Αφαίρεσαν το στομάχι 18χρονης που ήπιε ποτό με υγρό άζωτο

Γιατροί στη Βρετανία αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν το στομάχι μιας 18χρονης για να τη σώσουν, έπειτα από την κατανάλωση ενός κοκτέιλ που είχε καταψυχθεί με υγρό άζωτο.

Η παρασκευή φαγητών και ποτών με υγρό άζωτο είναι η νέα μόδα της γαστρονομίας και παρουσιάζεται σε πολλές διεθνείς τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής – μεταξύ αυτών και σε ορισμένες που μεταδίδονται στην Ελλάδα.

Το υγρό άζωτο εξατμίζεται στους -196ο C και καθίσταται ολοένα πιο δημοφιλές ως μέθοδος άμεσου παγώματος τροφίμων και ποτών ή για να δημιουργηθούν εντυπωσιακοί ατμοί στο χείλος των μαγειρικών σκευών.

Άλλο, όμως, να το χρησιμοποιεί κάποιος για να παγώσει γρήγορα ένα φαγητό ή ένα ποτήρι, κι άλλο να το καταπιεί.

Το τελευταίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, διότι όταν το υγρό άζωτο καταποθεί μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα εσωτερικά όργανα. Το ίδιο συμβαίνει και αν το εισπνεύσει κανείς.

Η 18χρονη Γκάμπι Σκάνλον φαίνεται πως ήπιε υγρό άζωτο, διότι αμέσως μόλις κατάπιε το ποτό της ένιωσε δυνατούς πόνους στο στομάχι.

Η νεαρή γυναίκα μεταφέρθηκε άρον άρον στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί διάτρηση του στομάχου. Αμέσως οδηγήθηκε εσπευσμένα στο χειρουργείο, όπου οι γιατροί αναγκάστηκαν να της αφαιρέσουν το στομάχι για να της σώσουν τη ζωή.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, η νεαρή κοπέλα νοσηλεύεται σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση, ενώ επικοινώνησε με τους φίλους της μέσω Twitter.

Η 18χρονη ήπιε το κοκτέιλ στο μπαρ Oscar’s του Λάνκαστερ, όπου πήγε για να γιορτάσει τα γενέθλιά της.

Το ποτό λέγεται Porn Star Martini και περιέχει βότκα, φρούτα του πάθους, σαμπάνια και λικέρ από φρούτα του πάθους. Στα περισσότερα μπαρ σερβίρεται με πολλά παγάκια, αλλά στο Oscar’s χρησιμοποιήθηκε η τεχνική του υγρού αζώτου για να παγώσει.

Όταν ένας άνθρωπος καταπιεί υγρό άζωτο, μπορεί να προκληθούν εγκαύματα εκ ψύχους στο στόμα, τον οισοφάγο ή το στομάχι του, τα οποία καταστρέφουν τους ιστούς.

Επιπλέον, μόλις το άζωτο αναμιχθεί με τα οξέα του στομάχου μπορεί να δημιουργηθεί βρασμός με πάρα πολλούς ατμούς, που μπορεί να τρυπήσουν το στομάχι – και αυτό ακριβώς συνέβη στην Γκάμπι, σύμφωνα με τους γιατρούς της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *