ΕΝ.Ι. ΕΟΠΥΥ. Συνέχιση της επίσχεσης εργασίας προς τον ΕΟΠΥΥ μέχρι και την Τετάρτη 19/9/2012.

 

Παρά το γεγονός ότι οι χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Μ Σαλμά κινούνται σε θετική κατεύθυνση, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ απεφάσισε την συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρις ότου πιστωθούν τα οφειλόμενα ποσά στους λογαριασμούς των συνεργαζόμενων με τον ΕΟΠΥΥ ιατρών, καθώς από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού κ. Μ. Σαλμά δεν αποσαφηνίζεται για ποια ποσά γίνεται λόγος, ποιους μήνες αφορούν και για ποια κατηγορία οφειλών (ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές πράξεις, παρακλινικές εξετάσεις). Θυμίζουμε ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει ιατρικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις από τον Απρίλιο του 2012 καθώς και ιατρικές επισκέψεις από τον Μάιο του 2012, κατά παράβαση των συμβατικών του υποχρεώσεων. Ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να οφείλει στους συναδέλφους ιατρούς 260 εκατ. € για το 2012 και 1.110 εκατ. € για το 2010 και 2011, ενώ χρωστά και στους ασφαλισμένους περισσότερα από 100 εκ. ευρώ. Τέλος θυμίζουμε ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να αποδώσει άμεσα τα δεδουλευμένα των πρώην ταμείων (ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ) όλων των ιατρών για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2011.

Ζητάμε άμεσα συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό, προκειμένου να διευκρινιστούν τα ως άνω ερωτήματα. Σε περίπτωση που η συνάντηση πραγματοποιηθεί και υπάρξουν ικανοποιητικές απαντήσεις και δεσμεύσεις από πλευράς του, είμαστε έτοιμοι να αναστείλουμε προσωρινά τις κινητοποιήσεις μας σε ένδειξη συμπαράστασης προς την βαλλόμενη ελληνική Κοινωνία. Σε αντίθετη περίπτωση είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε μέχρις ότου πιστωθούν οι λογαριασμοί των ιατρών τα ανωτέρω ποσά, βάση των συμβατικών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ.

Τι συνεχίζουμε και διεκδικούμε:

1. Ζητούμε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να πει την αλήθεια στον Ελληνικό Λαό για την πραγματική χρηματοοικονομική κατάσταση του οργανισμού και να καταλογίσει ευθύνες σε όσους τις έχουν για την χρεοκοπία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου υγείας της χώρας.

2. Δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των παλαιών οφειλών ύψους 1100 εκ με αντίστοιχες ποινικές ρήτρες, και νομοθετική ρύθμιση ύπαρξης συμψηφισμού με φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις των ιατρών.

3. Αποπληρωμή των νέων οφειλών ύψους 260 εκ. μέχρι και τον Ιούλιο και δέσμευση για τήρηση της ισότιμης και δίκαιης αποπληρωμής των παρόχων εντός 45 ημερών, βάση των συμβατικών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ.

4. Την άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στο 1% του ΑΕΠ και την απευθείας καταβολή των εισφορών υγείας των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ, χωρίς την μεσολάβηση των επιμέρους ταμείων.

5. Παρουσία εκπροσώπου των ιατρών στο ΔΣ του οργανισμού και αντιπροσώπου των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων στο διοικητικό του συμβούλιο.

6. Πλήρης αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ και επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης και των εργασιακών σχέσεων των ιατρών με υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

7. Κάλυψη των ελλειμμάτων από την Κεντρική Κυβέρνηση, με άμεση έναρξη διαχειριστικού ελέγχου για τα αίτια που οδήγησαν τον Οργανισμό σε πτώχευση.

Καλούμε, για άλλη μία φορά, τον αρμόδιο αν. υπουργό σε ειλικρινή διάλογο, προκειμένου να σταματήσει η “Οδύσσεια” των ασφαλισμένων συμπολιτών μας. Θεωρούμε ότι η εκτόνωση της κρίση είναι πλέον στην αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη του, από ΄κει και πέρα ο καθένας με τη συνείδησή του αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν.

Για άλλη μία φορά απευθύνουμε δημόσια τις ευχαριστίες μας στους Έλληνες πολίτες για την κατανόηση που έχουν δείξει στα αυτονόητα αιτήματά μας. Όλοι μαζί ασφαλισμένοι και ιατροί οφείλουμε να αξιώσουμε υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου που να σέβονται τον ασφαλισμένο πολίτη και να εξασφαλίζουν στοιχειωδώς την δυνατότητα οικονομικής επιβίωσης στους λειτουργούς της υγείας.

 

Για την ΔΕ της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ

Ο Πρόεδρος                                                     Ο Γεν. Γραμμ.

Γ. Ελευθερίου                                           Εμ. Πολυζόπουλος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *