Βόλος: Σε πορεία υποβάθμισης το Νοσοκομείο Βόλου

Σε πορεία υποβάθμισης κινείται το Νοσοκομείο Βόλου για μια σειρά αιτιών που αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, σαν πόλη και σαν νομός θα βρεθούμε σε δυσάρεστες καταστάσεις και ίσως θρηνήσουμε θύματα. Αυτό επισημαίνει στην εισήγησή της προς το Δημοτικό Συμβούλιο της ερχόμενης Παρασκευής η επιτροπή που ορίστηκε με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Βόλου και συναντήθηκε με τον Διοικητή, τους νοσοκομειακούς γιατρούς και το Σύλλογο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο. Σημειώνεται ότι στις διαπιστώσεις, προσεγγίσεις και προτάσεις που καταγράφονται, συγκλίνουν τα περισσότερα μέλη της άτυπης επιτροπής, με την επιφύλαξη να αναπτύξουν στην συνεδρίαση του Δ.Σ., επί μέρους θέσεις και απόψεις πάνω στο θέμα .

 Βασικές αιτίες υποβάθμισης

1) Βασική αιτία η δραστική μείωση της χρηματοδότησης από την 5η ΥΠΕ η οποία στη λογική των περικοπών του υπουργείου και αδιαφορώντας για την καταβαράθρωση του επιπέδου της περίθαλψης του λαού συνεχίζει τις περικοπές. Η σημαντικότατη μείωση της χρηματοδότησης έχει σαν αποτέλεσμα τις ελλείψεις σε προσωπικό, τις σημαντικές ελλείψεις σε νοσοκομειακό υλικό ( κυρίως για τα προγραμματισμένα χειρουργεία) με αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας η να μετακινούνται με ασθενοφόρα προς άλλα νοσοκομεία η να μεταβαίνουν οι ίδιοι προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα υγείας που τους απασχολεί.. Παράλληλα λόγω της πλημμελούς στελέχωσης των εφημεριών υπάρχουν σημαντικά προβλήματα με τα έκτακτα περιστατικά. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι για το επίμαχο θέμα των εφημεριών των γιατρών ενώ το 2010 το ΝΒ έπαιρνε 580.000 ευρώ ανά μήνα ,το 2012 του αποδόθηκαν 287.000 ευρώ να γίνουν μετά από διαμαρτυρίες 307.000 ευρώ που φυσικά δεν καλύπτουν με κανένα τρόπο τις ανάγκες. Νά σημειωθεί εδώ ότι η κατανομή των χρηματοδοτήσεων των νοσοκομείων της 5ης ΥΠΕ γίνεται ,ακόμη και σήμερα, με κριτήρια άσχετα με τις εν λειτουργία κλίνες τους με αποτέλεσμα το ΝΒ να αδικείται κατάφωρα και να υποχρηματοδοτείται .

2) Λόγω της ακραίας λιτότητας και των νέων οικονομικών μέτρων που φαλκιδεύουν τους μισθούς όλων των εργαζομένων υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο αποδεκατίζεται μηνά το μήνα. Οι γιατροί φεύγουν λόγω χαμηλών μισθών αλλά και λόγω εργασιακού κλίματος και συνθηκών εργασίας οι δε λοιποί εργαζόμενοι λόγω συνταξιοδοτήσεων και παγώματος προσλήψεων. Να σημειωθεί εδώ ότι η Διοίκηση του ΝΒ δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία των μετατάξεων ( από ΟΣΕ π.χ.)

3) Η ακραία λιτότητα οδηγεί σε σημαντικές στρεβλώσεις στη λειτουργία του Νοσοκομείου Βόλου αφού η τακτική και οι επιλογές της Διοίκησης του για την επίτευξη των οικονομικών της στόχων προκαλεί ελλείψεις στα υλικά ,καθυστερήσεις στα χειρουργεία , ενώ το κλίμα του κηρυγμένου πολέμου μεταξύ Διοίκησης και εργαζόμενων δημιουργεί συνεχώς τριβές και συγκρούσεις με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η όποια συνεννόηση και συνεργασία. .Παράδειγμα οι αμοιβαίες καταγγελτικές συνεντεύξεις τύπου, οι διώξεις γιατρών η στέρηση μισθού σε συνδικαλιστή κλπ. Άλλο παράδειγμα η εμμονή της διοίκησης στο 5ευρω των εκτάκτων περιστατικών το όποιο τόσο οι εργαζόμενοι όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου με πρόσφατη απόφαση του θεωρούν άδικο και αντιλαϊκό μέτρο που ελάχιστα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ έχουν λάβει. Όλα αυτά αποβαίνουν σε βάρος της λειτουργίας του ιδρύματος .

 

Προτάσεις

Το ΔΣΒ   θεωρεί ότι για να μην   επιδεινωθεί η ήδη κακή λειτουργία του νοσοκομείου θα πρέπει

α) η 5η ΥΠΕ να αυξήσει την χρηματοδότηση του Νοσοκομείου Βόλου με κριτήρια αναλογικότητας στη βάση της δυναμικότητας του.

Β)  Για να σταματήσει η κατρακύλα του Ιδρύματος το υπουργείο πρέπει επιτέλους να μην κάνει περικοπές στη Δημόσια Υγεία, να επιτρέψει την πρόσληψη επικουρικών γιατρών, να κάνει δεκτά αιτήματα της τοπικής κοινωνίας για το 5ευρω και να εφαρμόσει το ν. 3861/2010 που επιβάλλει ανάρτηση των εφημεριών των νοσοκομείων στο διαδίκτυο σε συνεργασίας διοίκησης και επιστημονικού συμβουλίου, και να μην υπάρχουν ακάλυπτες εφημερίες.

γ) Η διοίκηση να διεκδικήσει προσωπικό από μετατάξεις και

δ) να σταματήσουν οι διώξεις από τη μεριά της διοίκησης και να βρεθεί επειγόντως τρόπος συνύπαρξης και συνεργασίας ,επ’ ωφελεία των κατοίκων της πόλης και του Νομού.

http://www.ert.gr/volos/43863-Bolos-Se-poreia-ypobathmishs-to-%CE%9Dosokomeio-Boloy

One thought to “Βόλος: Σε πορεία υποβάθμισης το Νοσοκομείο Βόλου”

  1. o k.zaxaropoulos mallon anti na vlepei ta sovara provlimata pou exei to nosokomeio asxoleitai me retalia kai modistres..ta opoia paraviase se ntoulapi ergazomenhs, symfwna me auta pou akogontai, apo pote exoume diktatoria <>
    epishs o k.zaxaropoulos exei eisvaros tou 89 mhnyseis..!!!!!!!!! to nosokomeio den exei adeia kai einai xwris giatrous, xreiasthka ourologo prin mia evdomada kai to nosokomeio den exei giati symfwna me ton dioikoith tou nosokomeiou(kos zaxaropoulo) den xreiazetai ourologos sto nosokomeio!!!!!!!kai auto apo egkyrh phgh to ema8a..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *