Η κρίση οδηγεί στο ΕΣΥ! Αύξηση ρεκόρ στις επισκέψεις στα νοσοκομεία

Οι συνεχείς περικοπές γονάτισαν τους τελευταίους μήνες τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία καλούνται λόγω κρίσης να εξυπηρετήσουν σε σχέση με πέρυσι ακόμη και κατά 30% περισσότερους ασθενείς σε ορισμένες περιπτώσεις.
Γιατί επιλέγουν οι ασθενείς το ΕΣΥ;

Κατά κύματα επιστρέφουν οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα. Θέλοντας και μη, δείχνουν προτίμηση στο ΕΣΥ, καθώς τα χρήματα δεν επαρκούν πια για να εξυπηρετηθούν στα ιδιωτικά νοσοκομεία.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο ιδιωτικός τομέας παρουσιάζει μείωση στην κίνηση κατά τουλάχιστον 20%, εξαιτίας της κρίσης.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Τα περιβόητα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) τα οποία αποτελούν μια διαδικασία τιμολόγησης και διαχείρισης των νοσοκομειακών νοσηλειών ασθενών, που εφαρμόσθηκαν και στον ιδιωτικό τομέα, δεν καλύπτουν σαφώς όλα τα έξοδα μιας νοσηλείας.
Αποτέλεσμα είναι τη διαφορά και μάλιστα μεγάλη στις περισσότερες περιπτώσεις, να την πληρώνουν οι ασθενείς.

Η επιβάρυνση αυτή εν μέσω κρίσης οδηγεί έτσι τους περισσότερους στα δημόσια νοσοκομεία τα οποία αδυνατούν όμως να καλύψουν τη νέα αυξημένη κίνηση στο ΕΣΥ.
Και πώς να το κάνουν άλλωστε όταν τα περισσότερα νοσοκομεία παρουσιάζουν τραγικές ελλείψεις προσωπικού αλλά και υλικών. Και το πρόβλημα φυσικά δε θα λυθεί με την πρόσληψη 777 εργαζομένων ως επικουρικό προσωπικό (για 8 μήνες) που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας.
Και αν υπολογίσει κανείς και τις επισχέσεις εργασίας που έχουν ξεκινήσει οι περισσότεροι γιατροί στα νοσοκομεία επειδή είναι απλήρωτοι για εφημερίες εδώ και μήνες, αντιλαμβάνεται κανείς τι επικρατεί στο ΕΣΥ.

Την Πέμπτη 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ στην Αθήνα συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας που διοργανώνουν ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ
Και το Σάββατο 6 Οκτωβρίου στην Αθήνα συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 6μμ για τη στήριξη του Δημόσιου συστήματος υγείας που διοργανώνουν ΠΙΣ, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ.

Πάντως η κατάσταση στο σύστημα αναμένεται να χειροτερέψει περαιτέρω αν τελικώς οι ιδιωτικές κλινικές προχωρήσουν στην προειδοποίησή τους ότι από  8 Οκτωβρίου δε θα δέχονται τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ με πίστωση αλλά μόνο με μετρητά, σε περίπτωση που δεν εισπράξουν χρήματα από την κυβέρνηση.

Δήμητρα Ευθυμιάδου
http://iatropedia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *