Το μεγάλο σκάνδαλο της φαρμακευτικής δαπάνης

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του Αναπληρωτή Υπ. Υγείας στα γραφεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ με τους φορείς Α’Βάθμιας και Β’ βάθμιας περίθαλψης, έγινε επίσημη ενημέρωση ότι το ταμείο χρεοκόπησε και αδυνατεί να αποπληρώσει τις δεδουλευμένες δαπάνες των παρόχων υγείας, πλην φαρμακοποιών.

Σε ανακοίνωσή τους οι ιατροί του (Ε.Ο.Π.Υ.Υ) Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας αναφέρουν:

«Είναι γνωστό ότι ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε με τον πενιχρότατο προϋπολογισμό των 350 εκατ. για την κάλυψη των εργαστηριακών εξετάσεων 9,5 εκ ασφαλισμένων, ενώ οι δαπάνες μόνο του ΟΠΑΔ για το 2011 ήταν 250 εκατ. για 1,2 εκ ασφαλισμένους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕUROSTAT, η δαπάνη για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θα έπρεπε να είναι 1 δις. Ακολούθησαν απανωτές μειώσεις του προϋπολογισμού για τα εργαστήρια με τελικό ποσό τα 260 εκατ. ήτοι 21 εκατ. μηνιαίως, στα πλαίσια της μείωσης των πακέτων των 11,5 δις, και παρά την είσοδο των ασφαλισμένων του Οίκου Ναύτου και του ΤΑΥΤΕΚΩ στον οργανισμό.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, επισημοποιήθηκε από τον κ. Σαλμά, το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ που βρίσκεται στα 2,5 δις, με τον αυθαίρετο περιορισμό της ετήσιας δαπάνης για εξετάσεις και παρακλινικά στα 187 εκ, με 75 εκ να έχουν καταβληθεί για το πρώτο τετράμηνο του, ήδη το ποσό αυτό έχει υπερκαλυφθεί κατά 131,37% . Αυτό πρακτικά σημαίνει στάση πληρωμών για εξετάσεις και παρακλινικά. Ανακοινώθηκε επίσης η πολιτική απόφαση επιβολής περαιτέρω εκπτώσεων, με την απειλή ότι οι ασφαλισμένοι θα κατευθύνονται αποκλειστικά στις δημόσιες δομές του ΕΟΠΥΥ.

Η νεώτερη αυτή εξέλιξη αποτελεί τραγική είδηση για την οριακή βιωσιμότητα των ιατρείων και εργαστηρίων. Η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου καθώς η υπάρχει κατά την γνώμη μεθοδευμένη και άνιση περικοπή των δαπανών όλων των υπολοίπων παρόχων του ΕΟΠΥΥ, σε αντιδιαστολή με την φαρμακευτική δαπάνη που θα ξεπεράσει τα 3,2 δις ετησίως σε σχέση με τα 2,25 δις του αρχικού προϋπολογισμού (62% του προϋπολογισμού έναντι στόχου 33% !!!) Την ίδια στιγμή διαθέτει μόνο το 1,8% στους κλινικούς ιατρούς και 4,2% για εξετάσεις – παρακλινικά -φυσιοθεραπευτές !!! (Δείτε σχετικό πίνακα στο τέλος του εγγράφου).

Το θράσος ορισμένων απέναντι στους πολίτες έχει ξεπεράσει κάθε όριο και ενώ έχουν αποδώσει από μόνοι τους, πέρα από κάθε λογική, το 62% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ σε φαρμακευτικές δαπάνες, συνεχίζουν να συκοφαντούν τους ιατρούς για υπερσυνταγογράφηση, ενώ τους έχουμε επανειλημμένα υποδείξει τον τρόπο να την περιορίσουν δραστικά και δεν το πράττουν σκόπιμα. Απαντήστε κ. Σαλμά με τίνος εντολή, τη στιγμή που όλοι οι κωδικοί μειώνονται και οι μισθοί των ελλήνων εκμηδενίζονται, ο κωδικός για την φαρμακευτική δαπάνη αυξάνει δραματικά.

Βάσει αυτών, καλούνται τα μέλη μας σε μέγιστη ετοιμότητα και σε τοπικές συνελεύσεις των εργαστηριακών και κλινικών Ιατρών ανά την επικράτεια προκειμένου να συνεδριάσουν εντός των αμέσως επόμενων ημερών και να κοινοποιήσουν τις απόψεις τους στην ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.

Καλούμε επίσης, όσοι δεν είναι μέλη να κάνουν άμεσα την εγγραφή τους, ώστε να υπάρχει η αντίστοιχη συνδικαλιστική κάλυψη σε περίπτωση νέων μαζικών κινητοποιήσεων, που αυτή την στιγμή μοιάζουν αναπόφευκτες, και πάντα σε συνεργασία με τις αποφάσεις των επιμέρους ενώσεων των εργαστηριακών Ιατρών και των φορέων Α΄βάθμιας και Β’ βάθμιας περίθαλψης, με τους οποίους, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ συνεργάζεται στενά στην κατεύθυνση συγκρότησης ενιαίου μετώπου που θα συμβάλλει από κοινού στο σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα των διεκδικήσεων.

Η ώρα μηδέν έφτασε, δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρίες, όλοι οι ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας θα πάρουμε αποφάσεις με μοναδικό σκοπό να αποτραπεί η τελική εξόντωση και ο αφανισμός του ιατρικού κλάδου, από τις αυθαιρεσίες της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και της ηγεσίας του ΥΥΚΑ».

FARMAKA  Κλικ εδω

http://www.zougla.gr/greece/article/to-megalo-skandalo-tis-farmakeftikis-dapanis

4 thoughts to “Το μεγάλο σκάνδαλο της φαρμακευτικής δαπάνης”

  1. Το πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ, που πηγάζει από τη νοοτροπία των κυβερνώντων της χώρας, είναι πως χρήματα υπάρχουν μόνο γι’ αυτούς που βιαιοπραγούν και για “τα δικά μας παιδιά”. Οι τραμπούκοι-εκβιαστές (όλοι καταλαβαίνουμε σε ποιους αναφέρομαι) και το αντιπαραγωγικό κηφηναριό (κομματικοί-διοικητικοί του οργανισμού) λαμβάνουν τακτικότατα τα χρήματά τους. Και το αστείο (και τραγικό της υπόθεσης) είναι πως τα χρήματα αυτά προέρχονται από τους φόρους και τα δεδουλευμένα αυτών που δεν πληρώνονται, δηλ των γιατρών. Μα καλά ο ιατρικός κόσμος ήταν τόσο αφελής που πίστεψε πως αυτό το τερατούργημα του ΕΟΠΥΥ θα επιβίωνε παρέχοντας αξιοπρεπή περίθαλψη στους ασφαλισμένους του? Πίστεψε κανείς πως θα πληρώνονταν με βάση την κοινωνική και επιστημονική προσφορά?? Εαν το πίστεψε τότε ή επικίνδυνα αφελής ήταν ή ζει σε άλλη χώρα. Ο ΕΟΠΥΥ ήταν μια κολλοσιαία επιχείρηση εξαπάτησης του ιατρικού κλάδου και των ασφαλισμένων. Στήθηκε για να βολευτούν οι κομματικοί-διοικητικοί αργόμισθοι και να μη χάσουν τους παχυλούς μισθούς τους που με τόσες αφισοκολλήσεις εξασφάλισαν και για να πληρωθούν μερικά κομματικά γραμμάτια. Τι πιστέψατε τσάμπα έβγαλαν το Σαμαρά οι φαρμακοποιοί προεκλογικά με το φιάσκο με τα φάρμακα που δημιούργησαν εκφοβίζοντας με αυτό τον τρόπο την κοινωνία?? Τώρα έφτασε η στιγμή ο ιατρικός κόσμος να πληρώσει “το συμβόλαιο με το διάβολο” που υπέγραψε. Αλλά ας παρηγορηθεί, τουλάχιστον, πως δεν είναι οι πρώτοι που εξαπατήθηκαν (προηγήθηκαν οι μέτοχοι του χρηματηστηρίου και οι ομολογιούχοι), αλλά, αλλίμονο, ούτε οι τελευταίοι. Και ας καταλάβουμε επιτέλους πως αν δεν καταλογίσουμε, σε συτούς που μας εξαθλιώνουν και σε αυτούς που τους προστατεύουν, τις ποινικές ποινές που επιβάλλεται τόσο θα συνεχίσουν να τα κάνουν και στις γενιές που έρχονται.

  2. Κε Χαλκιδη ,ποσο δικαιο εχεις !

    Αλλα εχεις καταλαβει σε ποιους απευθυνεσαι ,πιστευω .

    Ειναι λυπηρο που το επισημαινουμε ,αλλα ειναι γεγονος .
    Ο θεωρουμενος ξυπνιος και καταφερτζης Ελληνας ,δυστυχως ,ξεσκεπαστηκε !
    Ηταν και ειναι ξυπνιος μονο για να ελισσεται και καταφερτζης στις κομπινες και στις απατεωνιες ,να εξασφαλιζει τα νοτα του και αυτο μονο !

    Δυστυχως τοσοι αιωνες περασαν και δεν καταφεραμε να ξεπερασουμε τον ατομικισμο μας ωστε να σκεφτουμε συλλογικα για το καλο και την προοδο του τοπου .
    Και το βλεπουμε αυτο πρωτιστως στο επαγγελμα μας .
    Ειχε μαλλιασει η γλωσσα των πολλων να λεει οτι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ ειναι ενα τερατουργημα .
    Παρ ‘ ολα αυτα υπηρξαν συναδελφοι που ενηργησαν “για την παρτη τους” ,σκεφτομενοι προφανως οτι θα καταφερουν (οπως με το Ι.Κ.Α) να κονομησουν σε βαρος των υπολοιπων (κρατους ,ασφαλισμενων ,συναδελφων) .

    Ενα πραγμα πρεπει να αλλαξει .Ουτε η κυβερνησεις φταινε ,ουτε η τροϊκα ,ουτε οι ξενοι επικυριαρχοι ,ουτε οι εξωγηινοι !!
    Οταν αλλαξει η νοοτροπια μας ,τοτε και μονο τοτε θα δουμε ασπρη μερα .

    Οι δικαιολογιες τελειωσαν !

  3. Σε προηγουμενο σχολιο μου αναφερθηκα για το τις πταιει περισσοτερο. Και περισσοτερο φταιμε εμεις οι ιδιοι οπως ηδη εχει προαναφερθει. Ας αρχισουμε τωρα πια να μιλαμε για τον χρεοκοπημενο ΕΟΠΥΥ και ολοι να προσπαθουμε να τον απομυζησουμε περισσοτερο. Η ιατρικη αξιοπρεπεια αυτη τη στιγμη, κατα τη γνωμη μου, επιβαλλει να σταματησουν οι υποτιθεμενες “συμβασεις”. Αληθεια για ποιες συμβασεις μιλαμε?! Πως ο πολιτικος κοσμος και οι ανθρωποι του ΕΟΠΥΥ θα λοιδορουν και θα κοροιδευουν τους ιατρους εαν αυτοι δεν συμμετεχουν σε αυτο το τερατουργημα? Αφου το ξεραμε οτι δεν θα λειτουργησει αυτος ο οργανισμος γιατι τρεξαμε να το υποστηριξουμε? Αφελεια ή συμφερον? Και οπως εχω ξαναγραψει, οποιος θελει να προσφερει κοινωνικα στο συνολο ας το κανει ιδιωτικα στο ιατρειο του και οχι μεσω του ΕΟΠΥΥ. Και φυσικα αν θελει να επιβιωσει ας φυγει. Το σιγουρο πλεον ειναι οτι ολα τα χρηματα για τους ιατρους, απο τον Ιουνιο-Δεκεμβριο 2012, θα πανε και αυτα στο 2013. Και ετσι θα μαζευονται χρεη και χρεη. Και να δουμε τελικα και το “κουρεμα” ολων αυτων. Παρακαλω λοιπον οχι αλλα “κροκοδειλια” δακρυα για τον ΕΟΠΥΥ και για καθε συνεργασια με ενα αφερεγγυο κρατος…..

  4. Αυτή τη στιγμή που το Σύστημα υγείας σε Πρωτοβάθμιο επίπεδο οδηγείται σε χρεωκοπία και εγώ πιστεύω πως είναι καιρός αποφάσεων και όχι δακρύων. Είναι υποχρέωση όλου του ιατρικού κόσμου να καταλύσει τον διεφθαρμένο αυτό οργανισμό για να μπει με αξιοπρέπεια και κύρος σε σοβαρές διαπραγματεύσεις για την δημιουργία ενός συστήματος που θα προσφέρει αξιοπρεπή περίθαλψη στον ασφαλισμένο και θα αντιμετωπίζει με σεβασμό τον θεράποντα γιατρό. Θεωρώ πως η λύση είναι μόνο μία: Η άμεση παραίτηση ΟΛΩΝ των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Σε αυτούς όμως να συμπεριληφθούν και οι γιατροί του τέως ΙΚΑ (μόνιμοι και ορισμένου χρόνου), ώστε να μη δημιουργηθούν μονοπωλιακές καταστάσεις και εστίες διαφθοράς και εκμετάλλευσης. Γιατί ακούγονται διάφορες φήμες πως οι ίατροί του τ. ΙΚΑ έχουν πιέσει την ηγεσία του οργανισμού να μείνουν αποκλειστικά και μόνον αυτοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ- για να συνεχίσουν το γνωστό πάρτυ….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *