Πριν βγείτε να πουλήσετε “ζωή” και “σύνταξη” ενημερωθείτε για την εξαιρετικώς επείγουσα εγκύκλιο του ΙΚΑ

Οδηγίες για την υποχρεωτική ασφάλιση των εργαζόμενων συνταξιούχων του Δημοσίου και των κάθε φύσης φορέων κοινωνικής ασφάλισης μισθωτών στο Ε.Τ.Ε.Α.(τ.Ε.Τ.Ε.Α.Μ.), παρέχονται σε σχετικό έγγραφο του ΕΤΕΑΜ που παρουσιάζει το nextdeal.gr. Διαβάστε αναλυτικά την εγκύκλιο με τίτλο:

“Κοινοποίηση οδηγιών του Ε.Τ.Ε.Α.Μ. σχετικά με την υπαγωγή προσώπων στην ασφάλιση του Ε.Τ.Ε.Α.Μ. (νυν Ε.Τ.Ε.Α.), Β: Απεικόνιση Ασφάλισης στην Α.Π.Δ. των εργαζόμενων συνταξιούχων στον κλάδο Ε.Τ.Ε.Α. (τ.Ε.Τ.Ε.Α.Μ.), από 1-8-2011 και εφεξής.”

Α. Σας διαβιβάζουμε προς ενημέρωση και εφαρμογή το ανωτέρω σχετικό έγγραφο του Ε.Τ.Ε.Α.Μ. (νυν Ε.Τ.Ε.Α.), με το οποίο κοινοποιούνται οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 44 του Ν.3996/2011 (Φ.Ε.Κ. 170 Α΄) και παρέχονται οδηγίες για την υποχρεωτική ασφάλιση των εργαζόμενων συνταξιούχων του Δημοσίου και των κάθε φύσης φορέων κοινωνικής ασφάλισης μισθωτών στο Ε.Τ.Ε.Α.(τ.Ε.Τ.Ε.Α.Μ.), από 1/8/2011 και εφεξής, και σας γνωρίζουμε ότι:

Με τις διατάξεις του άρθρου 56 του Ν.3655/2008 (Φ.Ε.Κ. 58 τ. Α΄), καθορίστηκαν οι αρμοδιότητες των Υπηρεσιών του Ε.Τ.Ε.Α.Μ. και ως εκ τούτου, περαιτέρω οδηγίες και διευκρινήσεις επί των ανωτέρω διατάξεων, καθώς και γενικότερα σε θέματα ασφάλισης (υπαγωγή ή εξαίρεση από την ασφάλιση, αναγνώριση χρόνου ασφάλισης, συνέχιση προαιρετικής ασφάλισης, κ.λ.π.), θα παρέχονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Ταμείου (Πειραιώς 9-11, 105 52 Αθήνα, τηλ. 2105219741-757).

Σας ενημερώνουμε ότι, με τις διατάξεις των άρθρων 35 και 36 του Ν.4052/2012 (Φ.Ε.Κ. 41 Α΄) συστήθηκε από 1-7-2012 Ν.Π.Δ.Δ., με την επωνυμία Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (Ε.Τ.Ε.Α.), στο οποίο εντάχθηκε το Ε.Τ.Ε.Α.Μ. (Εγκ. 62/2012).

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 47 του ιδίου νόμου προβλέπεται, η κατάρτιση Κανονισμού Ασφάλισης και Παροχών εντός τριών (3) μηνών από την σύσταση του Ε.Τ.Ε.Α., με τον οποίο θα καθορίζονται τα υπαγόμενα στην ασφάλιση πρόσωπα, οι ασφαλιστικές εισφορές, ο χρόνος ασφάλισης, η αναγνώριση συντάξιμου χρόνου, ο τρόπος εξαγοράς, κ.α. και ορίζεται ότι έως την έκδοση αυτού, εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι καταστατικές διατάξεις των εντασσόμενων ταμείων.

Επισημαίνεται ότι, με την Φ20021/12403/579/6-6-03 (ΦΕΚ 772 τ. Β΄/2003) Υ.Α. ορίζεται ότι, «η βεβαίωση και η είσπραξη των εισφορών του Ε.Τ.Ε.Α.Μ., καθώς και η έκδοση αποφάσεων σχετικά με την αναγνώριση και τον προσδιορισμό του χρόνου ασφάλισης, προαιρετικής συνέχισης και κάθε άλλο σχετικό θέμα, ανατίθεται στα αρμόδια όργανα του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. Ομοίως στα ίδια όργανα ανατίθεται, η έκδοση αποφάσεων σχετικά με την διαδικασία ελέγχου, βεβαίωσης και είσπραξης εισφορών, σύμφωνα με την νομοθεσία του Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ.» ( εγκ. 43/2003).

Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλισης -Εσόδων Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., και προς εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 44 του Ν.3996/2011 , σας παρέχουμε τις παρακάτω οδηγίες ως προς τον χρόνο ασφάλισης, την απεικόνιση της ασφάλισης στην Α.Π.Δ. και τους Κ.Π.Κ. για τον κλάδο ασφάλισης Ε.Τ.Ε.Α. (τ. Ε.Τ.Ε.Α.Μ.), των εργαζόμενων συνταξιούχων.

ΧΡΟΝΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΑΝΥΘΕΙ ΣΤΟ Ε.Τ.Ε.Α.(τ. Ε.Τ.Ε.Α.Μ.)

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 44 του Ν.3996/2011, χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε στο Ε.Τ.Ε.Α. (τ. Ε.Τ.Ε.Α.Μ.) και ήταν ακυρωτέος κατά τις διατάξεις που καταργούνται ( παρ. 6 του άρθρου 30 του Ν.997/1997 ) παραμένει ισχυρός αν, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού (5-8-2011), δεν έχει εκδοθεί απόφαση Διευθυντή Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. ακύρωσής του.

Κατ΄ εξαίρεση στις περιπτώσεις στις οποίες έχει εκδοθεί απόφαση για ακύρωση χρόνου ασφάλισης στο Ε.Τ.Ε.Α. (τ.Ε.Τ.Ε.Α.Μ.), σύμφωνα με την καταργημένη παρ. 6 του ανωτέρω νόμου, αλλά δεν έχουν εισπραχθεί από τον ασφαλισμένο οι ασφαλιστικές εισφορές που του επιστρέφονται ή και μέρος αυτών, ο αντίστοιχος χρόνος ασφάλισης παραμένει ισχυρός στο Ε.Τ.Ε.Α. (τ.Ε.Τ.Ε.Α.Μ.).

Για τον χρόνο ασφάλισης που παραμένει ισχυρός, εκδίδεται απόφαση Διευθυντή Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ., μετά από αίτηση του ασφαλισμένου.

Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και σε εκκρεμείς υποθέσεις σε οποιοδήποτε στάδιο Διοικητικής Διαδικασίας και να βρίσκονται.

Με το αρ. πρωτ. Φ80020/οικ. 19444/558/30-08-2011 έγγραφο της Γ.Γ.Κ.Α. διευκρινίζεται ότι, «τα πραγματικά δεδομένα της μη είσπραξης των εισφορών σε σχέση με την παραγραφή της σχετικής αξίωσης, θα πρέπει να εξετάζονται κατά περίπτωση και με βάση τον πραγματικό χρόνο στον οποίο γεννάται η αξίωση, όταν δηλαδή ενημερώθηκε ο ασφαλισμένος για την ακύρωση του χρόνου ασφάλισής του, με την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης.»

Ως προς την παραγραφή των εισφορών σας υπενθυμίζουμε ότι, με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 40 του Α.Ν. 1846/51 , όπως αυτές αντικαταστάθηκαν με την παρ. 2 του άρθρου 15 του Ν.Δ. 4476/65 και το άρθρο 7 του Ν.825/78 και συμπληρώθηκαν με την παρ. 8 του άρθρου 21 του Ν. 1902/90 (περί παραγραφής των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών), ορίζεται ότι οι αξιώσεις έναντι του Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ., από αχρεώστητα καταβληθείσες εισφορές, υπόκεινται σε πενταετή παραγραφή.

Η ανωτέρω διάταξη δεν προβλέπει έναρξη παραγραφής και κατά συνέπεια εφαρμόζονται οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα (εγκ. Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. 252/82).

Η πενταετής παραγραφή κατά το άρθρο 251 του Α.Κ., αρχίζει από τότε που γεννήθηκε η αξίωση και είναι δυνατή η δικαστική επιδίωξή της.

Το πότε γεννάται η αξίωση του δικαιούχου (εργοδότη -ασφαλισμένου), είναι θέμα έρευνας κάθε φορά των πραγματικών στοιχείων της κάθε περίπτωσης.

Έτσι είναι δυνατόν η αξίωση να γεννάται από την καταβολή των εισφορών, από την έκδοση δικαστικής απόφασης, από την κοινοποίηση εγγράφου που διευκρινίζει θέμα ασφάλισης που ήταν σε αμφισβήτηση, κ.λ.π..

Συνεπώς, παραμένει ισχυρός μόνο ο χρόνος ασφάλισης, κατά τον οποίο δεν είχε παραγραφεί το δικαίωμα του ασφαλισμένου, για την είσπραξη επιστροφής εισφορών.

Κατά τις καταστατικές διατάξεις του Ε.Τ.Ε.Α. (τ.Ε.Τ.Ε.Α.Μ.), ως προς τον χρόνο παραγραφής των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, εφαρμόζονται αναλογικά αυτές της ισχύουσας νομοθεσίας του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.

Β. ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ – ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

α) Περίοδοι απασχόλησης από 1/8/2011 έως 30/4/2012.

Για την απεικόνιση της ασφάλισης στην Α.Π.Δ. του κλάδου Ε.Τ.Ε.Α. (τ.Ε.Τ.Ε.Α.Μ.), των εργαζόμενων συνταξιούχων μισθολογικών περιόδων από 1/8/2011 έως 30/4/2012, θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά οι νέοι Κ.Π.Κ. (Πίνακας VII, α), μεταβατικής ισχύος, όπως προκύπτουν με το συνδυασμό των Ειδικών Περιπτώσεων (1- 6).

Προς διευκόλυνσή σας με την παρούσα, κοινοποιούνται σχετικοί Πίνακες.

β) Περίοδοι απασχόλησης από 1/5/2012 και εφεξής

Για την απεικόνιση της ασφάλισης στην Α.Π.Δ. του κλάδου Ε.Τ.Ε.Α. (τ.Ε.Τ.Ε.Α.Μ.), των ανωτέρω προσώπων, μισθολογικής περιόδου απασχόλησης από 1/5/2012 και εφεξής, θα χρησιμοποιούνται οι Κ.Π.Κ. που εμπεριέχουν και κλάδο ασφάλισης Ε.Τ.Ε.Α. (τ.Ε.Τ.Ε.Α.Μ.), όπως αυτοί προκύπτουν από το συνδυασμό Κ.Α.Δ. εργοδότη και Κωδικού Ειδικότητας του εργαζομένου, σύμφωνα με τους ισχύοντες πίνακες του Ο.Σ.Υ.Κ. (π.χ. Κ.Π.Κ. 101, 105, κ.λ.π.), χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση του πεδίου «Ειδική Περίπτωση Ασφάλισης».

Οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ Ε.Τ.Ε.Α. (τ.Ε.Τ.Ε.Α.Μ.), των ανωτέρω προσώπων, μισθολογικών περιόδων 8ος/2011 έως 9ος/2012, θα θεωρηθούν εμπρόθεσμες εφόσον καταβληθούν μέχρι 30-09-2013

Σε αντίθετη περίπτωση, μετά την ημερομηνία αυτή, επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη κατά τα γνωστά ( άρθρο 27 παρ. 8 Ν. 1846/51 ).

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Για την ορθή απεικόνιση των ασφαλιστικών στοιχείων, που αφορούν τον κλάδο ασφάλισης Ε.Τ.Ε.Α. (τ. Ε.Τ.Ε.Α.Μ.), στις ήδη υποβληθείσες Α.Π.Δ. μισθολογικής περιόδου απασχόλησης από 1-8-2011 και μετά, θα ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:

α) Για τις οριστικοποιημένες εγγραφές, θα διενεργείται, από το αρμόδιο Υποκατάστημα Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. έδρας του εργοδότη, Μετατροπή Στοιχείων Ασφάλισης στην ασφαλιστική ιστορία των εν λόγω προσώπων, μέσω της διαδικασίας Ελέγχου Εργοδοτών (Έλεγχος Κοινών Επιχειρήσεων – Ουσιαστικός Έλεγχος), χωρίς την επιβολή κυρώσεων (με σύνταξη Π.Ε.Π.Ε.Ε.)

Στην συνέχεια θα εκδίδεται Μηχανογραφική Πράξη Επιβολής Εισφορών (Π.Ε.Ε.) για τη χρέωση των αντίστοιχων εισφορών, με υποχρεωτική καταχώρηση στο πεδίο «ημερομηνία έναρξης Π.Τ.» η 01-10-2013 και θα επιδίδεται άμεσα στον εργοδότη.

Επισημαίνεται ότι, η εν λόγω Π.Ε.Ε. θα τίθεται σε καθεστώς αναστολής μέσω της διαδικασίας του Ο.Π.Σ./Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. με επιλογή της οθόνης «Οικονομικές Κινήσεις Οφειλέτη – Πληροφοριακές Κινήσεις Οφειλών – Τύπος Κίνησης 827» και θα μπορεί να εξοφλείται, κατά παρέκκλιση της παρ. 3 του άρθρου 3 του Κ.Ε.Δ.Ε. – Ν.Δ. 356/74, άνευ Προσθέτων Τελών έως την ανωτέρω τασσόμενη ημερομηνία.

Μετά την οριστικοποίηση της Π.Ε.Ε. θα ενημερώνεται η ασφαλιστική ιστορία του εργαζόμενου συνταξιούχου.

β) Οι μη οριστικοποιημένες έγγραφες των Α.Π.Δ., που ευρίσκονται σε κατάσταση Λαθών, θα αποκαθίστανται μέσω της διαδικασίας «Διόρθωση Λαθών Α.Π.Δ. Εργοδοτών » από το αρμόδιο Υποκατάστημα Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.

Εάν, έχουν υποβληθεί Α.Π.Δ. για μισθολογική περίοδο απασχόλησης από 1-8-2011 και μετά, με Κ.Π.Κ. που εμπεριέχει κλάδο ασφάλισης Ε.Τ.Ε.Α. (π.χ 101), χωρίς να έχει συμπληρωθεί το πεδίο «Ειδική Περίπτωση Ασφάλισης», οι εγγραφές αυτές θα θεωρούνται ορθές, χωρίς να απαιτείται η ανωτέρω διαδικασία για την μετατροπή ασφαλιστικής ιστορίας.

Προκειμένου να πραγματοποιηθεί άμεσα και ορθά, η υπαγωγή στην ασφάλιση των εργαζόμενων συνταξιούχων, θα πρέπει οι εργοδότες που απασχολούν τα εν λόγω πρόσωπα και έχουν υποβάλλει Α.Π.Δ. με πλημμελή στοιχεία ασφάλισης να ενημερώνουν άμεσα και εγγράφως, τα αρμόδια Υποκαταστήματα Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. της έδρας τους, ούτως ώστε να ακολουθείται η ανωτέρω διαδικασία .

http://www.nextdeal.gr/Ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *