Νέα απο Αρκαδία. Τέλος εποχής

Με το πέρασμα του Αυγούστου ολοκληρώθηκε και το πολιτιστικό καλοκαίρι του δήμου Τρίπολης.

Ήταν αναμφίβολα ένα δύσκολο καλοκαίρι για τους διοργανωτές. Είχαν ν’ αντιμετωπίσουν ένα κοινό συμπιεσμένο οικονομικά, ανόρεχτο ψυχολογικά, ως εκ τούτου απρόθυμο να παρακολουθήσει τις πνευματικές  αναζητήσεις της εγχώριας μουσικής και θεατρικής σκηνής. Το πρώτο, η οικονομική συμπίεση, έκανε ιδιαίτερα αισθητή την «παρουσία» του στο θεατράκι του Αγιώργη, με θύματα πολλές προγραμματισμένες θεατρικές αλλά και μουσικές κυρίως παραστάσεις, που δεν πραγματοποιήθηκαν. Κι η αλήθεια είναι ότι από πέρυσι μέχρι φέτος, είναι σαν να πέρασαν πολλά χρόνια. Στη συμπεριφορά του κοινού, στις επιλογές που έκανε, στις δυνατότητες που είχε.

Τα γνώριζαν όλα αυτά οι του Πολιτιστικού Καλοκαιριού, αλλά όπως φάνηκε αντιμετώπισαν με αμηχανία την κατάσταση. Τι να επιλέξουν; Σίγουρα ονόματα; Νέες φωνές που θα εμπνέονται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τα νέα δεδομένα της κοινωνίας;

Το Πολιτιστικό καλοκαίρι του δήμου Τρίπολης, θεσμός εδραιωμένος τα τελευταία χρόνια, άθελά του ίσως, αποτύπωσε φέτος με τον καλύτερο τρόπο τις αδιέξοδες, μέχρι στιγμής, αναζητήσεις της ελληνικής κοινωνίας. Αποτυπώθηκαν με τον πιο εύγλωττο τρόπο στην τέχνη, κυρίως τη θεατρική. Είδαμε παραστάσεις φτιαγμένες να κόβουν εισιτήρια, που «συνομίλησαν» με το ευρύ κοινό, είδαμε άλλες που αναζητούσαν στο χθες τις συνέπειες του σήμερα, μερικές που επέλεξαν τη νέα ανάγνωση του κλασικού χωρίς εξτρεμισμούς, κι άλλες που επέμειναν σε μια μοναχική «άλλη φωνή» με φαντασία και ρίσκο.

Ναι, όλα αυτά εκφράζουν και απευθύνονται στις φυλές της ελληνικής κοινωνίας. Είναι όμως αυτός ο ρόλος ενός πολιτιστικού φορέα δήμου; Είναι, αλλά δεν αρκεί. Κάτι μας λέει, όμως, ότι πρέπει να βρει και άλλες διαδρομές ο φορέας αυτός. Να μην είναι απλώς ο οικοδεσπότης, αλλά να αφουγκράζεται με τις επιλογές του τις ανάγκες μιας κοινωνίας που έχει ανάγκη από διεξόδους. Να ανακαλύπτει, να προτείνει, να αναδεικνύει. Κι όλα αυτά με χαμηλό εισιτήριο. Γιατί φέτος, τα εισιτήρια ήταν ακριβά.

 

 

 

 

 

Προς κατάργηση;

Τα δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, που κατά το δήμαρχο Νότιας Κυνουρίας Γιάννη Μαρνέρη πληθαίνουν τις τελευταίες μέρες και μιλούν για κατάργηση ή συγχώνευση της Δ.Ο.Υ Λεωνιδίου – του Ι.Κ.Α Λεωνιδίου – του Ειρηνοδικείου Πρασιών – της Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο Λεωνίδιο κ.λ.π τον αναγκάζουν να προβεί σε δημόσια πρόσκληση προς τους δημότες του ώστε να εκφράσουν  με κάθε νόμιμο τρόπο την αντίθεσή τους  στην αποδυνάμωση του Δήμου, να  αντιταχθούν σε κάθε ενέργεια που στερεί στους πολίτες της περιοχής την άμεση και αυτοδύναμη εξυπηρέτησή τους, να υπερασπιστούν με κάθε νόμιμο μέσο τα οικονομικά και κοινωνικά τους συμφέροντα– των παραθεριστών τους – των επισκεπτών τους, εν τέλει να μην  να μην επιτρέψουν ν’ αδυνατίσουν οι προσπάθειές τους για την βελτίωση των υποδομών της περιοχής τους και της ζωής τους στον τόπο τους.

Σχολικός εκφοβισμός

Η Σχολική Σύμβουλος της 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Δ.Ε Αρκαδίας Δρ. Γεωργία Καρούντζου σε συνεργασία με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) διοργανώνουν: Εκδήλωση Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για το φαινόμενο του Σχολικού Εκφοβισμού (Bullying). Διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 15% των μαθητών έχουν βιώσει συμπεριφορές εκφοβισμού-θυματοποίησης από συμμαθητές τους. Αναφορικά με την ελληνική πραγματικότητα, επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι το πρόβλημα του εκφοβισμού-θυματοποίησης εμφανίζεται συστηματικά σε 1 στα 10 παιδιά. Ο εκφοβισμός-θυματοποίηση (bullying) μαθητών από συμμαθητές τους αποτελεί μορφή βίας και επιθετικής συμπεριφοράς που εμφανίζεται κυρίως στο σχολείο με σοβαρές επιπτώσεις για τη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και τη διαδικασία της μάθησης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα μνήμης Αγγελικής και Λεωνίδα Ζαφείρη στο Άστρος, την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 9:30 π.μ.

Διαμαρτυρία

Η διαχείριση των σκουπιδιών πληγώνει και μάλιστα βαθειά το Δήμο της Τρίπολης και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το τελευταίο πρόστιμο των 35000 ευρώ προς το δήμο Τρίπολης  για τη λειτουργία των χωματερών σε Βλαχοκερασιά και Λεβίδι και του Σταθμού Μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην Αγία Τριάδα, ήταν το ποτήρι που ξεχείλισε  και ανάγκασε το Αντιδήμαρχο κ. Κατσαφάνα να διαμαρτυρηθεί και να μιλήσει για το περίεργο της υπόθεσης καθώς από τη μία υπάρχει η έγκριση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για το χώρο  μεταφόρτωσης και από την άλλη επιβάλλονται  πρόστιμα, με παράλληλη επίκληση του εισαγγελέα.

Και ερώτηση για τα απορρίμματα

Για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και με αφορμή τα πρόστιμα  ο Περιφερειακός Σύμβουλος της ΛαΊκής Συσπείρωσης κ. Γόντικας κατέθεσε ερώτηση για τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, όπου  αναφέρει πως:

Η επιβολή προστίμων στους Δήμους όχι μόνο δεν θα βελτιώσει την κατάσταση αλλά θα συμβάλλει στην παραπέρα όξυνση αφού το κόστος θα το πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα, ενώ η  κύρια ευθύνη για το σοβαρό πρόβλημα των απορριμμάτων ανήκει στην κεντρική εξουσία και στην Περιφέρεια. Γι αυτό και ερωτά να μάθει:

Σε ποιους Δήμους επεβλήθησαν  πρόστιμα και ποια τα αντίστοιχα ποσά. Σε τι ενέργειες θα προβεί για να ακυρώσει τις αποφάσεις επιβολής προστίμων. Αν θα διεκδικήσει κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για αποκατάσταση των Χ.Α.Δ.Α. και για σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων.

Θα κλείσει

Στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου οι δήμοι όλης της χώρας θα παραμείνουν κλειστοί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μεγάλες περικοπές δέχονται από την κεντρική εξουσία. Σύμφωνα με το δήμαρχο Γιάννη Σμυρνιώτη οι περικοπές αυτές φθάνουν το ποσοστό του 30%, σε σημείο που να καθίστανται τα χρέη δυσβάστακτα. Μέχρι τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους τα χρήματα που εισέρευσαν στα ταμεία του δήμου από θεσμοθετημένους πόρους ανήρχοντο στα 450 χιλ. ευρώ ενώ τον προηγούμενο μήνα έφθασαν  τελικά στα 690 χιλ. ευρώ.

In memoriam

Αποχαιρετώντας τη δεύτερη πανσέληνο του Αυγούστου, στο ονειρικό τοπίο της ερημικής Πλούμιτσας, απέναντι από την κορυφογραμμή του Ταϋγέτου, η Λακωνία τίμησε μ’ ένα τρόπο μοναδικό τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου. Στο μικρό υπαίθριο θέατρο που έχει δημιουργηθεί δίπλα στο πατρικό σπίτι του ποιητή, παρουσία δεκάδων ανθρώπων του πολιτισμού, της τέχνης και της πολιτικής ζωής, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη και της Αντιπεριφερειάρχου  Λακωνίας κ. Αδαμαντίας Τζανετέα, οργανώθηκε ένας μοναδικός σε απλότητα και μυσταγωγία διήμερος εορτασμός με εκδηλώσεις λόγου και τέχνης. Με την ευθύνη της κ. Τζανετέα, την οργανωτική συμπαράσταση της Διευθύντριας του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου κ. Ελένης Τζινιέρη-Τζανετάκου και την αμέριστη συμπαράσταση του γιού του ποιητή κ. Κώστα Βρεττάκου, ο οποίος δημιούργησε εκεί ένα μοναδικό χώρο πολιτισμού, εκατοντάδες επώνυμοι και ανώνυμοι πολίτες θυμήθηκαν στιγμές από τη ζωή του ποιητή.

Χαμογελάτε

Ένας Αθηναίος ταξίδευε με πλοίο με πολλούς άλλους. Ξέσπασε όμως δυνατή τρικυμία και το πλοίο ανατράπηκε. Όλοι προσπαθούσαν να σωθούν κολυμπώντας, ο Αθηναίος όμως έχανε τον καιρό του καλώντας τη θεά Αθηνά σε βοήθεια. Ένας από τους ναυαγούς, που κολυμπούσε κοντά του, του είπε:
“Συν Αθηνά και χείρα κίνει – Φώναζε την Αθηνά, μα κούνα και τα χέρια σου”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *