Σε επίπεδα Σλοβενίας – Σλοβακίας η Υγεία στην Ελλάδα

Στα επίπεδα των χωρών της πρώην ανατολικής Ευρώπης, διολισθαίνει η ποιότητα της περίθαλψης των Ελλήνων.

Σε κάθε Έλληνα, αναλογεί ετήσια δαπάνη 2.914 δολαρίων για την Υγεία, η οποία βρίσκεται κοντά στα επίπεδα της Σλοβενίας και της Σλοβακίας.

Άβυσσος μας χωρίζει από οργανωμένες κοινωνικά χώρες, όπως η Νορβηγία (5.388 δολάρια), η Αυστρία (4.395 δολάρια) και η Γερμανία (4.336 δολάρια).

Υστερούμε, δε, και από τον μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος βρίσκεται στα 3.266 δολάρια.

Το χειρότερο είναι ότι πολλά από τα χρήματα αυτά διατίθενται από τις τσέπες των πολιτών και όχι από το κράτος, όπως προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Η ελληνική κυβέρνηση αποσύρεται συστηματικά από τη χρηματοδότηση του συστήματος περίθαλψης, διατηρώντας πολύ υψηλές απαιτήσεις για εισφορές και φόρους.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η κρατική χρηματοδότηση στην Ελλάδα βρίσκεται στο 59,4% των δαπανών που συνολικά διατίθενται για την Υγεία, έναντι 72,2% της κρατικής χρηματοδότησης

Κρίση

Οι επιστήμονες του Οργανισμού σημειώνουν ότι η έναρξη της κρίσης οδήγησε σε αύξηση των δαπανών Υγείας στην Ελλάδα, ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Αυτό αποδίδεται – όχι σε πραγματική αύξηση – αλλά στη μείωση του ΑΕΠ και την παραμονή των δαπανών Υγείας στα ίδια επίπεδα.

Ακολούθησε, ωστόσο, πραγματική μείωση στις παροχές από το 2010, με αποτέλεσμα να καταγραφεί μείωση της δαπάνης κατά 6,5%, από αύξηση 6,1% που σημειωνόταν σε όλη τη δεκαετία του 2000.

Ανισότητες

Ακόμη και αυτό το υποχρηματοδοτούμενο σύστημα εμφανίζει δραματικές ανισότητες, οι οποίες κοστίζουν σε χρήμα και ποιότητα εξυπηρέτησης.

Η Ελλάδα εμφανίζει την υψηλότερη αναλογικά αναλογία γιατρών στο γενικό πληθυσμό (6,1 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους), έναντι μόλις 3,1 γιατρών ανά 1.000 κατοίκους στις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ.

Στον αντίποδα, έχει αναλογικά το μισό νοσηλευτικό προσωπικό, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, με 3,3 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, έναντι 8,7 του ΟΟΣΑ.

Αναρχία στη λειτουργία του συστήματος δείχνει και ο υπερβολικός αριθμός αξονικών και μαγνητικών τομογράφων στη χώρα μας, με 34,3 αξονικούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έναντι μόλις 22,6 του ΟΟΣΑ.

Προσδόκιμο

Η Ελλάδα δεν φαίνεται να έχει ωφεληθεί όσο άλλες χώρες και στο προσδόκιμο επιβίωσης των πολιτών, το οποίο σημείωσε παντού σημαντική αύξηση τις περασμένες δεκαετίες.

Το προσδόκιμο των Ελλήνων ανέβηκε στα 80,6 χρόνια και είναι κατά ένα χρόνο μεγαλύτερο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

Παραμένει, πάντως, πιο χαμηλό από εκείνο άλλων χωρών, όπως η Ιαπωνία, η Ελβετία, η Ισπανία και η Ιταλία, όπου το προσδόκιμο ανέρχεται στα 82 έτη.

Δ.Κ.
http://www.iatronet.gr

2 thoughts to “Σε επίπεδα Σλοβενίας – Σλοβακίας η Υγεία στην Ελλάδα”

  1. Αυτη ειναι (επρεπε να ηταν απο καιρο ) η πραγματικη θεση της χωρας στο Ευρωπαίκο στερεωμα !
    Και δεν θα ειναι και η τελικη ,δυστυχως .
    Το οτι οι απατεωνες πολιτικοι μας συνεπεικουρουμενοι απο τους εξ’ισου απατεωνες συμπολιτες μας θελησαν να μας παρουσιασουν σαν υπερδυναμη τοσα χρονια ,αυτο πρεπει να περαστει στα ρεκορ Guinness !
    Το να θελει μια χωρα να περνιεται ισχυρη ,τη στιγμη που δεν ειναι σε θεση να παραξει ουτε σπιρτα ,αυτο μονο εδω ,σ’αυτο το …χανειο το συναντας !!!
    Απορω τοσο καιρο πως τους ξεφυγε τετοιο ρεκορ ;;;
    Και ξερετε τι μου θυμιζει αυτο ,ε ;

    “…ξερεις ποιος ειμ ‘εγω ,ρε ;;; ”

    Και η απαντηση ερχεται καθε μερα με τις ειδησεις ,οπου ανακαλυπτονται οι κομπινες της … βλακειας του καθενος μας ,που εχει την εντυπωση οτι ειναι καποιος !!!

    Το ρεκορ του πιο ηλιθιου λαου σε ολον τον πλανητη ,ειναι αδιαμφισβητητα δικο μας
    Αλλη μια πρωτια !!!!!!!!!!!!!!

  2. Καιρος καθε κατεργαρης να μπει στη θεση του. Η υγεια του Ελληνα στη θεση της και ο καθε ελληνας ιατρος στη δικη του. Ιδιωτικη ΠΦΥ και οποιος επιβιωσει. Οποιος δεν τα καταφερει δεν θα κατηγορει τουλαχιστον το κακο κρατος. Εκτιμω πως ολοι πλεον εχουν καταλαβει οτι το κρατος δεν ειναι διπλα του και φυσικα δεν ειναι πια μια μεγαλη παχια αγελαδα. Αντε και να προσπαθησεις πλεον να αρμεξεις και να “κλεψεις” αυτο το ερμαιο κρατος. Που θα το βρεις ομως το ρευστο να το βαλεις στην τσεπη σου? Αφου δεν υπαρχει! Πρεπει να επιβιωσει πλεον ο καθενας με την δικη του αξια και εντιμοτητα. Ας δουμε λοιπον πως απο τα επιπεδα Σλοβενιας – Σλοβακιας θα αρμεξει καποιος χρηματα που δεν υπαρχουν!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *