Οι γερμανικές φαρμακοβιομηχανίες εκφράζουν… παράπονο για την ελληνική κρίση!

Τεράστιες ζημιές στην Ελλάδα καταγράφουν οι γερμανικές φαρμακοβιομηχανίες που τα τελευταία χρόνια βλέπουν τους ισολογισμούς τους να επιβαρύνονται από την κρίση που πλήττει τη χώρα.

Η γερμανική έκδοση των Financial Times σημειώνει ότι οι γερμανικοί φαρμακευτικοί όμιλοι υπέστησαν μεγάλες απώλειες εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας της Ελλάδας. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι μόνο η εταιρία Merck απώλεσε τα 2/3 των ανοιχτών λογαριασμών της.

«Τα ελληνικά αναγκαστικά δάνεια επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των φαρμακοβιομηχανιών», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα επισημαίνοντας ότι ο τομέας της υγείας είναι από τους τομείς που πλήττονται περισσότερο από τις συνέπειες της λιτότητας. Στο σχετικό ρεπορτάζ τονίζεται ότι το πολιτικό ερώτημα περί κατανομής των βαρών της κρίσης χρέους, μετατρέπεται σε ηθικό ζήτημα, σε ζήτημα συνείδησης «όταν», όπως γράφει, «διαμαρτύρονται οι καρκινοπαθείς στην Ελλάδα επειδή τα φάρμακά τους δεν είναι διαθέσιμα εγκαίρως ή δεν υπάρχουν καθόλου. Όταν ζωτικής σημασίας φαρμακευτικά προϊόντα πωλούνται μόνο έναντι μετρητών ή όταν οι γονείς εμβολιάζουν τα παιδιά τους μόνο εφόσον επαρκούν τα χρήματα. Κι αυτά στο μέσο της Ευρώπης, στην Ελλάδα, από την οποία προέρχονται λέξεις όπως η φαρμακευτική».

Σύμφωνα με τους Financial Times οι φαρμακοβιομηχανίες δεν μπορούν να κατηγορηθούν για απληστία καθώς αποδέχθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές και πρόσφεραν σημαντικές εκπτώσεις. Δέχτηκαν μάλιστα, όπως αναφέρει το σχόλιο, ακόμη και… άχρηστα ελληνικά ομόλογα ως πληρωμή. Η εφημερίδα εκφέρει την άποψη ότι στον τομέα της υγείας υπάρχουν περιθώρια να αποφευχθεί εν μέρει η σκληρότητα της εφαρμογής των μέτρων λιτότητας. Όπως σημειώνει, «περικόπτονται δαπάνες με το στιλ της μηχανής του γκαζόν και ταυτόχρονα το σύστημα παραμένει σε πολλά σημεία αναποτελεσματικό».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *