Σκληρό παζάρι με την τρόικα για περικοπές στον ΕΟΠΥΥ και απολύσεις στο Δημόσιο

Διπλασιασμός της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια – Σε εξέλιξη το ραντεβού με Στουρνάρα. Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8μμ η συνάντηση, η οποία είχε αρχίσει στις 5μμ, του υπουργού Υγείας κ. Αν. Λυκουρέντζου με τους εκπροσώπους της Τρόικας, αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να παρθούν σε σχέση με την εκταμίευση της δόσης, ενώ σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Υγείας υπήρξε πρόοδος.

Οπως έγινε γνωστό, λίστα με περικοπές 950 εκατ. ευρώ στην Υγεία παρουσίασαν στην τρόικα ο υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος  και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σαλμάς.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε διπλασιασμός της συμμετοχής, από 15% σε 30% των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ, στις ιδιωτικές κλινικές και τα θεραπευτήρια.

Νέα λίστα θα παρουσιαστεί την Τρίτη στην τρόικα.

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της συνταγογράφησης φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία, μετά την τρίωρη συζήτηση που είχαν ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζος και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Μ. Σαλμάς με την τρόικα. Η ελληνική πλευρά επιμένει στην αρχική της θέση να αναγράφεται δίπλα στη δραστική ουσία και η εμπορική ονομασία του φαρμάκου για να μπορεί ο γιατρός να προτείνει το σκεύασμα που ταιριάζει σε κάθε ασθενή. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, είναι πιθανόν να βρεθεί κοινός τόπος και σε αυτό το ζήτημα.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσίασε στους επικεφαλής της τρόικας έναν κατάλογο με συνολικές περικοπές και εξοικονομήσεις 950 εκατ. ευρώ στον χώρο της υγείας για το 2013.

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο κατάλογος περιλαμβάνει τα εξής:
– 150 – 200 εκατ. ευρώ, από τη θετική λίστα (τα φάρμακα που συνταγογραφούνται) και για την οποία θα εκδοθεί υπουργική απόφαση έως τις 30 Οκτωβρίου.
– 300 εκατ. ευρώ, από το νέο δελτίο τιμών, το οποίο, όπως είπαν τα στελέχη του υπουργείου Υγείας, θα εκδοθεί μεθαύριο Τετάρτη
– 100 εκατ. ευρώ, από την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων
– 150 εκατ. ευρώ, από τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία
– 200 εκατ. ευρώ, από την αλλαγή του κανονισμού των παροχών του ΕΟΠΥΥ, και τον διπλασιασμό της συμμετοχής των ασφαλισμένων για νοσηλεία στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, από 15% σε 30%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το συγκεκριμένο θέμα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας είπε σε μια αποστροφή τού λόγου του: «Δεν μπορούμε να πληρώνουμε εδώ τη μαγνητική τομογραφία 240 ευρώ και στη Γερμανία να είναι 120 ευρώ».

Τέλος, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας η αλλαγή του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, καθώς τη θέση του κ. Γερ. Βουδούρη καταλαμβάνει ο τέως διοικητής του ΟΓΑ κ. Ελευ. Παπαγεωργόπουλος.

Συνάντηση τρόικας – Μανιτάκης

Λίγο μετά τις 9μμ της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκη ο οποίος εξερχόμενος δήλωσε ότι «η συζήτηση προχωράει, πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα».

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα συνάντηση των δύο μερών τις επόμενες ημέρες.

Μετά την συνάντηση ακολουθεί το κυρίως μενού των διαπραγματεύσεων της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα.

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=479627

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *