Νέα από Αρκαδία. Μνήμες όχι μακρινές

Με την ευκαιρία των συναντήσεων και συζητήσεων που λαμβάνουν χώρα στο τοπικό ΠΑΣΟΚ  σε σχέση και με τα όσα διαμείβονται  εκεί, καλό είναι να ειπωθούν μερικές αλήθειες ώστε να γίνουν κτήμα από μερικούς αιθεροβάμονες.

Στη μακρά διαδρομή του το ΠΑΣΟΚ γνώρισε μέρες δόξης και τιμής αλλά και ήττες που όμως κάθε φορά άφηναν περιθώριο ελπίδας για επιστροφή. Η πρόσφατη συντριβή του κόμματος όμως δεν μοιάζει με καμιά αποτυχία του παρελθόντος, καθώς η αποδοκιμασία έχει διαλυτικά χαρακτηριστικά που δύσκολα αναστρέφονται. Η μαζική μετακόμιση ενός μεγάλου τμήματος του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παροδικό φαινόμενο και μπορεί να εξελιχθεί σε πανωλεθρία διαρκείας. Οι εκπαιδευμένες από το βαθύ ΠΑΣΟΚ συντεχνίες του κρατισμού και του λαϊκισμού βρήκαν παραπλεύρως φιλόξενη στέγη, ασχέτως αν η εποχή δεν συμβαδίζει με τις ξεπερασμένες προτάσεις και ιδέες που εκφράζουν.

Η διάλυση της κοινωνίας από την οικονομική κρίση όμως συντηρεί μύθους και κολακεύει απαιτήσεις συντηρώντας έναν κόσμο ψευδαισθήσεων που μοιάζει εφικτός.

Η ιστορία βεβαίως δεν κάνει χάρες σε κανέναν. Αν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να βρει τον ρόλο του για το παρόν και το μέλλον της χώρας τότε θα έχει θέση στον πολιτικό χάρτη και με τον ένα ή τον άλλον τρόπο θα μετέχει στις εξελίξεις. Αν πάλι παραμείνει στις δάφνες του παρελθόντος ή έστω επιμείνει οδυρόμενο για τα λάθη και τις αμαρτίες άλλων που πληρώνει δυσανάλογα, απλώς θα συνεχίσει τη διολίσθηση προς το τέλμα και την καταστροφή του.

Πάντως αυτή τη στιγμή η επιστροφή του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ στην  εξουσία, φαντάζει ουτοπική, και ανεκπλήρωτη.  Η διάβαση της ερήμου ίσως κρατήσει πολύ και αναμφισβήτητα θα περάσει μέσα από σκληρή και αδυσώπητη αυτοκριτική με εκρήξεις λογικής επεξεργασίας αλλά και αλαζονείας από κάποιους που δεν κατάλαβαν ποτέ ότι έχασαν την εξουσία. Σε κάθε περίπτωση θα είναι λυτρωτική για πρόσωπα και επιλογές που είχαν ξεπεράσει το μέτρο λόγω της μακράς παραμονής στην εξουσία. Και ταυτόχρονα θα αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή για άλλα κόμματα, που βρίσκονται προ των πυλών της εξουσίας, ώστε να μην κατασπαταλήσουν το πολιτικό τους κεφάλαιο σε μαξιμαλιστικές κορώνες με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπα όταν  έρθει η ώρα.

 

 

 

Αξιος

Νέος Μητροπολίτης από χθες Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου ο, κατά γενική ομολογία, αγαπητός και προσφιλής αρχιμανδρίτης της Μητρόπολής μας π. Θεόκλητος Αθανασόπουλος. Υψηλής μόρφωσης  και αμέμπτου ηθικής  καλείται σε δύσκολους καιρούς να καταθέσει την προσωπική του μαρτυρία  και να ποιμάνει το ποίμνιο εφ ω ετάχθη. Να μετάσχει στη διαμόρφωση της ιστορίας  συμπλέοντας με τη «διαμαρτυρία των αγίων», των μοναχών, των ομολογητών, κόντρα στην αλλοτρίωση την Εκκλησίας  σε αντικειμενικό κοινωνικό θεσμό, που ταυτίζει τα όρια της Βασιλείας του Θεού με το Βασίλειο του Καίσαρα. Με άλλα λόγια καλείται σε μια προσωπική αναμέτρηση με την οδύνη και την αποτυχία του σημερινού ανθρώπου, στα όρια της προσωπικής  αγαπητικής σχέσης με τον κόσμο.  Τον συνοδεύουν οι ευχές και η αγάπη του κόσμου, που χρόνια τώρα τον στήριξε σαν αρχιμανδρίτη και που όχι άδικα χθες, σήμερα και αύριο, φώναζε,  φώναξε και θα φωνάξει: «Αξιος».

Συλλαλητήριο

Η Επιτροπή Συνταξιούχων Σωματείων Αρκαδίας δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα καλεί όλους στη συγκέντρωση  και στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012 στις 6.30΄ το βράδυ στην Πλατεία  Αγίου Βασιλείου της Τρίπολης, σε  μια συμπαράταξη με τους εργαζόμενους και τους ανέργους, για την  ανατροπή της  εφαρμοζόμενης πολιτικής του μνημονίου και για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών και κοινωνικών αγαθών,  με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Κινηματογράφος

Από τις 13 Σεπτεμβρίου λειτουργεί κανονικά ο Κινηματογράφος “CineVille Multiplex”  της πόλης μας.. Οι ιδιοκτήτες  του Μαριλένα Λουκαϊτη και Γιάννης Λουκαϊτης σε χθεσινή συνέντευξη τύπου  συνέντευξη τύπου αναφέρθηκαν στο δύσκολο εγχείρημα που ακολούθησαν  που για την ώρα έχει καταστεί  ενδιαφέρον, με την μεγαλύτερη επιδιωκόμενη ανταμοιβή να είναι η ικανοποίηση του κοινού.
Στόχος τους, πάντα, πέρα από τη  δημιουργία μιας βαθιάς απόλαυσης και η οικονομική διασκέδαση για την οικογένεια, τη νεολαία, και για τον οποιοδήποτε. Με χαμηλότερες τιμές στα εισιτήρια, το μπαρ μας και προσφορές για ειδικές κατηγορίες πολιτών που θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, θέλουν  το κοινό να αισθανθεί άνετα και οικεία στις αίθουσες του κινηματογράφου. Τέλος, σκοπός τους είναι να χρησιμοποιηθούν οι άνετοι χώροι μας για εκδηλώσεις και συνεργασίες με τοπικούς επιχειρηματίες -μικρούς ή μεγάλους-, από ανθρώπους δηλαδή με έφεση στη δημιουργία το ρίσκο και την εργασία. Από τοπικούς συλλόγους, σχολεία, εκπαιδευτήρια για οποιεσδήποτε εκδηλώσεις, εκθέσεις, προβολές, ομιλίες, εσπερίδες, συναυλίες ή ό,τι άλλο κρίνει κάνεις ότι μπορεί να φιλοξενηθεί στους χώρους αυτούς.

Τρίτεκνοι

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Μεγαλόπολης Ο ΑΡΚΑΣ συμμετέχει στο Πελοποννησιακό    συλλαλητήριο που διοργανώνει η Περιφερειακή Ένωση Τριτέκνων Πελοποννήσου στις 10 – 10 – 2012 και ώρα 10 π.μ. στην πλατεία  Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη, καταγγέλλοντας   τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης «που βάζουν τα παιδιά μας τεκμήριο πλουτισμού και τιμολόγιο απόδοσης Φ.Π.Α.
Η συμμετοχή είναι απαραίτητη, και υποχρέωση προς τα παιδιά μας και προς την Ελλάδα».
«Ταινίες των Φίλων»

Με σύνθημα «Ταινίες των Φίλων» ανοίγει αύριο η αυλαία του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πελοποννήσου που πραγματοποιείται στο Λουτράκι. Το φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2012  και τελεί υπό  την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ομίλου για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων, της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Καζαχστάν, της Ουκρανίας, του Αζερμπαϊτζάν καθώς και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Λουτρακίου και του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου.

Περιφερειακά αεροδρόμια

Στο σχέδιο αποκρατικοποίησης 37 περιφερειακών αεροδρομίων το οποίο παρουσίασε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης, περιλαμβάνεται και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης «η παραχώρηση των αεροδρομίων θα γίνει για τουλάχιστον 30 χρόνια με στόχο την μετατροπή τους από πίστες προσγείωσης – απογείωσης σε τοπικούς πόλους ανάπτυξης καθώς θα διαθέτουν εμπορικά κέντρα και υποδομές για άλλες δραστηριότητες δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας». Τα υπό παραχώρηση αεροδρόμια έχουν χωριστεί σε 4 κατηγορίες βάσει της επιβατικής τους κίνησης. Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας ανήκει στην 3η κατηγορία στην οποία περιλαμβάνονται αεροδρόμια στα οποία μετακινούνται ετησίως από 75 έως 250.000 επιβάτες. Υπολογίζεται ότι σε αυτήν την κατηγορία θα χρειαστούνε επενδύσεις ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ.

Τάδε έφη

«Αν υπομείνατε σκληρά βάσανα για τη μωρία σας, μη ρίχνετε τώρα το φταίξιμο στους θεούς. Αυτούς τους ανθρώπους εσείς οι ίδιοι τους κάνατε μεγάλους, εσείς οι ίδιοι τους στηρίξατε και γι αυτό τυραννιέστε  από την τρομερή σκλαβιά. Ένας – ένας, ακολουθείτε όλοι τα χνάρια της αλεπούς, αλλά όλοι μαζί είστε κουφιοκέφαλοι: προσέχετε μόνο τη γλώσσα και τα ευμετάβλητα λόγια ενός ανθρώπου. Απ’ όσα γίνονται, όμως, δεν βλέπετε τίποτε». Σόλων

 

 

 

Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ – ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΔΑΜΕΡΙΟΥ

Ολοκληρώθηκε χθες, λίγο πριν τη μια  το μεσημέρι, η διαδικασία για την εκλογή του νέου Μητροπολίτου Ιερισσού,  Αγίου  Όρους και Αρδαμερίου, ο οποίος θα διαδεχθεί τον αποθανόντα μητροπολίτη κηρό Νικόδημο.  Και με  40 ψήφους κανονικές των μελών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, έναντι   20 του Αρχιμ. Ιγνάτιου Ρηγανά και 14 του  Αρχιμ. Χρυσόστομου Μαϊδώνη,  habemus Μητροπολίτη Ιερισσού και Αγίου Όρους, το π. Θεόκλητο Αθανασόπουλο, αρχιμανδρίτη της Μητρόπολής μας για πάνω από τριάντα χρόνια, ο οποίος χαίρει εκτιμήσεως και αποδοχής του πληρώματος της εκκλησίας, εξαιτίας  της καλοσύνης, της αγάπης, τού ανεπιτήδευτου τού χαρακτήρα του και της συναίσθησης του ιερού του χρέους.  Ο λαός της Μητρόπολης  Ιερισσού αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επιφυλάξει  στο νέο Ποιμενάρχη ενθουσιώδη υποδοχή.

Ο π. Θεόκλητος έδωσε το Μικρό Μήνυμα ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο Καθολικό των Αρχαγγέλων της Ιεράς Μονής Πετράκη, επαναλαμβάνοντας χαρακτηριστικά την ρήση του Αποστόλου Παύλου «Νῦν χαίρω ἐν τοῖς παθήμασί μου ὑπὲρ ὑμῶν καὶ ἀνταναπληρῶ τὰ ὑστερήματα τῶν θλίψεων τοῦ Χριστοῦ ἐν τῇ σαρκί μου ὑπὲρ τοῦ σώματος αὐτοῦ, ὅ ἐστιν ἡ ἐκκλησία, ἧς ἐγενόμην ἐγὼ διάκονος κατὰ τὴν οἰκονομίαν τοῦ Θεοῦ τὴν δοθεῖσάν μοι εἰς ὑμᾶς, πληρῶσαι τὸν λόγον τοῦ Θεοῦ».

Η απόφαση της Ιεραρχίας προκάλεσε την έντονη χαρά και ικανοποίηση των κατοίκων της Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας, που στο πρόσωπο του νέου Ιεράρχη βλέπουν τον ακέραιο άνθρωπο, τον αφοσιωμένο κληρικό, τον  ταυτισμένο με το έργο και τα οράματα του προκατόχου του της Μητρόπολης που θα ποιμάνει.

Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της είδησης της πλήρωσης της κενής θέσης, ήχησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βασιλείου, γνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο στους Αρκάδες ότι ένα δικό ους παιδί καλείται να ποιμάνει μια μακρινή από τον τόπο του Μητρόπολη.
Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Ιερισσού κ. Θεοκλήτου, θα τελεστεί την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012 στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και μια πληθώρα Μητροπολιτών, σε απευθείας μετάδοση από την ΕΤ1.

 

Βιογραφικό

Ο Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος, κατά κόσμον Παναγιώτης Αθανασόπουλος, του Γρηγορίου και της Αδαμαντίας, γεννήθηκε στη Τρίπολη  στις  13 Νοεμβρίου 1955.
Έλαβε τα εγκύκλια γράμματα στην Τρίπολη  και στη συνέχεια  σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, παίρνοντας  το πτυχίο με άριστα.
Εκάρη Μοναχός από το  μακαριστό Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κυρό Θεόκλητο Β΄ (Φιλιππαίο) την  6η Δεκεμβρίου 1978.
Από τον ίδιο  Μητροπολίτη χειροτονήθηκε  Διάκονος στις  10 Δεκεμβρίου 1978 και Πρεσβύτερος στις 26 Οκτωβρίου 1980 στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Τριπόλεως, προχειρισθείς αυθημερόν σε Αρχιμανδρίτη.
Διά της υπ’ αριθμ. 1255/553/3-4-1979 Πράξεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, διορίστηκε  Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, ενω διά του υπ’ αριθμ. Πρωτ. 11/10-1-1992 Αρχιερατικού Γράμματος του Σεβ. Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Θεοκλήτου Β΄, διορίστηκε Πρωτοσυγκελλεύων της Ιεράς Μητροπόλεως.
Είναι μέχρι σήμερα υπεύθυνος του Ποιμαντικού έργου στις Δικαστικές Φυλακές Τριπόλεως, καθώς επίσης υπεύθυνος του Νεανικού και Κατηχητικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας.
Εκ παραλλήλου εξυπηρετεί τας Εφημεριακές ανάγκες των Ενοριών Αγίου Δημητρίου Καλτεζών και Τιμίου Προδρόμου Μαυρογιάννη Μαντινείας.
Έχει δημοσιεύσει αρκετές εποικοδομητικές μελέτες θεολογικού και κοινωνικού περιεχομένου εις Εφημερίδας και Περιοδικά και έχει συγγράψει και εκδώσει δύο βιβλία. Το πρώτο με τίτλο ΕΚΚΛΗΣΙΑ: Ο ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ και το δεύτερο ΑΠΟ ΠΤΕΡΥΓΩΝ ΑΜΒΩΝΟΣ.
Η Ιερά  Μητρόπολη Ιερισσού  Αγίου Όρους και Αρδαμερίου

 

Η Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου έχει έδρα την Αρναία Χαλκιδικής. Η Μητρόπολη χηρεύει από τις 16 Σεπτεμβρίου 2012, οπότε κοιμήθηκε ο Μητροπολίτης Νικόδημος Αναγνώστου.

Τοποτηρητής ορίστηκε ο Κασσανδρείας Νικόδημος, ενώ πρωτοσύγκελλος είναι ο Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Μαϊδώνης. Αποτελείται από 55 ενορίες.

Κανένα από τα χωριά της επαρχίας δεν ξεπερνούν σε πληθυσμό τους 3.000 κατοίκους, εκτός από το Σταυρό Θεσσαλονίκης.

Ο σημερινός τίτλος της Ιεράς Μητροπόλεως προήλθε από την ενσωμάτωσι περιοχών της καταργηθείσης Μητρόπολεως Αρδαμερίου στην αρχαία Μητρόπολη Ιερισσού, το 1934.

Η παρουσία του Χριστιανισμού στην περιοχή αρχίζει με τη διάβασι του Αποστόλου Παύλου από την Απολλωνία, η οποία περιγράφεται στις Πράξεις των Αποστόλων και όπου πιστεύεται πως ο Παύλος κήρυξε. Υπάρχει και προφορική παράδοση ότι ο Απόστολος πέρασε από την Ιερισσό και τα Δουμπιά, μάλιστα στις παραπάνω περιοχές υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία τα οποία θεωρούνται σταθμοί του Αποστόλου.

Δεν υπάρχουν μαρτυρίες για την ύπαρξη χριστιανικών κοινοτήτων παρά μόνο μετά τον 3ο αιώνα. Ο Μέγας Κωνσταντίνος επισκέφτηκε την περιοχή στην αναζήτησή κατάλληλης τοποθεσίας, για το χτίσιμο της Νέας Ρώμης. Εκεί συνάντησε τον Επίσκοπο Ιερισσού Μακάριο, ο οποίος τον απέτρεψε, επειδή στην περιοχή είχε ήδη αρχίσει η ανάπτυξη μοναστικών κοινοτήτων. Οι ιστορικοί του Αγίου Όρους αναφέρουν ότι ο Μ. Κωνσταντίνος έχτισε τρεις ναούς στη Χερσόνησο του Άθω.

Η επισκοπή Ιερισσού μαρτυρείται πρώτη φορά στις αρχές του 4ου αιώνα, με πρώτο Επίσκοπο τον Άγιο Μακάριο και τον τίτλο “Ιερισσού και Σταγείρων”. Μετά τη δημιουργία της Μοναστικής Πολιτείας του Άθω, ο οποίος εντασσόταν στην επισκοπή, η τελευταία παίρνει το όνομα “Ιερισσού και Αγίου Όρους”. Η επισκοπή υπαγόταν στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, μέχρι τα τέλη του 13ου αιώνα, οπότε ο Επίσκοπός της αναβιβάζεται σε Μητροπολίτη.

Το 1313, το Άγιον Όρος υπήχθη ως σταυροπηγιακό στον Οικουμενικό Πατριάρχη και η Επισκοπή περιορίζεται στη βορειοανατολική περιοχή της Χαλκιδικής. Η έδρα της Μητροπόλεως μεταφέρεται, τον 17ο αιώνα, στην Στρατονίκη (τότε Ίσβορος) και τον 19ο στην Αρναία (τότε Λιαρίγκοβη).

Η Επισκοπή Αρδαμερίου κάνει την εμφάνισή της τον 10ο αιώνα με το όνομα Ερκούλων και έδρα τα Έρκουλα, το σημερινό Αρδαμέρι Θεσσαλονίκης. Το 1638, η έδρα μεταφέρεται στη Γαλάτιστα και η επισκοπή λαμβάνει τον τίτλο “Αρδαμερίου και Γαλατίστης”. Η Επισκοπή αναβιβάστηκε το έτος 1924 σε Μητρόπολη. Το έτος 1934, όμως, καταργήθηκε και συγχωνεύτηκε με τη Μητρόπολη Ιερισσού δημιουργώντας τη σημερινή Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου.

 

One thought to “Νέα από Αρκαδία. Μνήμες όχι μακρινές”

  1. Οταν ακους τους πολιτες να αναζητουν επιστροφη στο 2008 ,γιατι “τοτε ημασταν καλα” ,καταλαβαινει κανεις οτι αυτος ο λαος δεν εχει κατανοησει το μεγεθος της ζημιας που εγινε στη χωρα .απο αυτον τον ιδιο και τους εκπροσωπους του !!!

    Ετσι και στο ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν καταλαβαν οτι αυτοι ειναι οι κυριοι υπαιτιοι αυτου του χαους που ,απο το 1981 και μετα (με μικρα διαλειμματα απο κυβερνησεις της Ν.Δ ,που και αυτη εχει μεριδιο ) διαμορφωσε την “ανυποληπτη Ελλαδα” .

    Ετσι κι ‘ αλλιως πρεπει να περασουν πολλα χρονια μεχρι να αλλαξουμε νοοτροπια και να καταλαβουμε οτι φταιμε και εμεις ,που και που …

    Και αν θα το καταφερουμε ποτε αυτο ,μονο τοτε θα απελευθερωθουν οι παμπολλες δυναμεις της φυλης !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *