ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ. Έκκληση προς τους κυβερνώντες να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στους πολίτες που ζουν σ’ αυτή τη χώρα

Οι κινητοποιήσεις των γιατρών και των υπολοίπων υγειονομικών καθώς και όλων  των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, έχουν αναδείξει μέχρι τώρα το πρόβλημα της περίθαλψης του Ελληνικού Λαού ως μείζον.

Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι, κάτω από το βάρος της κατάρρευσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ και ΕΟΠΥΥ), προσπαθούν πανικόβλητοι να βρουν έστω και προσωρινές ανακουφιστικές λύσεις. Στην αγωνιώδη τους όμως αυτή προσπάθεια δυστυχώς χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα παλαιοκομματικές μεθόδους εκφοβισμού των γιατρών και ξεπερασμένους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, με αποτέλεσμα να εκτίθενται απέναντι στους  συμπολίτες μας.

Ο ΙΣΛ καταδικάζει με τον πιο αυστηρό τρόπο αυτά τα φαινόμενα πολιτικής παρακμής  και σήψης και καλεί όλους τους συναδέλφους, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, να μην υποκύπτουν στους εκβιασμούς των διοικητικών και κυβερνητικών αρμοδίων, γνωρίζοντας παράλληλα πως τα συλλογικά τους όργανα έχουν την μεθοδολογία και μπορούν να κινήσουν άμεσα τις διαδικασίες, ώστε οι πρωταγωνιστές αυτής της αθλιότητας να λογοδοτήσουν.

Τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες έχουν καταλάβει πλέον το παιχνίδι που παίζεται σε βάρος τους και συντάσσονται καθημερινά μαζί μας, σ’ έναν κοινό αγώνα για μια καλύτερη περίθαλψη.

Όσο η κυβέρνηση θα επιμένει να αγνοεί τις προτάσεις των συλλογικών μας οργάνων για ανάσχεση της κατάρρευσης του Συστήματος Υγείας με παράλληλο εξορθολογισμό των δαπανών και πάταξη της παραοικονομίας της υγείας, τόσο οι προσδοκίες του Ελληνικού Λαού θα διαψεύδονται.

Κάνουμε και πάλι έκκληση προς τους κυβερνώντες να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στους πολίτες που ζουν σ’ αυτή τη χώρα, εργαζόμενους και άνεργους-ανασφάλιστους και να υιοθετήσει τα παρακάτω προτεινόμενα:

Όσον αφορά το ΕΣΥ, άμεση χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό και υιοθέτηση των προτάσεων της ΟΕΝΓΕ.

Όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ, εμμένουμε στις προτάσεις του Συλλόγου μας, που είναι αναγκαίες και επιβεβλημένες για την βιωσιμότητα του:

  1. Άμεσος και ουσιαστικός διάλογος με συγκεκριμένη ατζέντα για την διοικητική-λειτουργική αναδιοργάνωση του, μακριά από παλαιοκομματικές και ξεπερασμένες αντιλήψεις.
  2. Έκτακτη χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό και παράλληλη αύξηση της ετήσιας επιχορήγησης στο 1% του ΑΕΠ.
  3. Αναλογικός επιμερισμός της περιουσίας και των αποθεματικών των επιμέρους ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Άμεσος δανεισμός για προσωρινή ανακούφιση με υποθήκευση της ακίνητης περιουσίας που θα περιέλθει στον ΕΟΠΥΥ απ’ τον επιμερισμό.
  4. Άμεση κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανέργων-ανασφάλιστων και ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ, με πληρωμή των εισφορών τους μέσω διαφόρων προγραμμάτων, αλλά και του κρατικού προϋπολογισμού.
  5. Καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής των μεγαλοεργοδοτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
  6. Δημιουργία μηχανογραφικού συστήματος ασφαλισμένων, για άμεση απόδοση των εισφορών του κλάδου υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ.
  7. Αναβάθμιση του ΣΗΣ σε ολοκληρωμένη υπηρεσία ηλεκτρονικής κάρτας υγείας, για ουσιαστικό εξορθολογισμό των δαπανών.
  8. Εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, φιλικά προς τους χρήστες.
  9. Επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης και των εργασιακών σχέσεων των γιατρών, με υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

 

Είναι ώρα αλληλεγγύης και αντίδρασης για όλους τους γιατρούς. Για λόγους αξιοπρέπειας και κοινωνικής ευθύνης προς την Ελλάδα, οι γιατροί των Νοσοκομείων και της ΠΦΥ, που σήμερα αγωνίζονται, χρειάζονται την συμπαράσταση όλων μας. Ο ΙΣΛ στηρίζει και συμμετέχει στις κινητοποιήσεις των συναδέλφων του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ.

 

Για τον Ι.Σ.Λ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ                                       ΜΙΧΑΗΛ ΜΕΡΑΣ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *