Νέα από Αρκαδία. Το δημόσιο σχολείο

Τα σχολεία άνοιξαν και το μαθητικό ποτάμι ξεκίνησε ορμητικά για την κατάκτηση της γνώσης, πολυπληθέστερο στο σκέλος της δημόσιας εκπαίδευσης  από ποτέ. Τούτο γιατί την πόρτα της δημόσιας εκπαίδευσης χτύπησαν, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεκάδες γονείς που μέχρι πρότινος έστελναν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία, αφού η  οικονομική κρίση έχει «γονατίσει» τις περισσότερες ελληνικές οικογένειες αναγκάζοντας πολλές να επιστρέψουν τα παιδιά τους στα δημόσια σχολεία, μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν στα δίδακτρα των ιδιωτικών. Γι αυτό και η χρονιά προοιωνίζεται δύσκολη και προβληματική.

Με τους μισθούς των δασκάλων δραστικά μειωμένους και τους χρηματοδοτικούς πόρους  για την εκπαίδευση περιορισμένους, το περιβάλλον σε καιρό κρίσης είναι αλήθεια πως δεν θα είναι το καλύτερο για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Ωστόσο οι απαιτήσεις όλων μας για την δημόσια εκπαίδευση, ειδικά τούτη την περίοδο, θα είναι υψηλότερες. Αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση  πως  το δημόσιο σχολείο σε αντίστοιχες περιόδους κρίσης και γενικής υποχώρησης ανέβαινε στη συνείδηση της κοινωνίας και ήταν αυτό που αναγεννούσε τις προσδοκίες, που δούλευε και απέδιδε, που προσέφερε, που ικανοποιούσε τις απαιτήσεις όλων.

Οι περισσότεροι μπορεί να πέρασαν από δύσκολες οικονομικά καταστάσεις, να βίωσαν  την ανέχεια και τη σκληρότητα της ζωής, αλλά η μαθητεία τους   σε δημόσια σχολεία, δημοτικά και γυμνάσια, τους οδήγησε  σε υψηλά κλιμάκια του δημόσιου βίου και της κοινωνικής και επιστημονικής  επιτυχίας.

Γι αυτό και σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, όπως  έχει διαμορφωθεί η οικονομική κατάσταση, το δημόσιο σχολείο είναι απαραίτητο να ξαναγίνει το εφαλτήριο για την αναγέννησης της ελληνικής κοινωνίας. Και οφείλουν όλοι να φροντίσουν γι’ αυτό. Και όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι. Το κράτος, η πολιτική, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι έχοντες και κατέχοντες, οφείλουν να τα δώσουν όλα. Και δεν είναι μόνο ζήτημα χρημάτων. Πρωτίστως είναι ζήτημα αίσθησης καθήκοντος , προσφοράς και οράματος.

 

 

Καταλήψεις

Η κατάσταση με την κατάληψη των πεζοδρομίων κάποιων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τραπεζοκαθίσματα έχει ξεπεράσει τα ανεκτά όρια. Και προκαλεί την νοημοσύνη και το θυμικό των δημοτών αυτής της πόλης. Συγκεκριμένα το επί της οδού Δημητρακοπούλου ανακαινισθέν μετά από πυρκαγιά κατάστημα έχει καταλάβει όλο το πλάτος του πεζοδρομίου με αποτέλεσμα πεζοί και κυρίως μητέρες με καροτσάκια να κινδυνεύουν περπατώντας στο μέσον του δρόμου. Κάτι πρέπει να γίνει Διαφορετικά, να τις βράσουμε τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων για ευταξία των πεζοδρομίων, όταν σε εξόφθαλμες περιπτώσεις η δημαρχία κωφεύει.  Έλεος πια!

Θορυβώδεις εκδηλώσεις

Καλές οι πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά όχι στην πλατεία του Αρεως.  Η ένταση των μεγαφώνων που ξεπερνά τα όρια, ακόμα και αν η εκδήλωση είναι υψηλού επιπέδου, την καθιστά αποκρουστική και απορριπτέα. Ας το έχουν υπόψη τους   οι διοργανωτές ανάλογων εκδηλώσεων που αναζητούν εύκολα ακροατήριο σε ένα κοινό που θέλει την ησυχία και ηρεμία του. Το θέατρο του Αγιώργη γι αυτό το σκοπό έγινε, άλλωστε.

Διαμαρτυρία

Διαμαρτύρεται το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας για την « ανικανότητα  της τοπικής ιεραρχίας του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης να προστατεύσει τους εργαζόμενους και να εγγυηθεί την ασφάλεια της εργασίας. Έχουν μετατρέψει , λέει σε ανακοίνωσή του,  σε συνδυασμό με τις άδικες – αντεργατικές – αντικοινωνικές – αντιαναπτυξιακές και φοροληστρικές πολιτικές του κυβερνητικού συνδυασμού, το μεροκάματο στο Ορυχείο της Μεγαλόπολης σε μεροκάματο αίματος.

Γιατί πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί και το δεύτερο ατύχημα ( μέσα σε λιγότερο από 3 βδομάδες ) με τον άτυχο συνάδελφο Γεωργακόπουλο Γεώργιο, ο οποίος υπέστη εγκαύματα δευτέρου βαθμού στο πρόσωπο και στα χέρια, στην προσπάθειά του να σβήσει φωτιά στην Ν2 ταινία του αποθέτη Α11».

Γι αυτό και καλούν τους συνάδελφους να προστατέψουν μόνοι τους, τους εαυτούς τους και να οργανωθούν γύρω από τα συνδικάτα».

Αντιδράσεις

Έντονες αντιδράσεις συναντά το νέο σήριαλ του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού Αντένα, που πρώτο εγκαινίασε και ακολούθησαν το Μέγκα και ο Άλφα. Πρόκειται για το σήριαλ «Σουλεϊμάν», ο οποίος   παρουσιάζεται ούτε λίγο ούτε πολύ ως ήρωας. Γι αυτό και πολλοί αντιδρούν και ζητούν: « Όπως έγινε με το άθλιο βιβλίο ιστορίας» της ΣΤ΄ Δημοτικού, έτσι και τώρα πρέπει να απαιτήσουμε την απόσυρση του σοβινιστικού «Σουλεϊμάν». Γιατί: « Σε καμία άλλη χώρα δεν θα διανοούνταν κανείς να προβάλει μια σειρά που εκθειάζει τον ίδιο του τον κατακτητή. Αν δεν μπορούμε να το διανοηθούμε, ας φανταστούμε τους Παλαιστίνιους να βλέπουν σήριαλ με τη ζωή του Αριέλ Σαρόν ή να παίζεται σειρά με τους έρωτες των ναζί στο Ισραήλ». Το σύνθημα που κυριαρχεί είναι : «Κλείνουμε τις τηλεοράσεις, ανοίγουμε τα μάτια μας» .

Κυκλοφοριακή αγωγή

Με  την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, σήμερα Τρίτη,  διανεμήθηκαν  από ένστολο προσωπικό της Τροχαίας, σε Δημοτικά Σχολεία όλης της  χώρας, ενημερωτικά φυλλάδια με συμβουλές οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής, για μαθητές και γονείς.  Για το νομό  Αρκαδίας επελέγη  το 4ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης. Και με την ευκαιρία να ρωτήσουμε: εκείνο το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στο Μερκοβούνι, που τόσα χρήματα ξοδεύτηκαν,  γιατί δεν λειτούργησε ποτέ; Μήπως πρέπει κάποτε να δικαιολογήσει την ύπαρξή του;

Απόβλητα ελαιουργείων

Πρωτόκολλο συνεργασίας για τη δημιουργία εργοστασίου διαχείρισης αποβλήτων ελαιουργείων υπογράφηκε χθες από τον Πέτρο Τατούλη και εκπροσώπους Αμερικανικής εταιρείας που ενδιαφέρονται προς τούτο, με σημαντικά περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά οφέλη για τη ν Περιφέρεια. Πρόκειται, κατά την κ. Νικολάκου, Αντιπεριφερειάρχη,  «για μία επένδυση που με θερμοχημική μέθοδο θα διαχειρίζεται τα απόβλητα ελαιοτριβείων αλλά και τη λυματολάσπη των βιολογικών καθαρισμών καθώς και κλαδοδέματα», φιλική προς το περιβάλλον.

Επισκέψεις

Αρχές Σεπτεμβρίου ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος επισκέφθηκε την γειτονική χώρα της Αλβανίας, προσκαλεσμένος   από χριστιανούς που ζουν εκεί,  με την άδεια του Αρχιεπισκόπου  Αλβανίας κ. Αναστασίου. Κατά την παραμονή του, την  Κυριακή 2α  Σεπτεμβρίου,   συνεπικουρούμενος  από δυο βοηθούς Επισκόπους  του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας,   χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον νέο Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου Τιράνων, που αποτελεί ένα θαύμα αρχιτεκτονικής,   ενώ στη  συνέχεια  προσκύνησε την Ιερά Μονή  Παναγίας Σβορνέτσι,  Νάρτας  Αυλώνας.  Επίσης ήρθε  σε επαφή και συνομίλησε στην  πόλη των Αγ.  Σαράντα  με πολλούς Βορειοηπειρώτες, κυρίως με τον πρώτο Πρόεδρο του Κόμματος « ΟΜΟΝΟΙΑ» κ Κυριαζάτη και τον κ. Παπαχρήστου,  ο οποίος είναι μέλλος της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας.

Χαμογελάτε
-Οι πιθανότητες να ξαναδιπλώσεις σωστά το φύλλο οδηγιών φαρμάκου, είναι μηδέν στις όσες κι αν προσπαθήσεις.
-Τελικά ισχύει: Η γυναίκα και το αυτοκίνητο δε δανείζονται. Και το κυριότερο, δεν δανείζονται το ένα στο άλλο.
-Αυτό το αστείο που ο διακόπτης για το κοινόχρηστο φως είναι δίπλα στο ξένο κουδούνι πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει.
-Οι απέναντι λείπουν. Άφησαν αναμμένο φως στο μπαλκόνι. Πανούργο…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *