Πρωτοπορεί η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΑΓΝΗ

Πρωτοπορεί η Μονάδα Εντατικής  Θεραπείας του ΠΑΓΝΗ, καθώς είναι  η πρώτη μονάδα σε όλη τη χώρα που εγκαθιστά ηλεκτρονικό σύστημα  παρακολούθησης των ασθενών.

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολουθεί όλες τις ιατρικές πράξεις, κρατώντας μάλιστα αρχείο, όλων των φαρμάκων, των εξετάσεων και γενικότερα κάθε πράξης που γίνεται στον ασθενή, για μελλοντική χρήση.
Με τον τρόπο αυτό και οι γιατροί “γλιτώνουν” τη “χαρτούρα” αλλά και διατηρείται ιστορικό των ασθενών, στο οποίο είναι εφικτή η πρόσβαση … με το πάτημα ενός κουμπιού!

Το σύστημα αυτό υπάρχει ήδη σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε νοσοκομεία του εξωτερικού, ενώ υπάρχουν και εταιρείες που το εκμεταλλεύονται και το πωλούν. Ένα τέτοιο σύστημα στην αγορά θα κόστιζε περίπου 25.000 – 30.000 ευρώ για κάθε κρεβάτι της Μονάδας. Ωστόσο το ΠΑΓΝΗ, αντί να καταφύγει στην εύκολη λύση του “έτοιμου”, επέλεξε … το δύσκολο δρόμο! Ο διευθυντής της ΜΕΘ Δημήτρης Γεωργόπουλος και η ομάδα του, εδώ και δέκα χρόνια σχεδιάζουν το σύστημα αυτό, το οποίο πλεόν τελειοποίησαν και έθεσαν σε εφαρμογή!
Επί της ουσίας πρόκειται  για ένα σύστημα που σχεδιάστηκε  από γιατρούς και νοσηλευτές με βάση τις ανάγκες των ασθενών και  των θεραπόντων για τη διευκόλυνση  της δουλειάς τους και την ασφάλεια των ασθενών. Όλος ο σχεδιασμός έγινε με την καταλυτική συνδρομή προγραμματιστή από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο οποίος μετέτρεψε σε λογισμικό τη μελέτη των γιατρών και των νοσηλευτών, κι έτσι το όλο σύστημα δεν κόστισε παρά περίπου το 1/4 του ποσού που πωλείται στην αγορά.

Η διοίκηση του νοσοκομείου  ανταποκρίθηκε αμέσως θετικά, αγόρασε  ειδικούς υπολογιστές για τη ΜΕΘ (οι περισσότεροι με λειτουργία αφής), μέσω των οποίων παρακολουθούνται οι ζωτικές λειτουργίες των ασθενών, σε ποιες εξετάσεις υποβάλλονται, πότε και από ποιον λαμβάνουν  φάρμακο, έχουν καταγεγραμμένες  τις οδηγίες του γιατρού και  επιπλέον μπορούν να αναβαθμιστούν  ανά πάσα στιγμή, προκειμένου να προστεθεί κάποιο δεδομένο.
Σημειώνεται ότι πρόσβαση μπορούν να έχουν γιατροί και νοσηλευτές, μέσω διαδικτύου, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου!
Το “know – how” ως προϊόν

Άλλο ένα θετικό που  προκύπτει από την πολύχρονη  δουλειά που γιατροί, νοσηλευτές και προγραμματιστές έκαναν μαζί είναι το τελικό αποτέλεσμα το οποίο  αποτελεί ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου  Κρήτης και το οποίο το ακαδημαϊκό ίδρυμα μπορεί να παρέχει σε οποιοδήποτε  νοσοκομείο του κόσμου.

“Το σημαντικό είναι ότι το έχουμε φτιάξει εμείς για εμάς, όπως ακριβώς έπρεπε να γίνει! Μπορούν ανά πάσα στιγμή να προστεθούν δεδομένα και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακαλέσει γεγονότα που έχουν γίνει ακόμη και πριν από 10 χρόνια!” – είπε σε δηλώσεις του ο διευθυντής της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, Δ.Γεωργόπουλος.

“Το σημαντικό είναι ότι μας λύνει τα χέρια, μας κάνει πολύ πιο εύκολη τη δουλειά μας, μας βοηθάει και παρέχει ασφάλεια σε γιατρούς και νοσηλευτές και φυσικά στον ασθενή” – είπε η επιμελήτρια της ΜΕΘ, Νεκταρία Ξηρουχάκη.
http://cretalive.gr/new/115941/crete/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *