‘Διάλεξε στάση: αντισύλληψη ή ανασφάλεια’: εκστρατεία ενημέρωσης για την αντισύλληψη

Με το σύνθημα ‘Διάλεξε Στάση: Αντισύλληψη ή Ανασφάλεια’, ξεκινά ενημερωτική εκστρατεία για την αντισύλληψη, υπό την αιγίδα της Α΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού, στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, υπό τον καθηγητή κ. Αριστείδη Αντσακλή.

Η Τάμτα, η Μαίρη Συνατσάκη και η Άννα Πρέλεβιτς είναι οι πρέσβειρες της εκστρατείας, με στόχο να εμπνεύσουν, να αφυπνίσουν και να ευαισθητοποιήσουν τις νέες γυναίκες να λάβουν τη σωστή ενημέρωση για μια υγιή και ασφαλή σεξουαλική ζωή.

Στόχος της εκστρατείας είναι να ενημερώσει για τις επιλογές που η αντισύλληψη παρέχει σήμερα στις γυναίκες που θέλουν να ελέγχουν τη ζωή και το σώμα τους, προλαμβάνοντας μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Η ανάγκη για την ενημέρωση προκύπτει από τα υψηλά ποσοστά εκτρώσεων, σεξουαλικών νοσημάτων και ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης που παρατηρούνται στους νέους.

Το ξεκίνημα της ενημερωτικής εκστρατείας πραγματοποιείται με την έναρξη της ιστοσελίδας www.your-life.gr , έναν πλήρη οδηγό αντισύλληψης για τη σύγχρονη γυναίκα που ξεκινάει τη σεξουαλική της δραστηριότητα, με πληροφορίες για όλα τα είδη αντισύλληψης, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, με στόχο την αποφυγή των ΣΜΝ και το ασφαλές σεξ. Είναι το πρώτο site που δημιουργείται στην Ελλάδα με ανάλογο περιεχόμενο σε απλή γλώσσα αλλά με απολύτως έγκυρες πληροφορίες, δοσμένες από τους γυναικολόγους του Κέντρου Οικογενειακού Προγραμματισμού, που απευθύνεται με αμεσότητα και χωρίς ταμπού στις έφηβες και τις νέες γυναίκες. Στο site θα υπάρχουν και posts και προσωπικές μαρτυρίες από τις τρεις πρέσβειρες καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας.

Η καμπάνια ενημέρωσης θα διαρκέσει όλο τον χρόνο και θα περιλαμβάνει πολλές παράλληλες δράσεις, με εκδηλώσεις για νέους, εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε σχολεία, έντονη αρθρογραφία στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, viral videos, έντονη παρουσία στα social media και σελίδα στο facebook, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης, στις 26 Σεπτεμβρίου. Χορηγός της εκστρατείας ενημέρωσης και της ιστοσελίδας your-life.gr είναι η Bayer.

‘Είμαι πολύ χαρούμενη που μου δίνεται το βήμα να κινητοποιήσω τις νέες γυναίκες ώστε να μιλήσουν στα άτομα που μπορούν να τις καθοδηγήσουν όσον αφορά τη σεξουαλική τους υγεία. Ως έφηβη μητέρα η ίδια αλλά και ως μητέρα έφηβης αναγνωρίζω τους κινδύνους που εγκυμονεί η άγνοια γύρω από το θέμα και θέλω να προτρέψω όλες τις γυναίκες να μιλήσουν για την αντισύλληψη με τον γυναικολόγο τους ή/και να ανατρέξουν στο your-life.gr, όπου θα βρουν έγκυρη ενημέρωση’, δήλωσε η Τάμτα.

Η Μαίρη Συνατσάκη συμπλήρωσε: ‘Η γενιά μας είναι τυχερή γιατί έχουμε τη δυνατότητα να ενημερωνόμαστε εύκολα και άμεσα για τα θέματα που αφορούν το σώμα μας και τη σεξουαλική ζωή, ώστε να απολαμβάνουμε το σεξ χωρίς να ρισκάρουμε την υγεία ή το μέλλον μας. Το site your-life.gr πρέπει να γίνει ο σύμβουλος κάθε γυναίκας που θέλει να έχει τον έλεγχο της ζωής της’.

‘Παρόλο που έχουμε πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες, οι νέες γυναίκες δεν είναι σωστά ενημερωμένες για τις επιλογές της αντισύλληψης που έχουν, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στις εκτρώσεις ή να ζουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Είναι στο χέρι μας να το αλλάξουμε και να επιλέξουμε τη στάση που θα έχουμε στη ζωή μας: αντισύλληψη ή ανασφάλεια για το μέλλον μας. Το site your-life.gr μιλάει σε απλή γλώσσα και έγκυρα για το όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την αντισύλληψη’, σχολίασε η Άννα Πρέλεβιτς.

Aντισύλληψη – εκτρώσεις και ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για τις εκτρώσεις στην Ελλάδα, αφού το 12% των γυναικών στην Ελλάδα έχουν κάνει έκτρωση τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.1

Ταυτόχρονα, το ποσοστό ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης στους εφήβους παγκοσμίως είναι υψηλό, αφού κάθε χρόνο περίπου 13 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 20 ετών μένουν έγκυες, ενώ παρατηρείται αύξηση των μολύνσεων από ΣΜΝ σε εφήβους.

Ο καθηγητής κ. Αριστείδης Αντσακλής, διευθυντής της Α΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διαπιστώνει πώς ‘παρά την πρόοδο, η χώρα μας έχει μείνει πίσω στο θέμα της αντισύλληψης, σε σχέση με τα ποσοστά της Ευρώπης. ‘Το 80% των γυναικών με ενεργή σεξουαλική ζωή που δεν παίρνουν αντισύλληψη μένουν έγκυες μέσα σε ένα χρόνο. Μία στις πέντε γυναίκες καταφεύγουν στην έκτρωση, πράξη που βάζει σε κίνδυνο όχι μόνο την αναπαραγωγική τους ικανότητα και την ψυχική τους υγεία, αλλά και την ίδια τη ζωή τους. Ενώ στην Ευρώπη, οι γυναίκες που χρησιμοποιούν το ‘χάπι’ φθάνουν το 22% -23%, στη χώρα μας το αντίστοιχο ποσοστό δεν υπερβαίνει το 4%’, δήλωσε ο καθηγητής.

‘Για τους λόγους αυτούς η εκστρατεία ενημέρωσης για την αντισύλληψη είναι εξαιρετικά σημαντική. Οφείλουμε να υποδείξουμε στις νέες κοπέλες τις επιλογές αντισύλληψης που έχουν. Στην ιστοσελίδα www.your-life.gr  μπορούν να βρουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται, πολύ κατανοητά δοσμένες. Και το σημαντικότερο είναι πως μπορούν να μας γράψουν τις ερωτήσεις τους, ώστε να τις απαντήσουμε κατά περίπτωση’.

Σχετικά με το site www.your-life.gr:

Η ιστοσελίδα περιέχει πλήρες και αναλυτικό ενημερωτικό υλικό σχετικά με όλες τις μεθόδους αντισύλληψης. Περιέχονται συμβουλευτικά κείμενα σχετικά με τις σχέσεις και τη σεξουαλική συμπεριφορά, το σώμα και την ερωτική και σεξουαλική ζωή γενικότερα. Οι αναγνώστριες έχουν τη δυνατότητα να θέσουν ερωτήματα σε γυναικολόγους που απαντώνται εντός 2-3 ημερών σχετικά με ό,τι τις απασχολεί γύρω από τη σεξουαλική τους υγεία. Εκπαιδευτικό υλικό παρέχεται και προς τους γονείς και εκπαιδευτικούς, για να βοηθηθούν στο έργο της συνομιλίας και ενημέρωσης των παιδιών ή των μαθητών τους.

Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού

Στο Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού, που τελεί υπό την ευθύνη του επίκουρου καθηγητή κ. Πέτρου Δρακάκη και τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Αριστείδη Αντσακλή, λειτουργεί συμβουλευτική γραμμή στο 2103381776, που την απαντούν έμπειροι γυναικολόγοι και εξειδικευμένο προσωπικό. Επισκέψεις στο Κέντρο πραγματοποιούνται καθημερινά από τις 08:30 έως τις 13:00μ.μ.

1 Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα που διεξήχθη τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2009, σε 25.590 γυναίκες ηλικίας 15/18-49, σε 19 χώρες της Ευρώπης.

http://www.iatronet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *