Θάνατος 84χρονου από Δάγγειο πυρετό

Ο Δάγγειος πυρετός είναι μορφή ιογενούς αιμορραγικού πυρετού. Ο ιός μεταδίδεται με κουνούπια του είδους Aedes και ιδιαιτέρως το κουνούπι Aedes αegypti το οποίο δεν έχει βρεθεί σε επανειλημμένες μελέτες που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία στην χώρα μας.

Το θάνατο ενός 84χρονου στο Αγρίνιο από Δάγγειο πυρετό ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Ο Δάγγειος πυρετός είναι μορφή ιογενούς αιμορραγικού πυρετού. Ο Δάγγειος έχει εκριζωθεί από την Ελλάδα με τελευταία γνωστή επιδημία το 1927-8.

Η νόσος εκδηλώνεται ως μία συνήθης ίωση με πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, ναυτία, έμετους και εξάνθημα ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει θρομβοπενία και αιμορραγίες. Ο Δάγγειος πυρετός είναι στην συντριπτική πλειοψηφία αυτοπεριοριζόμενη νόσος με θνητότητα συνήθως μικρότερη του 1%. Ομάδες υψηλού κινδύνου αποτελούν τα ηλικιωμένα άτομα,οι έγκυες γυναίκες και άτομα με συνοδά χρόνια νοσήματα.

Ο ιός μεταδίδεται με κουνούπια του είδους Aedes και ιδιαιτέρως το κουνούπι Aedes αegypti το οποίο δεν έχει βρεθεί σε επανειλημμένες μελέτες που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία στην χώρα μας. Τα τελευταία όμως χρόνια (μετά το 2003) έχει βρεθεί στην χώρα μας το κουνούπι Aedes albopictus (κουνούπι τίγρης) που θεωρείται ως δυνητικός διαβιβαστής του ιού. Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχουν αναφερθεί μεμονωμένα κρούσματα αυτόχθονης λοίμωξης από τον ιό (στην Γαλλία και στην Κροατία) ενώ εισαγόμενα κρούσματα από περιοχές στις οποίες ενδημεί ο ιός (ΝΑ Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική) αναφέρονται από πολλές χώρες. Η πιθανή είσοδος του ιού στην χώρα μας μπορεί να προέλθει είτε με ταξιδιώτες (και μετανάστες) που νοσούν και είναι σε φάση ιαιμίας, που είναι και το πιθανότερο, ή με είσοδο μολυσμένων κουνουπιών με μεταφορικά μέσα.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. στα πλαίσια της διερεύνησης αυτού του σπάνιου περιστατικού θα αποστείλει άμεσα ομάδα επιδημιολογικής διερεύνησης στην περιοχή κατοικίας του περιστατικού. Επίσης θα γίνει και ειδικός εντομολογικός έλεγχος για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τα συγκεκριμένα κουνούπια διαβιβαστές στην περιοχή και αν κυκλοφορεί σε αυτά ο ιός.

Τα βασικά μέτρα πρόληψης έναντι της νόσου είναι παρόμοια με τα μέτρα έναντι του ιού του Δ. Νείλου και αφορούν μέτρα κατά των κουνουπιών. Η ομάδα παρέμβασης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. θα εκτιμήσει την ανάγκη λήψεως περαιτέρω μέτρων (π.χ. στοχευμένοι ψεκασμοί).

zougla.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *