Δεν είναι ο άντρας για δουλειές στο σπίτι, το λένε και οι Νορβηγοί!

Τον… παραδοσιακό Έλληνα, που θεωρεί ότι άντρες και γυναίκες πρέπει να έχουν διακριτούς ρόλους στο σπίτι (σε ελεύθερη μετάφραση, ο άντρας αραχτός στον καναπέ και η γυναίκα να σφουγγαρίζει, να μαγειρεύει, να πλένει και να σιδερώνει) έρχεται να δικαιώσει μια νέα έρευνα, νορβηγικής προελεύσεως.

Σύμφωνα με τη εν λόγω έρευνα, όσο πιο… ισότιμα μοιράζεται ένα ζευγάρι τις δουλειές στο σπίτι, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να πάρει διαζύγιο.

Το Ινστιτούτο Έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες Nova επισημαίνει ότι η αναλογία των διαζυγίων μεταξύ των νοικοκυριών, στα οποία οι οικιακές δουλειές είναι ισότιμα μοιρασμένες, είναι περίπου 50% υψηλότερη απ” ό,τι σ” εκείνα, όπου το μεγαλύτερο μέρος των δουλειών του σπιτιού γίνονται από τη γυναίκα.

«Όσο περισσότερες δουλειές κάνει ένας άνδρας στο σπίτι τόσο περισσότερο αυξάνεται η αναλογία των διαζυγίων» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τόμας Χάνσεν, ο οποίος συνυπογράφει μια εκτεταμένη μελέτη, με τίτλο «Η ισότητα στο σπίτι».

Για τους ερευνητές πάντως δεν υπάρχει καμιά ή σχεδόν καμιά σχέση αιτιότητας και ο συσχετισμός αυτός αποτελεί μάλλον ένδειξη ότι τα ζευγάρια είναι «μοντέρνα».

Στη Νορβηγία, μια χώρα που προωθεί την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, η εκπαίδευση των παιδιών μοιράζεται εν γένει ισότιμα ανάμεσα στον πατέρα και τη μητέρα (σε επτά ζευγάρια στα δέκα), δήλωσε ο Χάνσεν.

Όμως, σε ό,τι αφορά στις δουλειές του σπιτιού, σε επτά στις δέκα περιπτώσεις η γυναίκα είναι αυτή που κάνει τις περισσότερες. Εντούτοις, από την έρευνα προκύπτει ότι οι γυναίκες αυτές είναι ικανοποιημένες από αυτήν την κατάσταση και το γενικό επίπεδο της ευτυχίας τους είναι πολύ κοντά με αυτό των γυναικών στα λεγόμενα «μοντέρνα» ζευγάρια.

 

Πηγή: ΠρώτοΘΕΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *