Κατεβάζουν «ρολά» τα δημόσια νοσοκομεία

Την απόφαση για την κήρυξη γενικής απεργίας τη μέρα που η κυβέρνηση θα καταθέσει το αντιλαϊκό πακέτο στη Βουλή πήρε χτες το Γενικό Συμβούλιο (ΓΣ) της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) μετά από πρόταση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών.

Του ΓΣ της Ομοσπονδίας είχε προηγηθεί συνάντηση αντιπροσωπείας της ΟΕΝΓΕ με το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας Γιώργο Μέργο, στην οποία επιβεβαιώθηκε ότι το ειδικό μισθολόγιο των γιατρών θα υποστεί νέες περικοπές που μεσοσταθμικά κυμαίνονται από 13-18%. Ηδη οι νοσοκομειακοί γιατροί με τη μέχρι τώρα αντιλαϊκή πολιτική μετρούν μειώσεις των συνολικών αποδοχών τους που φτάνουν μέχρι 40%, ενώ με τις συνολικές περικοπές -και ιδιαίτερα- στα δημόσια νοσοκομεία καθίσταται επισφαλής πια η νοσηλεία των αρρώστων.

Καταθέτοντας την πρότασή της η ΔΗΠΑΚ τόνισε: «Αυτό που έχει σημασία είναι να αποδεχτεί η ΟΕΝΓΕ να πάρει απόφαση για γενική απεργία, με κλιμακωμένους αγώνες ανάμεσα σε μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Ο κάθε κλάδος, όπως και ο ιατρικός, να παλεύει για τα αιτήματά του και ταυτόχρονα να στηρίζει τις γενικές κινητοποιήσεις. Να ξεπεράσουμε τις όποιες αναστολές, αναμονές και κάθε ανοχή της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στη νέα συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ. Η κυβέρνηση αυτή θα υλοποιήσει όλα τα αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν μέχρι τώρα και θα συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική».

Επίσης, η ΔΗΠΑΚ πρότεινε:

• 24ωρη κλαδική απεργία στο τέλος του μήνα, για να μπορέσει να οργανωθεί.
• Να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε νοσοκομείο για τη Γενική απεργία.
• Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας και Επείγουσας Ιατρικής, πανελλαδικά ανεπτυγμένο, σύγχρονα εξοπλισμένο, δημόσιο – δωρεάν ΕΚΑΒ.
• Να μη γίνει καμιά συγχώνευση μονάδας και να υπάρξει πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, των ιδρυμάτων Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Επιστροφή από το κράτος των αποθεματικών που χάθηκαν από το πρόσφατο “κούρεμα”.
• Αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων από το κράτος για φάρμακα, ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, υγειονομικά υλικά, τρόφιμα για νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα, των φαρμακοποιών και των γιατρών.
Εκτός απ’ τη γενική απεργία -της οποίας δεν προσδιόρισε και το περιεχόμενο- το ΓΣ της ΟΕΝΓΕ αποφάσισε 24ωρη απεργία στις 12 Σεπτέμβρη 2012, και επίσχεση εργασίας απ’ τις 17.9.2012. Επίσης, αποφάσισε πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 6 Οκτώβρη 2012.
• Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από σήμερα οι γιατροί στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων εφημεριών. Χτες, πραγματοποίησαν κατάληψη στο γραφείο του διοικητή του νοσοκομείου.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

http://www.zougla.gr/greece/article/katevazoun-rola-ta-dimosia-nosokomia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *