Το dabigatran προλαμβάνει τα θρομβοεμβολικά επεισόδια

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Μόναχο της Γερμανίας, η συνολική εμπειρία θεραπείας με dabigatran ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο ασθενείς-έτη στην πρόληψη θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε ασθενείς μετά από χειρουργείο και σε ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή(ΚΜ), παρέχοντας το μεγαλύτερο όγκο κλινικής εμπειρίας ανάμεσα σε όλα τα καινούρια χορηγούμενα από το στόμα αντιπηκτικά.

Έτσι επιβεβαιώνεται η εμπιστοσύνη που έχουν οι γιατροί στο dabigatran για την αποτελεσματική πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων και της συστηματικής εμβολής σε ασθενείς με μη βαλβιδική Κολπική Μαρμαρυγή και επεισόδια φλεβικής θρομβοεμβολής μετά από εκλεκτικη επέμβαση ολικής αντικατάστασης ισχίου ή γόνατος.

Η εμπειρία του ενός εκατομμυρίου ασθενών-ετών θεραπείας είναι πρωτόγνωρη για ένα καινούριο από του στόματος αντιπηκτικό και τονίζει την ευρεία υιοθέτηση του dabigatran σε πάνω από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο μετά από έγκριση των αρμοδίων αρχών, στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων σε ασθενείς με Κολπική μαρμαρυγή. Αυτό το επίπεδο κλινικής χρήσης καταδεικνύει ευρεία αποδοχή του σημαντικού οφέλους που επέδειξε το dabigatran στην κλινική μελέτη RE-LY και την θετική σχέση οφέλους-κινδύνου, όπως πρόσφατα επιβεβαιώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Τα οφέλη του dabigatran στην πρόληψη εγκεφαλικών σε ασθενείς με μη-βαλβιδική Κολπική μαρμαρυγή συγκριτικά με την απουσία θεραπείας προκύπτουν από τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, που παρατηρήθηκε στη βασική κλινική μελέτη RE-LY και από τη σύγκριση με παλαιότερες δοκιμές σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία. Λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική πραγματική χορήγηση του dabigatran, μετά από την πρώτη έγκρισή του στην ένδειξη αυτή, υπολογίζεται ότι το dabigatran μπορεί να έχει αποτρέψει ήδη μέχρι και 40.000 εγκεφαλικά σε ασθενείς με μη-βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή σε σύγκριση με την απουσία θεραπείας.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο καθηγητής Χανς Κριστοφ Ντιενερ από το Τμήμα Νευρολογίας, του Πανεπιστήμιο Duisburg-Essen της Γερμανία δήλωσε: «Η πρόληψη του ισχαιμικού εγκεφαλικού είναι υψίστης κλινικής σημασίας για επαγγελματίες υγείας που παρακολουθούν ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Με χορήγηση 150 mg dabigatran δυο φορές την ημέρα, οι ιατροί διαθέτουν μια θεραπεία που προλαμβάνει περισσότερα ισχαιμικά εγκεφαλικά από την καλά ελεγχόμενη βαρφαρίνη και παράλληλα μειώνει την ενδοκρανιακή αιμορραγία. Ο εκτιμώμενος αριθμός των εγκεφαλικών επεισοδίων που αποτράπηκαν καταδεικνύει την καταλληλότητα του dabigatran ως μιας ασφαλούς και αποτελεσματικής θεραπείας πρόληψης για ασθενείς με Κολπική Μαρμαρυγή που διατρέχουν κίνδυνο εγκεφαλικού.»

Πηγή: health.in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *