Πεθαίνει ο Πλάτανος του Ιπποκράτη! Από βαθειά γηρατειά


Η ηλικία του υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα 2.300 χρόνια! Θα φυτευτούν στον ίδιο χώρο κλώνοι του, ώστε να συνεχίσει να ζει μέσω των «απογόνων» του!..

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του διανύει ο Πλάτανος του Ιπποκράτη στην Κω. Ύστερα από πολλούς αιώνες ζωής οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν μπορεί πλέον να ζήσει παραπάνω από 20 – 25 χρόνια! Και δυστυχώς θεραπεία δεν υπάρχει. Είναι ένας θάνατος εξ αιτίας βαθέως γήρατος.

Για τη θεραπεία του Πλάτανου και την παράταση της ζωής του, όσο περισσότερο γίνεται, βρέθηκε χθες στην Κω ο δασολόγος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, κος Παναγιώτης Τσόπελας, καλεσμένος του ΕΒΕΔ και του προέδρου του Εμπορικού Τμήματος κ. Στέργου Γιαλλίζη, ο οποίος εξέτασε τον πλάτανο του Ιπποκράτη με σκοπό να αναγνωρίσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και να προτείνει λύσεις και βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες.

Μιλώντας στο τοπικά ΜΜΕ για τα συμπεράσματά του, τόνισε ότι βασικά προβλήματα του Πλατάνου είναι, το σάπισμα ενός μεγάλου μέρους του κορμού του, τα νεκρά κλαδιά κα η μείωση της κόμης του και η προσβολή του φλοιού από διάφορα έντομα ,καταλήγοντας ότι πρέπει να παρθούν μέτρα ώστε να συντηρηθεί το δέντρο όσα περισσότερα χρόνια γίνεται.

“Λίγο πριν την άνοιξη θα πρέπει να γίνει ένα κλάδεμα από τη δασική υπηρεσία του δήμου, επίσης ίσως να γίνουν και επεμβάσεις με εντομοκτόνα, εγκεκριμένα από το νόμο, αλλά βασικός στόχος είναι το κλάδεμα”, είπε μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά το πόσο ακόμη μπορεί να αντέξει ο πλάτανος, δήλωσε ότι τόσο μεγάλα σε ηλικία δέντρα κάποια στιγμή “πεθαίνουν” και ο δικός μας πλάτανος με φροντίδα, μπορεί να αντέξει 20-30 χρόνια ακόμη. Πάντως, διαβεβαίωσε ότι θα φτιαχτούν κλώνοι του δέντρου, οι οποίοι θα φυτευτούν στον ίδιο χώρο ώστε ο Πλάτανος του Ιπποκράτη να συνεχίσει να ζει μέσω των «απογόνων» του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του stathmos.gr σήμερα το πρωί (Παρασκευή) ο κ. Π. Τσόπελος θα επισκεφθεί και δάση της Κω που αποδεκατίζονται λόγω διαφόρων ασθενειών.

ΕΦΤΑΣΕ ΤΑ 2.300 ΧΡΟΝΙΑ!
Ο πλάτανος του Ιπποκράτη αποτελεί ιστορικό αξιοθέατο το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Επίσης πολλοί είναι ειδικά οι γιατροί, απ’ όλο τον πλανήτη, που έρχονται στην Κω για να δουν και να θαυμάσουν τον πλάτανο στην σκιά του οποίου δίδασκε ο πατέρας της Ιατρικής επιστήμης, ο Ιπποκράτης.

Το είδος του πλατάνου είναι Πλάτανος ο ανατολικός (Platanus orientalis L.) και η ηλικία του, αν και δεν έχει επακριβώς καθοριστεί, θεωρείται ότι υπερβαίνει τα 2.300 χρόνια. Η διάμετρος κορμού, στη βάση του, είναι 4,70 μέτρα και η περίμετρός του 10,50 μέτρα. Το εγκάρδιο ξύλο του κορμού και των μεγάλων σε ηλικία κλάδων, με την πάροδο των αιώνων, έχει σαπίσει από προσβολές διαφόρων μυκήτων και ξυλοφάγων εντόμων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλη κουφάλα στο εσωτερικό του. Έτσι ο ζωντανός κορμός έχει περιοριστεί σε έναν κατά τμήματα περιμετρικό δακτύλιο, πάχους από μηδέν (0) μέχρι δέκα με δεκαπέντε (10-15) εκατοστά. Μετά το 1975 η Δασική Υπηρεσία υπέδειξε και εφαρμόστηκαν μέτρα προστασίας, που αύξησαν την ζωτικότητα του δέντρου, σταθεροποίησαν την φθίνουσα πορεία του και την σήψη του ξύλου και από τότε το πάχος του περιμετρικού δακτυλίου άρχισε σιγά – σιγά να αυξάνει. Έγινε επίσης υποστύλωση των πλάγιων κλάδων, οι οποίοι κινδύνευαν να καταρρεύσουν κάτω από την πίεση του βάρους τους και τις τάσεις που δημιουργούνται από την επίδραση των ανέμων.

Τέθηκε κάτω από καθεστώς απόλυτης προστασίας ύστερα από την με αριθμό 180324/6701/30 Αυγ.1985 (ΦΕΚ 589 τ.Β’ 2-10-85) Απόφαση του τέως Υπουργού Γεωργίας και νυν Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία κηρύχτηκε ο “πλάτανος του Ιπποκράτη” μαζί με την γύρω από αυτόν έκταση, που είναι βιολογικά και οικολογικά αναγκαία για την αποτελεσματική προστασία του, ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης.
Επιμέλεια:
Rodosalarm

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *