Συνέντευξη του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας, Γεωργίου Παπασταματάκη, για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον χώρο της υγείας και στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης


Σκοπός της σημερινής  επικοινωνίας  είναι  για να σας εκφράσω την   αγωνία μου για όσα συμβαίνουν στον χώρο της υγείας. στην πατρίδα μας και στο Παναρκαδικό νοσοκομείο.

Η εισβολή και κατοχή της πατρίδας μας  από την τρόικα που έγινε με ευθύνη ανίκανων και διεφθαρμένων πολιτικών έχει οδηγήσει την Ελληνική κοινωνία σε απόγνωση λόγω της  οικονομικής  εξαθλίωσης  που μας επεβλήθη. Η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους προνοίας είναι γεγονός το οποίο το ζούμε όλοι κάθε μέρα. Οι περικοπές στις συντάξεις , η ακολουθούμενη πολιτική στα φάρμακα, και στις εργαστηριακές εξετάσεις τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια , τα 5 ευρώ στα νοσοκομεία για εξέταστρα είναι μέτρα που στοχεύουν στην οικονομική αφαίμαξη αυτών που μια ζωή πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές για μια αξιοπρεπή σύνταξη και για δωρεάν υγεία.

Ο χώρος της υγείας  αναδείχθηκε σε πεδίο λαμπρό,  πειραματισμών και  οικονομικών περικοπών  σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς. Στην πρώτη γραμμή οι μειώσεις μισθών ,των γιατρών του νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού των νοσοκομείων, οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων, και η δημιουργία του θνησιγενούς εκτρώματος  παροχής υπηρεσιών υγείας  του ΕΟΠΥΥ καταστάσεις που μαθηματικά οδηγούν στην κατάρρευση του ΕΣΥ. Ενός συστήματος που στήθηκε από πολιτικούς  σαν τον Δοξιάδη, τον Γεννηματά, και τον Αυγερινό και έρχονται  πολιτικοί διάττοντες αστέρες σαν τον Λοβέρδο, τον Σαλμά  την  Σκοπούλη και τον Λυκουρέντζο να το  τσακίσουν.

Γνωρίζετε όλοι ότι το Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης για δεκαετίες  τώρα στέκετε στη πρώτη γραμμή των καλλίτερων νοσοκομείων της Ελληνικής περιφέρειας.

Η στελέχωση του από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ήταν αρίστη.

Η σημερινή κατάσταση είναι κατάληξη μιας σταδιακής υποβάθμισης του νοσοκομείου που εκφράζεται τόσο με συνεχείς ελλείψεις σε υλικά, όσο και με μεγάλα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Αυτές τις μέρες οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι ειδικευόμενοι   διεκδικούμαι την αποπληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών μηνών, ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης, αξιοπρεπές μισθολόγιο και συνθήκες εργασίας. Η κατάσταση που έχει προκληθεί στην εφημέρευση του νοσοκομείου δεν είναι καλή. Με εντολή του υπουργού Υγείας τα προγράμματα εφημέρευσης, προσαρμόζονται  στα ελλιπέστατα κονδύλια, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών.

Επιπλέον, η απόφαση περικοπής κατά 18% στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο, το οποίο έχει ήδη υποστεί 40% μείωση, οδηγεί σε μισθολογική εξαθλίωση την πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών.

Ο αποκλεισμός από την περίθαλψη των ανασφάλιστων συμπληρώνει την εικόνα

της κατεδάφισης του ΕΣΥ με βαρύτατες συνέπειες στην υγειονομική κάλυψη του λαού μας.

Θα σας δώσω περιληπτικά ορισμένα στοιχεία. για τα προγράμματα εφημέρευσης και την έλλειψη υλικών.

Δεν μπορούν να γίνουν test κυήσεως, test τροπονίνης για τον έλεγχο εμφράγματος, TKE, crp για φλεγμονές, INR,για τον έλεγχο πηκτικότητας σε αρρώστους που λαμβάνουν sintrom υπάρχει έλλειψη σε χειρουργικά ράμματα, πλέγματα, σύριγγες  κλπ, κλπ… Εδώ θέλω να σημειώσω ότι παραγγελίες γίνονται και είμαι σε θέση να ξέρω  ότι έχουν γίνει εγκαίρως κωλυσιεργία υπάρχει εκ μέρους των εταιριών και αυτό γιατί δεν πληρώνονται. Τα κονδύλια που έρχονται στο νοσοκομείο είναι περικεκομένα και τα ταμεία δεν πληρώνουν. τα χρέη του νοσοκομείου είναι περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ και έχει να λαμβάνει από τα ασφαλιστικά ταμεία 17

Όσο για τα προγράμματα εφημέρευσης είναι πετσοκομμένα από κύριες ειδικότητες με αποτέλεσμα να έχουμε και δυσάρεστα γεγονότα όχι πια θεωρητικά αλλά και πρακτικά.

Θέλω να ξέρετε ότι όλοι υπερβάλουμε εαυτούς για να διατηρούμε το νοσοκομείο μας ψηλά αλλά υπάρχουν και όρια αντοχής και ανοχής.”

2 thoughts to “Συνέντευξη του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας, Γεωργίου Παπασταματάκη, για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον χώρο της υγείας και στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης”

  1. Προεδρε ,

    Καλα τα λες αλλα κανεις ενα μεγαλο λαθος !
    Την καταστροφη και την απωλεια των αγαθων της Υγειας ,της Παιδειας και της κοινωνικης προνοιας δεν τα προκαλεσε ουτε η τροϊκα ,ουτε οι ξενοι δυναστες ,ουτε κανεις αλλος παρα εμεις οι ιδιοι !!!
    Που πιστευαμε ολους αυτους τους αχρηστους ,οι οποιοι μας φλομωσαν με ψεματα και μπαρουφες περι μεγαλης και δυνατης Ελλαδας και αλλα τετοια ανεκδοτα τη στιγμη που δεν παραγουμε ουτε οδοντογλυφιδες…
    Και βεβαια με την συνεπεια που μας διακρινει στην απατη και τη φοροδιαφυγη !

    Απ ‘ την αλλη ομως εμεις πραξαμε το καθηκον μας !
    Τους επανεκλεξαμε !!

    Τυχαιο ;;; Δεν νομιζω …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *