Αιμοκαθάρσεις που κοστίζουν 3.000 ευρώ τον μήνα

Αιμοκαθάρσεις που κοστίζουν 3.000 ευρώ τον μήνα
Σε απόγνωση έχουν έλθει χιλιάδες νεφροπαθείς της χώρας, μετά την απόφαση των ιδιοκτητών μονάδων τεχνητού νεφρού να διακόψουν την πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Ετσι οι νεφροπαθείς, οι οποίοι εξυπηρετούνται από ιδιωτικές κλινικές όχι γιατί το επέλεξαν οι ίδιοι αλλά επειδή δεν υπάρχουν θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία, θα πρέπει από την 1η Οκτωβρίου να πληρώνουν από την τσέπη τους την αιμοκάθαρση. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να καταβάλλουν μέρα παρά μέρα 200 – 250 ευρώ, δηλαδή περίπου 3.000 ευρώ τον μήνα, για την αιμοκάθαρσή τους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από το Ταμείο τους. Ως σήμερα, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δεν παίρνουν πίσω χρήματα από το Ταμείο σε χρόνο μικρότερο του εξαμήνου.
Η Ελληνική Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών και Μονάδων Υγείας έχει ενημερώσει σχετικά την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών, τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή σχετίζεται με τη μη εξόφληση των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές. Σύμφωνα με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών το ποσό που οφείλει ο ΕΟΠΥΥ στις μονάδες τεχνητού νεφρού ανέρχεται σε 8 εκατ. ευρώ.
«Τρέχουμε όλη την εβδομάδα γι’ αυτό το θέμα. Ο ένας μας έλεγε ότι χρειάζεται άνωθεν εντολή και ο άλλος ότι έχει σταλεί εντολή. Τι να πιστέψεις; Υπάρχει “φαγωμάρα” μεταξύ διοικητών οργανισμών και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας; Κι αν ναι, εμείς τι φταίμε;» αναρωτιέται ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών κ. Γρηγόρης Λεοντόπουλος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Γιώργο Καστρινάκη, «πρέπει να βρεθεί σύντομα μία λύση, διότι τα δημόσια νοσοκομεία είναι γεμάτα και δεν μπορούν να απορροφήσουν άλλους νεφροπαθείς».
Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Αν σταματήσει να δέχεται ασφαλισμένους μία ιδιωτική Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η οποία εξυπηρετεί 150 νεφροπαθείς, θα κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=477108

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *