Νέα από Αρκαδία. Όχι στην πρόκληση

 

Η κρίση δοκιμάζει ποικιλοτρόπως  τις αντοχές του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Ιδίως μετά την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση ενός φασιστικού μορφώματος που υποστηρίζεται λεκτικά από αντισυστημική ρητορεία, αντισυνταγματική και αντικοινοβουλευτική, και πρακτικά από μισαλλοδοξία και ωμή βία. Φθάσαμε στο σημείο λόγος και πράξη να γίνονται αποδεκτά από ομάδες του πληθυσμού, που έλκονται από θεατρινίστικες κινήσεις,  ως υποκατάστατα της εξασθενημένης παρουσίας του δημοκρατικού κράτους και ως απάντηση στη διαφθορά ή εξαχρείωση ορισμένων πολιτικών προσώπων.

Κάθε απόπειρα αντιπαράθεσης όμως με τα ίδια «όπλα» είναι επικίνδυνη, και μπορεί να οδηγήσει σε απίθανες περιπέτειες. Γι αυτό και πολύ ορθά έπραξε ο Περιφερειάρχης και δεν απάντησε, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, στη ιταμή πρόκληση του εκπροσώπου  της Χρυσής Αυγής κ. Παπά,  ο οποίος  προχθές στην εορτή της Αλώσεως στην Τρίπολη διερωτήθη αν  «ο πρώην ΕΚΚΕτζής Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης πρέπει να το βγάλει –(σημ. συντ. το κάγκελο του μνημείου Αρχιερέων και Προκρίτων )  γιατί είναι φασιστικό».

Πρέπει, επί τέλους, να καταλάβουμε το αυτονόητο, που για κάποιους, ως φαίνεται, δεν είναι και τόσο αυτονόητο:  ότι    η κοινωνία και η Ελλάδα βρίσκονται αλλού: στον νηφάλιο λόγο, το επιχείρημα, την πειθώ, τη μετριοπάθεια, την ανεκτικότητα, την ορθοφροσύνη, τη λογική. Αυτά δημιούργησαν και αυτά συγκροτούν ό,τι ονομάζεται Ελληνικός Πολιτισμός.

Αλλωστε στην καθ ημέραν πράξη  ο κανόνας επιβεβαιώνεται: Η βία γεννά περισσότερη βία, το μίσος περισσότερο μίσος, ο παραλογισμός μεγαλύτερο παραλογισμό και πολλά άλλα χωρίς τέλος.

Οι ιδεολογικές διαφορές και οι διαφορετικές πολιτικές στοχεύσεις ελάχιστη σημασία έχουν. Επειδή, ακριβώς, η δυναμική της βίας και του μίσους παίρνει ανεξέλεγκτες τροπές, μεταλλάσσεται εύκολα και σαρώνει κοινωνίες και ανθρώπους.

Σε αυτές τις συνθήκες, είναι ανάγκη να συμφωνήσουμε, να αποδεχθούμε και να κανοναρχήσουμε: Η βία και το μίσος που την υποκινεί δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας. Για όλα τ’ άλλα μπορούμε να διαφωνούμε, να αγωνιζόμαστε, να αναζητούμε.

 

 

Η απάντηση

Τεκμηριωμένη απάντηση δίνουν με ανακοίνωσή τους ο Πρόεδρος  και τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Τριπόλεως  σε προηγούμενη του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας στην οποία  καταγγέλλεται η πρόταση του Προέδρου Πρωτοδικών Αθηνών κ. Γεωργίου Μικρούδη, περί συγχωνεύσεων και κατάργησης δικαστηρίων, μεταξύ αυτών και η συγχώνευση του Εφετείου Ναυπλίου και του Εφετείου Καλαμάτας σε νέο με έδρα την Τρίπολη.

Στη απάντηση εκφράζεται η  αποφασιστικότητα του ΔΣ Τριπόλεως ο οποίος «ουδέποτε έπαψε να διεκδικεί την αποκατάσταση των πραγμάτων στην προτέρα  τους κατάσταση ούτε να προβάλλει το εύλογο και δίκαιο αίτημα του για την επαναφορά της έδρας του Εφετείου Πελ/σου στην Τρίπολη, πρόταση-αίτημα που επανέφερε πρόσφατα ο Πρόεδρος Πρωτοδικών κ. Μικρούδης (και όχι ο Σύλλογός μας)». Και καταλήγει  διαβεβαιώνοντας πως : «    Ίσως, η παρούσα χρονική συγκυρία να είναι ευνοϊκή για την Μεσσηνία και την Καλαμάτα, αφού έχει προσβάσεις στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων, πλην όμως κάθε τέτοιου είδους διεκδίκηση θα μας βρει αντίθετους με κάθε ικμάδα των δυνάμεων μας».

Οι συνταξιούχοι

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κώστας Ζαχαριάς καταθέτει με αναφορά του υπόμνημα φορέων των συνταξιούχων Νομού Αρκαδίας στο οποίο αποτιμώνται οι επιπτώσεις των οικονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί την τελευταία περίοδο και εκφράζεται η αντίθεσή τους σε περαιτέρω οικονομικές επιβαρύνσεις και περικοπές των συντάξεών.  Στο υπόμνημα μεταξύ άλλων τονίζεται πως : «Τα νέα μέτρα που αποφασίζονται θα είναι πιο σκληρά και άδικα για τους συνταξιού­χους, αφού το 60% του συνολικού ποσού που θα «εισπραχθεί» αφορά μειώσεις των συντάξεων (κύριων, επικουρικών, επιδομάτων, δώρων, υγειονομικής ασφάλισης κτλ.). Αυτό το θεωρούμαι άδικο και ανάλγητο, αφού καλούνται να πληρώσουν και πάλι οι πλέον οικονομικά αδύνατοι και αδύναμοι.

Καλούμε την Κυβέρνηση να σεβαστεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να μην προχωρήσει σ’ αυτά τα μέτρα».

Δημοτικά

Δημοτικό Συμβούλιο συγκαλείται την ερχόμενη Κυριακή 30η Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 16.00 στο Πνευματικό Κέντρο  στην αίθουσα Αλεξόπουλου Παναγιώτη, προς λήψη απόφασης για το πιο κάτω μοναδικό θέμα:  «Έγκριση του Σχεδίου του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Τρίπολης περιόδου 2012-2014».

Κατάληψη Περιφέρειας

Με συνθήματα όπως «Λαέ μη σκύβεις το κεφάλι…», και «φθηνό ρεύμα στο λαό, η ενέργεια είναι αγαθό», μέλη του ΠΑΜΕ προχώρησαν χθες, μετά την απεργιακή τους διαμαρτυρία και συγκέντρωση την Πλατεία Πετρινού σε συμβολική κατάληψη του γραφείου του  περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη.

Πρόγραμμα καινοτομίας

Ημερίδα ενημέρωσης για το “πρόγραμμα καινοτομίας ελληνικού προϊόντος” θα πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου στις 12:30 το μεσημέρι στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης.

Η ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο προώθησης των τοπικών προϊόντων και γίνεται σε συνεργασία με τον όμιλο Carrefour Μαρινόπουλος.

Πολιτιστική Πρόταση

Ο σύλλογος «Πολιτιστική Αργολική Πρόταση» εγκαθιστά από φέτος στο «Θέατρο της Οδού Ατρέως» και σε μόνιμη βάση, Θεατρικό Εργαστήρι επαγγελματικού επιπέδου με την επωνυμία: «Εργαστήρι Κατίνα Παξινού». Το Εργαστήρι αυτό, που θα διευθύνει ο καταξιωμένος Αρκάς Σκηνοθέτης Κώστας Ν. Φαρμασώνης.

Αγαπώ τον τόπο μου

Το πρώτο βραβείο απέσπασε το Δημοτικό Σχολείο της Μελιγούς, σε διαγωνισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Οι μαθητές που συμμετείχαν, με το ίδιο βίντεο και στην Πανελλαδική καμπάνια για τα σχολεία «Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου», θα βραβευθούν σε ειδική τελετή, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στις 10/10.

Όχι στην παράταση

Αρνητική είναι η Διεύθυνση Πιστωτικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών στο να παραταθεί η αποπληρωμή των πυρόπληκτων δανείων του 2007 που δεν έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ενώ απροθυμία επιδεικνύεται και από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και την Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θανάσης Πετράκος, μαζί με επιστολή που απέστειλε στον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ζητώντας τη διευθέτηση του θέματος.
Χαμογελάτε

– Μια μέρα η Ξανθίππη έβαλε τις φωνές στον Σωκράτη και στη συνέχεια άδειασε πάνω του μια λεκάνη με νερό. Ο Σωκράτης ατάραχος παρατήρησε:

«Η Ξανθίππη κάνει ό,τι και ο Δίας: πρώτα βροντά κι ύστερα βρέχει»

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ papamh22@otenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *