Νέα από Αρκαδία. Πρόληψη αντί καταστολής

 

Χωρίς κανείς να γνωρίζει τι μας επιφυλάσσει η τελευταία περίοδος του καλοκαιριού, καθότι μεγάλες πυρκαγιές ξεσπούν συχνά κατά τη διάρκειά της, η εικόνα των καμένων πλαγιών του Μαινάλου στη Φαλαισία  φαίνεται ότι σφραγίζει τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου για την Αρκαδία. Εκεί, αλλά και σε άλλα σημεία, για μια ακόμη χρονιά, χάθηκε πολύτιμο φυσικό κεφάλαιο, με την επούλωση των πληγών να τοποθετείται μακριά στο μέλλον. Τι πήγε -πάλι- στραβά; Γιατί, παρά τα παθήματα του παρελθόντος, αδυνατούμε να διαφυλάξουμε τον φυσικό μας πλούτο; Έδωσε η οικονομική κρίση τη χαριστική βολή στη δασοπροστασία;

Δεν είναι άδικο να πει κανείς ότι ο μηχανισμός καταστολής των πυρκαγιών πληρώνει τα «σπασμένα» του μηχανισμού πρόληψης.   Από την τρομερή  πυρκαγιά του 2007, μέχρι σήμερα, τα χρόνια είναι λίγα για να επαναλαμβάνονται τέτοια εγκλήματα κατά της φύσης.

Το γεγονός ότι ελάχιστοι  συνελήφθησαν για εμπρησμό από πρόθεση, ενώ κάποιοι άλλοι  για εμπρησμό από αμέλεια, αφού έβαλαν φωτιές κατά τη διάρκεια αγροτικών ή άλλων εργασιών, καθιστά   σαφές, σε συντριπτικό ποσοστό, πως οι πυρκαγιές στη χώρα μας μπαίνουν λόγω έλλειψης ενημέρωσης. Και η πρόληψη είναι ο τομέας που έχουμε ξεχάσει.

Έχουμε τις φωτιές στα πόδια μας καθημερινά, αλλά κάνουμε σαν να μην τις βλέπουμε. Σε άλλες χώρες  οι  εκστρατείες ενημέρωσης για τις πυρκαγιές  διαρκούν όλο τον χρόνο. Σε μας  ως «πρόληψη» νοείται η προβολή τούς δυο καλοκαιρινούς μήνες κάποιων διαφημιστικών σποτς και πέραν αυτού ουδέν.

Η χάραξη αντιπυρικών ζωνών, οι καθαρισμοί των δασών κ.ο.κ., μέτρα που  αποτελούν την πραγματική πρόληψη και έχουν στόχο να διευκολύνουν τις υπηρεσίες πυρόσβεσης στο έργο τους και στη μη εξάπλωση μιας πυρκαγιάς δεν είναι και τόσο δημοφιλή στις υπηρεσίες μας. Ίσως γιατί κοστίζουν, ίσως γιατί και  η κρίση δεν επιτρέπει τέτοια οικονομικά ανοίγματα . Γεγονός που έχει αντίκτυπο  και στη συνεργασία των υπηρεσιών και στα πρόσωπα που ηγούνται της πυρόσβεσης και τα οποία αλλάζουν χωρίς λόγο.

Το θετικό για φέτος, που πρέπει να συνεχιστεί στο μέλλον,  είναι το γεγονός πως σε κάθε άσχημη πρόγνωση της ΕΜΥ, έκλειναν  αμέσως οι δασικοί δρόμοι, ξεκινούσαν  περιπολίες, ακροβολίζονταν οχήματα σε προκαθορισμένα σημεία κ.ο.κ. Ήταν πολύ σημαντικό αυτό και δεν πρέπει να ξεχαστεί στο μέλλον. Κατά τάλλα πρέπει  να μάθουμε να δουλεύουμε μαζί από τον χειμώνα! Είναι θέμα λογικής και συνεννόησης. Χρειάζεται απλά γνήσιο ενδιαφέρον από όλους. Και μεράκι.

 

Κατά Τατούλη

Πνέει μένεα κατά Τατούλη ο ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας εξ αιτίας της επιστολής του Περιφερειάρχη προς τον κ. Δένδια  στην οποία καταγγέλλει «τον κίνδυνο που ελλοχεύει η ανεξέλεγκτη δράση συμμοριών των άκρων, Αριστεράς και Δεξιάς, για κατάλυση του κράτους δικαίου υπό το άλλοθι είτε του “προοδευτισμού” ή του “Εθνικοσοσιαλισμού”». Σε ανακοίνωσή του ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τον κ. Τατούλη ότι: «…εξομοιώνει τις λαϊκές δημοκρατικές κινητοποιήσεις με τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Αναπαράγει έτσι την θεωρία «των δύο άκρων», αφού εξισώνει τον διαδηλωτή για το μεροκάματο και τα δικαιώματα που του στερεί η ακραία, αντικοινωνική   νεοφιλελεύθερη πολιτική του μνημονίου- που ο ίδιος υπηρετεί – με τον εγκληματία που επιτίθεται σε αδύναμους ανθρώπους που δεν έχουν να φάνε ένα κομμάτι ψωμί» . Και καταλήγει αναφέροντας πως «με αυτόν τον τρόπο ο κ. Τατούλης επιζητεί εναγωνίως την πολιτική υποστήριξη της υποψηφιότητας του από το μνημονιακό μπλοκ στις επόμενες περιφερειακές εκλογές».

Θύματα βίας

Τη μίσθωση ακινήτου που θα στεγάσει τον Ξενώνα Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους, πλήρους και μικρής διάρκειας στον Δήμο Τρίπολης αναζητεί ο δήμος  με διακήρυξη επαναληπτικής δημοπρασίας μειοδοτικής, φανερής και προφορικής, κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον μέχρι την 21η Σεπτεμβρίου 2012 ημέρα Παρασκευή και ώρα 13:30.

Απαγόρευση θήρας

Με εντολή Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο Δασάρχης Τρίπολης, Αθανάσιος Αργειτάκης, αποφάσισε, με τη σύμφωνη γνώμη του Κυνηγετικού Συλλόγου Μεγαλόπολης, να απαγορεύσει σε συγκεκριμένη περιοχή της Αρκαδίας, την άσκηση θήρας παντός θηρεύσιμου είδους. Η απόφαση λήφθηκε με δεδομένη την ανάγκη διατήρησης των πληθυσμών όλων των ειδών της άγριας πανίδας σε ικανοποιητικά επίπεδα ιδιαίτερα μετά τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές, ώστε να ανταποκρίνονται στις οικολογικές, επιστημονικές και μορφωτικές απαιτήσεις. Η απόφαση ισχύει για τρία έτη. Οι παραβάτες διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

Το Υπουργείο Παιδείας δίνει τη δυνατότητα δωρεάν στον πολίτη, που δεν έχει ολοκληρώσει τις υποχρεωτικές σπουδές του, να εξοπλιστεί με τα απαραίτητα γνωστικά εφόδια που πιστοποιούνται και με τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών, μέσα από τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ).

Η συνολική διάρκεια φοίτησης στο Σ.Δ.Ε. στην Τρίπολη,  είναι 18 μήνες (2 σχολικά έτη). Τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή 16.00 – 20.00, για 25 ώρες την εβδομάδα , ενώ γίνονται δεκτοί και αλλοδαποί τα έγγραφα των οποίων πρέπει να είναι μεταφρασμένα στα Ελληνικά.

Παρανομία – Ασυδοσία

Καθεστώς παρανομίας και πλήρους ασυδοσίας από τις ιδιωτικές εταιρείες των εργολάβων στα Ορυχεία και στις Μονάδες της Δ.Ε.Η στη Μεγαλόπολη, περιγράφει το υπόμνημα προς τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο Δ.Ε.Η Α.Ε: κ. Ζερβό Α. του ΔΣ ΣΟΣ Μεγαλόπολης. Σε αυτό καταγγέλλεται ότι δεν  εφαρμόζονται οι Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας, ότι παραμένουν απλήρωτοι  οι εργαζόμενοι για αρκετούς μήνες, χωρίς να  χορηγούνται εξοφλητικές αποδείξεις μισθοδοσίας για να υπάρχει στοιχειώδης έλεγχος, ότι δεν πληρώνονται επιδόματα αδείας, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, ότι δουλεύουν ανασφάλιστοι εργαζόμενοι κυρίως αλλοδαποί αλλά και Έλληνες, ή πως οι εργαζόμενοι στις πιο δύσκολες και ανθυγιεινές εργασίες είναι ασφαλισμένοι με μικτή ασφάλιση ΙΚΑ αντί για βαρέα και ανθυγιεινά ή με λιγότερες από τις πραγματικές ημέρες απασχόλησης κλπ.

Γι αυτό και  το Δ.Σ του Σ.Ο.Σ ΔΕΗ Μεγ/λης καλεί τον κ. Ζερβό να παρέμβει  άμεσα για την λήψη των απαραίτητων μέτρων αποτελεσματικής εφαρμογής και τήρησης των προβλεπόμενων όρων των Συμβάσεων.

Χαμογελάτε

Η γνώμη που έχουμε για τον πατέρα μας ανά τις ηλικίες.

4 ετών: Ο μπαμπάς μου μπορεί να κάνει τα πάντα! 7 ετών: Ο μπαμπάς ξέρει τόοοσα πολλά!

8 ετών: Ο μπαμπάς μου δεν ξέρει τελικά και τόσα πολλά. 12 ετών: Ο μπαμπάς μου δεν ξέρει τι του γίνεται. 14 ετών: Ο πατέρας μου; Άσε καλύτερα! 21 ετών: Ωχ πάλι αυτός μπροστά μου!

25 ετών: Κάτι ξέρει για το θέμα ο πατέρας μου, αλλά όχι και πολλά πράγματα. 30 ετών: Θα πρέπει να μάθω τι ξέρει ο πατέρας μου για το θέμα. 35 ετών:. Πριν αποφασίσουμε, ας ζητήσουμε και τη γνώμη του μπαμπά. 50 ετών: Τί να πίστευε άραγε ο πατέρας για αυτό; 60 ετών: Τελικά, ο πατέρας μου είχε τεράστια εμπειρία! 65+ετών: Α, ρε πατέρα! Μακάρι να ζούσες και να μιλούσαμε σήμερα οι δυο μας!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *