Το μνημόνιο των νοσοκομείων.

Μετά την πρόσφατη επιστολή του στους υπουργούς για την υλοποίηση μέχρι τον Σεπτέμβριο 47 προτεραιοτήτων του κυβερνητικού έργου, που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και είναι αναγκαία προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, ο πρωθυπουργός από χθες άρχισε και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους υπουργούς για το ίδιο θέμα.

Το ιατρικό προσωπικό σε ετοιμότητα Το ιατρικό προσωπικό σε ετοιμότητα Συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Η. Μόσιαλο (σ.σ. ειδικευμένος και σε θέματα δαπανών υγείας). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα εξής θέματα:

1 Συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Σύμφωνα με στοιχεία που ήδη είχε ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, η λειτουργική αναδιάταξη νοσοκομειακών υπηρεσιών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) του υπουργείου Υγείας, που προωθεί η κυβέρνηση, στοχεύει σε εξοικονόμηση δημόσιων δαπανών της τάξης των 75 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2012, ποσό το οποίο θα διπλασιαστεί (150 εκατ.) το διάστημα 2013-2015.

Συγκεκριμένα, η ρύθμιση που θα εφαρμοστεί από Σεπτέμβριο προβλέπει:

* Μείωση των διοικήσεων των νοσοκομείων από 133 σε 83. Σε κάθε ένα από τα υπόλοιπα 50 νοσοκομεία, τα οποία διασυνδέονται με τα 83 και θα αναφέρονται σε αυτά, τοποθετείται αναπληρωτής διοικητής και συμβούλιο διοίκησης διοικητικών στελεχών.

* Μείωση των διοικητών και των αναπληρωτών διοικητών από 175 σε 144.

* Μείωση κατά 4.000 των λειτουργουσών κλινών («Από τις 46.000 οργανικές κλίνες, λειτουργούν σήμερα οι 36.000, με κάλυψη 70%. Οι κλίνες μειώνονται σε 32.000, ήτοι μείωση 10% με βάση το Μεσοπρόθεσμο, με κάλυψη 80% όπως σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες», σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.)

* Συνένωση 330 και μεταφορά 40 από τις συνολικά 1.950 κλινικές του ΕΣΥ. Στόχος, όπως έχει εξηγήσει ο υπουργός Υγείας, οι 1.620 κλινικές να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. «Οπως και σε άλλους τομείς της δημόσιας διοίκησης, έτσι και στην Υγεία έγινε κακή διαχείριση», έχει πει ο Ανδρέας Λοβέρδος ενδεικτικά αναφερόμενος στον πολλαπλασιασμό των κλινικών στη δημόσια υγεία από 950 σε 1.950 σήμερα.

* Υπαρξη ενός τουλάχιστον κέντρου-μονάδας αποκατάστασης ανά περιφέρεια, καθώς και μονάδα διαχείρισης χρόνιων νοσημάτων στα κύρια νοσοκομεία.

* Μετακίνηση, εντός των ορίων του νομού στον οποίο εργάζονται, 600 από τους 21.000 γιατρούς προκειμένου να καλύψουν ελλείψεις σε νοσοκομεία.

2 Περιστολή των δαπανών για το φάρμακο: Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για το πιλοτικό πρόγραμμα ηλεκτρονικής προμήθειας φαρμάκων, που εφαρμόστηκε πιλοτικά σε ένα νοσοκομείο και επετεύχθη μείωση της δαπάνης μέχρι 85%.

Πρόκειται για ηλεκτρονικό διαγωνισμό που διεξήχθη πιλοτικά στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», με αποτέλεσμα τη μείωση της δαπάνης κατά 83%. Επονται 43 διαγωνισμοί δραστικών ουσιών συνολικού κόστους 200 εκατ. ευρώ, που θα διεξαχθούν στο ίδιο νοσοκομείο καθώς και στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Σωτηρία» και στον «Ευαγγελισμό». Συγκεκριμένα, από 1,5 εκατ. ευρώ που κόστισε πέρυσι η αγορά της αντιβιοτικής ουσίας σιπροφλοξασίνη, «έκλεισε» -μέσω των μειοδοτικών προσφορών 14 εταιρειών- στις 222.000 ευρώ σε ελληνική εταιρεία.

Tων ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ – ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥ Ελευθεροτυπία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *