη έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους στο Μέτωπο αλλά και στη συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ οι Φοιτητικοί σύλλογοι του Παν/μίου και το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας.

Με εκδηλώσεις-συζητήσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, workshops, χαριστικό παζάρι και συναυλίες, με βασικά προτάγματα την αλληλεγγύη, την αντίσταση και την αξιοπρέπεια, σε αντίθεση με τα κυρίαρχα πρότυπα που οδηγούν στον εκφασισμό της κοινωνίας και μακριά από οτιδήποτε συλλογικό, επιθυμούν  οι διοργανωτές το Φεστιβάλ αυτό να επανανοηματοδοτήσει την 28η Οκτώβρη, ώστε από μια μέρα στρατιωτικών παρελάσεων να πάρει τον λαϊκό-αντιφασιστικό χαρακτήρα που της πρέπει.

Υποδοχή

Με εγκαρδιότητα και θέρμη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδέχθηκε την περασμένη  Τρίτη, στην Κωνσταντινούπολη,  τους νεοεκλεγέντες Μητροπολίτες Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Θεόκλητο και Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομο προκειμένου να λάβουν την ευχή και την ευλογία του στο ξεκίνημα  της ποιμαντορίας και της διακονίας τους στις δύο ιστορικές επαρχίες που θα ποιμάνουν. Ακολούθως οι δύο νέοι Μητροπολίτες παρακάθισαν στην Πατριαρχική τράπεζα, πριν συνεχίσουν το προσκύνημά τους στο Ιερό  Κέντρο της Ορθοδοξίας και την Κωνσταντινούπολη.

Μεγάλη συμμετοχή

Στο προχθεσινό κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου Τρίπολης για κλείσιμο των καταστημάτων χθες λόγω της απεργιακής κινητοποίησης που είχε κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αλλά και η Ελληνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, σημαντικός αριθμός ανταποκρίθηκε και έβαλε λουκέτο για μια μέρα στο κατάστημά του.  Τα πιο πολλά μαγαζιά που έκλεισαν ήταν αυτά του κέντρου περισσότερο και λιγότερο της περιφέρειας, δίνοντας το στίγμα τους, πως η κατάσταση έφθασε σε οριακό σημείο. Εξαιρούνται όπως πάντα, πλην μιας περίπτωσης, οι καφετέριες, που γνώρισαν στιγμές δόξας από τη ν κοσμοσυρροή. Όχι θα κάτσουν να σκάσουν.

”American historυ Χ”

Μία από τις σημαντικότερες ταινίες με θέμα το ρατσισμό και την παρακμή ενός ολόκληρου έθνους, μέσα από μία και μόνο μία αμερικανική οικογένεια, είναι η ταινία ”American historυ Χ”, του σκηνοθέτη Tony Kaye, που θα προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας, το Σάββατο, 20 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης. Πρόκειται για ταινία  με πολύ καλές ερμηνείες και σκηνοθεσία που σε κάνει να ζεις στο έπακρο τις σημαντικότερες στιγμές των πρωταγωνιστών.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα τα φαινόμενα του φασισμού και του ρατσισμού στην Ελλάδα του σήμερα , με εισηγητή τον Θανάση Κούρκουλα μέλος της επιτροπής δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και της κίνησης  « Απελάστε το φασισμό».

Εξόρμηση

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 20-21 Οκτωβρίου 2012 ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων θα εξορμήσει στη γειτονική Ζήρεια. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Σάββατο θα γίνει διανυκτέρευση στο καταφύγιο της Ε.Ο.Φ. στο Κεφαλάρι Κορινθίας ενώ την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί διάσχιση του Οροπεδίου της Μάννας, με κατάληξη την κορυφή Χιόνι της Μικρής Ζήρειας (2.086 μ.). Οι ώρες πορείας είναι 7:30. Παράλληλα έχει προγραμματιστεί και μικρότερη πορεία διαρκείας 4 ωρών μέχρι το Οροπέδιο της Μάννας με επιστροφή στο καταφύγιο. Η αναχώρηση θα γίνει το Σάββατο στις 15:00 το μεσημέρι.

Τάδε έφη

Μπορούμε εύκολα να συγχωρήσουμε ένα παιδί που φοβάται το σκοτάδι.

Η αληθινή τραγωδία της ζωής όμως είναι όταν οι ενήλικοι φοβούνται το ΦΩΣ.  (Πλάτων)

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ papamh22@otenet.gr

One thought to “Νέα από Αρκαδία. Δεν τους εμπιστευόμαστε”

  1. Ετσι εννοουσαμε την αναπτυξη στη “ψωροκωστενα”.
    Εμπιστευτηκαμε τις τυχες της χωρας σε ενα ματσο ασχετους και αικανους ( οι οποιοι μεχρι και αυτη τη στιγμη βρισκονται ,αμετακινητοι ,στις θεσεις τους ) ,διορισαμε ( ΕΜΕΙΣ ναι ,με την ανοχη και την αποχη μας ,στις περισσοτερες των περιπτωσεων ) αλλους τοσους αχρηστους στα συνδικαλιστικα μας οργανα και πηραμε τον υπνο του δικαιου πιστευωντας οτι λυσαμε ολα μας τα προβληματα …
    Την ιδια στιγμη αλλοι λαοι ,κατωτερης νοημοσυνης κατα τον ανεγκεφαλο νεοελληνα ,οργανωνονταν ,μορφωνονταν ,καταπολεμουσαν την διαφθορα ,προωθουσαν την αξιοκρατια και σκεφτονταν συλογικα ξεφευγοντας απο το συνδρομο της απομονωσης που μας κατατρεχει εδω και αιωνες .

    Ποιος πιστευει οτι εχουμε ελπιδες σαν λαος να ανακαμψουμε οταν ,υστερα απο 3 ετη και εχοντας καταρρευσει σαν κοινωνια και δεχτει τοσες κατραπακιες ( και δικαιως ),ο περισσοτερος κοσμος πιστευει οτι “…οταν με το καλο περασει η κριση ,τοτε θα επιστρεψουμε παλι στο παλιο καλο 2008 …”

    Ο ληθαργος του Εθνους μαλλον ειναι μακροχρονιος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *