Επείγουσα επιστολή του ιατρικού κόσμου της χώρας προς τον Πρωθυπουργό

Τις ημέρες αυτές στα πλαίσια του συζητούμενου νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θα κληθείτε να ψηφίσετε προσθήκη για την κατάργηση της υποχρεωτικής συμμετοχής σε ποσοστό 51% των ιατρών στα ιατρεία, στα εργαστήρια και στις εταιρείες παροχής ιατρικών υπηρεσιών.
Η κατάργηση αυτή, που δεν υπαγορεύεται από κανένα κανονισμό της Ε.Ε, ούτε από τις επιταγές του Μνημονίου, πρακτικά σημαίνει την διαρκή παραβίαση της Ιατρικής Δεοντολογίας, για αυτούς που θα θελήσουν να κάνουν χρήση της διάταξης αυτής, καθώς η δεοντολογία δεσμεύει μόνο ιατρούς. Οι επιπτώσεις αυτής της ρύθμισης στους ασθενείς είναι προφανής. Για το λόγο αυτό άλλωστε, από την οδηγία Μπολγκενστάιν εξαιρείται ο χώρος της Υγείας για την προάσπιση του Δημοσίου Συμφέροντος.

Η ιστορία της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι εξαιρετικά ύποπτη, καθώς επιχειρήθηκε πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2008 με Υπουργική απόφαση του τότε Υπουργού Δ. Αβραμόπουλου, η οποία υπό την κατακραυγή του Ιατρικού Κόσμου δεν τελεσφόρησε, για να υπογραφεί τελικά λάθρα στις 2 Οκτωβρίου του 2009 από τον ίδιο Υπουργό την Παρασκευή πριν τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 και να καταργηθεί λίγες μέρες μετά, με γενναία και ορθολογική απόφαση της τότε Υπουργού Υγείας Κας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ο Υπουργός Υγείας & Κ.Α

Κος Λοβέρδος υποσχέθηκε την εξαίρεση του Ιατρικού Επαγγέλματος και μάλιστα κατέθεσε την τροπολογία στο άρθρο 66, παρ 21 του Νόμου 3984 των μεταμο-σχεύσεων, που ανέστειλε την εφαρμογή του νόμου μέχρι 15-9-2011 οπότε με Π.Δ. θα εξαιρούσε τον κλάδο. Αιφνιδιαστικά στις 21-7-2011 κατατέθηκε προσθήκη στο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΟ που καταργεί την προηγούμενη αντί για την έκδοση του σχετικού διατάγματος.

Η άσκηση της Ιατρικής στην Ελλάδα δεν αποτελεί κλειστό επάγγελμα, γι’ αυτό και ο κλάδος είναι κορεσμένος. Ο κορεσμός αυτός έχει προέλθει από την διαχρονική εξαπάτηση της πολιτείας προς την Ελληνική Νεολαία εισάγοντας, αλλά και μεταγράφοντας αριθμούς φοιτητών στις Ιατρικές Σχολές πέραν των δυνατοτήτων

τους για επαρκή-ποιοτική εκπαίδευση. Με την προσθήκη που θα κληθείτε να ψηφίσετε απλώς θα καταργήσετε τις δικλείδες ασφαλείας που υπάρχουν υπέρ των ασθενών για την άσκηση της Ιατρικής, καθώς στην χώρα μας δεν υπάρχει κανένας άλλος μηχανισμός που να διασφαλίζει την ποιότητα των Ιατρικών Υπηρεσιών.

Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό τα Ασφαλιστικά Ταμεία να επιβαρυνθούν οικονομικά από την περαιτέρω κατάχρηση του συστήματος, όπως αποδεικνύει η εμπειρία από τις σήμερα λειτουργούσες επιχειρήσεις.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η υπόθεση όζει και σας καλούμε να εξαιρέσετε τους ιατρούς και τις ιατρικές εταιρείες με Π.Δ. από τον νόμο περί κλειστών επαγ-γελμάτων, που αναιρεί την αναλογία 51-49% και δίνει το δικαίωμα σε μη γιατρούς (μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα-μονοπώλια και κερδοσκόπους) να πλουτίζουν παρέχοντας υπηρεσίες Π.Φ.Υ.

Οι Ιατροί δε βουλευτές που θα κληθείτε να ψηφίσετε τη νέα προσθήκη, θα πρέπει να σκεφτείτε ότι Βουλευτές είσαστε τώρα, Ιατροί όμως είστε δια βίου και ότι έχετε υποχρεώσεις προς τον Πολίτη και Ιατρό που απορρέουν από την Ιατρική Δεοντολογία. Ο Ιατρικός Κόσμος διατηρεί το δικαίωμα για την εφαρμογή της και σας καλεί να ζητήσετε ονομαστική ψηφοφορία και να καταψηφίσετε την προσθήκη αυτή που αιφνιδίασε τους πάντες .

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ ΒΑΡΒΑΡΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΑΣΠΑΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣ ΕΒΡΟΥ ΒΑΡΝΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΣΙΑΡΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣ ΠΑΤΡΩΝ ΣΙΑΜΠΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Επίσης εγκρίνουν και συνυπογράφουν:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣ ΑΡΤΑΣ ΜΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΚΟΝΤΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΙΣΑΑΚΙΔΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΛΟΥΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣ ΘΗΒΩΝ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ ΦΙΛΙΩ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΡΟΚΙΔΗΣ ΞΕΝΟΦΩΝ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΜΟΝΟΚΑΝΔΗΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΑΡΔΑΡΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΜΑΡΤΖΟΥΚΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣ ΡΟΔΟΥ ΜΑΝΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΠΥΡΠΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ

Κοινοποίηση:

ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ
ΟΕΝΓΕ
ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *