Νέα από Αρκαδία. Με σεβασμό στο περιβάλλον

 

Πολλοί ξένοι, κυρίως ευρωπαίοι, πριν αποφασίσουν για τον τόπο των διακοπών τους θέτουν ως βασική προϋπόθεση να πληροφορηθούν για την οικολογική κατάσταση του μέρους αυτού. Είναι δε διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα χρήματα προκειμένου να φιλοξενηθούν σε «πράσινο» ξενοδοχείο. Η οικολογική συμπεριφορά και κυρίως η προστασία του περιβάλλοντος καθορίζει σε  όλο και μεγαλύτερο ποσοστό τις διαθέσεις και τις επιλογές του τουριστικού σώματος.

Βέβαια, οικολογικές διακοπές δεν σημαίνει ότι κάποιοι «περίεργοι» πηγαίνουν σε έναν τόπο και περνούν το χρόνο τους χαζεύοντας λουλούδια, πεταλούδες και χελώνες. Τουναντίον, κάνουν ό,τι και οι άλλοι, αλλά μόνο εκεί που το περιβάλλον δεν καταστρέφεται από ρύπανση, σκουπίδια και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, μένοντας  σε ξενοδοχεία ή διαμερίσματα που δεν σπαταλούν ενέργεια ή νερό και γενικώς σέβονται το περιβάλλον.   Προφανώς οι οικοτουρίστες προτιμούν έναν τόπο με εξαιρετικά φυσικά χαρακτηριστικά, χωρίς  αυτό να σημαίνει ότι είναι και το μόνο κριτήριό τους.

Η Αρκαδία γιατί άραγε, ενώ ξεκίνησε καλά, έμεινε πίσω στον οικοτουρισμό; Προφανώς γιατί δεν συνεχίστηκε η βελτίωση των δομών, ούτε έγιναν ποτέ σοβαρές δράσεις για την ανάπτυξη αυτού του είδους τουρισμού. Προφανώς για τον ίδιο λόγο που δεν υπάρχει σχεδόν πουθενά στην Αρκαδία ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων. Για τον ίδιο λόγο που σχεδόν ποτέ δεν αποκαθίσταται το τοπίο όπου δρα μια ρυπογόνος επιχείρηση ή ένα νταμάρι. Για τον ίδιο λόγο που πολλές  κωμοπόλεις, χωριά και εργοστάσια ρίχνουν τα λύματά τους ανεπεξέργαστα σε θάλασσες, ποτάμια και ρέματα.  Επειδή το κράτος ουσιαστικά είναι ανύπαρκτο.

Κάποιες, μικρές επιδοτήσεις για «πράσινο τουρισμό» θεωρητικά πρόκειται να δώσουν μικρή ώθηση στον οικοτουρισμό. Γι αυτό και είναι ευπρόσδεκτες εφόσον θα μειώσουν τις ενεργειακές ανάγκες  ξενοδοχείων και καταλυμάτων, θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση νερού και στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων.   Προφανώς δεν επαρκούν ούτε είναι σε θέση να αλλάξουν το κλίμα ασύδοτης εκμετάλλευσης και καταστροφής της φύσης, που είναι ο κανόνας στις περισσότερες περιοχές του νομού. Όπερ και το ζητούμενο.

 

 

Μετεγκατάσταση Ρομά

Να αναθεωρήσει «τον πιθανό σχεδιασμό για τη μετεγκατάσταση του καταυλισμού των Ρομά στον Κόρινθο», ζητά ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, με επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη, προτείνοντας παράλληλα συνεργασία «για την εφαρμογή στην Περιφέρειά μας ενός πιλοτικού προγράμματος, που θα έχει ως στόχο την αποτροπή δημιουργίας περιοχών “γκέτο” και τη διαρκή ένταξη των Ρομά στην Ελληνική κοινωνία, με διαρκή αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του». Στην ίδια επιστολή του ο Περιφερειάρχης, την οποία κοινοποιεί και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νικόλαο Δένδια, αναγνωρίζει «την ανάγκη ουσιαστικής ένταξης των Ρομά, που αποτελούν ισότιμους Έλληνες πολίτες, στην Ελληνική κοινωνία, με βασικό όμως γνώμονα της διαδικασίας αυτής την τοπικότητα και την κοινωνική εγγύτητα των πληθυσμών». Γι αυτό και τάσσεται αντίθετος  «στη λογική «μεταφοράς» πληθυσμών Ρομά από άλλες περιοχές της επικράτειας, «κατά το δοκούν», καθώς η τακτική αυτή οδηγεί στη υποβάθμιση των ευρύτερων περιοχών εγκατάστασής τους». Καταλήγοντας αναφέρεται στην ανάγκη  συνεργασίας  «από κοινού με τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές δομές, για την εφαρμογή μιας αποτελεσματικής πολιτικής ένταξης των Ρομά, που αποτελούν Έλληνες πολίτες με ίσα δικαιώματα, στην Ελληνική κοινωνία».

Κατάληψη δημαρχείου

Συμβολική κατάληψη σε όλα τα δημαρχεία της Αρκαδίας, όπως και όλης της χώρας, πραγματοποίησαν χθες  το πρωί εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, διαμαρτυρόμενοι  για τα νέα μέτρα, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ και για τις απολύσεις στο δημόσιο. : «Είναι πλέον ξεκάθαρο, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση,  ότι μόνο με πολύπλευρες δραστηριότητες-παρεμβάσεις και τη συμμετοχή και άλλων συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων σε κάθε Δήμο οι αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις θα έχουν θετικό αποτέλεσμα». Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν την 26η Σεπτεμβρίου με συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ ενώ στην συνέχεια θα υπάρξουν κλαδικές κινητοποιήσεις.

Περιφερειακό συμβούλιο

Την  ερχόμενη Δευτέρας 24 Σεπτεμβρίου, το μεσημέρι,  θα γίνει η δεύτερη ειδική συνεδρίασή του Περιφερειακού Συμβούλιου Πελοποννήσου στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης. Μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης θα αποτελέσει η “Έγκριση Στρατηγικού Σχεδιασμού στα πλαίσια της εκπόνησης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Πελοποννήσου 2012 – 2014”.

Φωτοβολταϊκά

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειες και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – τμήμα Πελοποννήσου, εκφράζει τη βούληση για αναστολή της απόφασης που αφορά την εφαρμογή του Ειδικού Προγράμματος για τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στις στέγες κτηρίων, στο δίκτυο Πελοποννήσου, θεωρώντας αδικαιολόγητο και τεχνικά εσφαλμένο τον αποκλεισμό των μικρών οικιακών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.  Και για λόγους τεχνικούς, κοινωνικούς και  ίσης μεταχείρισης των πολιτών όλης της χώρας, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν  οι χιλιάδες επαγγελματίες της Πελοποννήσου, που εργάζονται στον τομέα των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.

Χωρίς αυτοκίνητο

Την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης γιορτάζει όλη η Ευρώπη δίνοντας προτεραιότητα στον πεζό και τη μετακίνηση με ποδήλατο και τα ΜΜΜ, με αποκορύφωμα την Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο το ερχόμενο Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου. Για τον εορτασμό αυτό ο δήμος Τρίπολης  διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων  και διαγωνισμών, όπως ζωγραφικής από μαθητές σχολείων, ενώ στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Μερκοβούνι,  στελέχη της Τροχαίας Τρίπολης θα μιλήσουν στους μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης για θέματα που αφορούν την  ασφαλή μετακίνηση στην πόλη. Τέλος την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012 στο κέντρο της πόλης δεν θα επιτρέπεται  η κυκλοφορία των αυτοκινήτων από τις 10.00 π.μ.  έως 14.00 μ.μ.

Αρχηγός συμμορίας

Ο 34χρονος πρώην δημοτικός αστυνομικός από την Τρίπολη, είναι ο αρχηγός της νέας συμμορίας με τα καλάσνικοφ, που έχει διαπράξει τους τελευταίους μήνες δεκάδες ληστείες σε σπίτια, σούπερ μάρκετ, κοσμηματοπωλεία και γραφεία στην Αττική.  Ο πρώην δημοτικός υπάλληλος δεν ήταν άγνωστος στις αστυνομικές αρχές καθώς είχε κατηγορηθεί αρχικά για ληστεία που είχε διαπράξει στις 15 Οκτωβρίου 2010 στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην πλατεία Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη με λεία 25.000 ευρώ. Για τη ληστεία αυτή, μάλιστα, είχε κατηγορηθεί και η 27χρονη φίλη του που είχε ομολογήσει. Το όνομά του σχετιζόταν μάλιστα και με άλλη ένοπλη ληστεία που σημειώθηκε το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς, στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Πεύκη. Από τότε ο 34χρονος οργάνωσε μαζί με άλλα άτομα μία νέα μεγάλη συμμορία κακοποιών που προχώρησε σε πλήθος ληστειών.  Η αστυνομία ωστόσο έφτασε στα ίχνη του διαβόητου ληστή βάζοντας τέλος στη δράση του.

Χαμογελάτε

Αν ακούσετε τίποτα για καμιά θέση εργασίας ενημερώστε με σας παρακαλώ… ψάχνω δεύτερη δουλειά γιατί πρώτη δεν βρίσκω με τίποτα!!
‎10 χρόνων είναι το ευρώ και μας έχει βγάλει την πίστη. Σκέψου να μπει και στην εφηβεία δηλαδή.

Στους γονείς μου οφείλω το “ζην”, στον δάσκαλό μου το “εύ ζην”, στη Eurobank 30.000 ευρω… στην Πειραιώς 22.000 ευρώ, στην εφορεία 12.000 ευρώ…

Μετά το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν θα ήταν τρομερό  να έβγαζαν και ηλεκτρικό πορτοφόλι;
Να το φορτίζεις το βράδυ και το πρωί να είναι γεμάτο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *