Με ακατέργαστα και πρόχειρα νομοθετήματα το Υ.Υ.Κ.Α, επιταχύνει την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Αθήνα, 27 Ιουλίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με ακατέργαστα και πρόχειρα νομοθετήματα το Υ.Υ.Κ.Α, επιταχύνει την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Χιλιάδες γιατροί εξωθούνται στην απαξίωση και στην ανεργία

Με ταχείς ρυθμούς ,ολοκληρώνεται από τη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η επιχείρηση κατεδάφισης και εμπορευματοποίησης, του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Ο Έλληνας ασθενής, θα κληθεί να βάλει βαθιά το χέρι του στην τσέπη ,καθώς η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας, παραδίδονται συστηματικά, στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, οι Έλληνες πολίτες ,πρόκειται να στερηθούν των πολύτιμων υπηρεσιών, χιλιάδων έμπειρων γιατρών ,οι οποίοι θα βρεθούν εκτός του Συστήματος Υγείας.

Ειδικότερα, με τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και των Μονάδων Υγείας, υπολογίζεται ότι θα βρεθούν εκτός συστήματος, περισσότεροι από 3.900 έως 5.850 ειδικευμένοι γιατροί, ενώ θα χαθούν 3.250 θέσεις ειδικευομένων. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 26.000 άτομα υγειονομικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, πρόκειται να βρεθούν εκτός υγειονομικού συστήματος.

Παράλληλα με τον πολυδιαφημισμένο Ε.Ο.Π.Υ.Υ, προβλέπεται μείωση του διοικητικού προσωπικού κατά 50% και των συμβεβλημένων γιατρών, σε πρώτη φάση, κατά 25%. Συνολικά εκτιμάται ότι τελικά θα αποκλειστούν περισσότεροι από 16.000 γιατροί ,οι οποίοι σήμερα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, στους Έλληνες ασφαλισμένους, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ο τελικός στόχος είναι η μετακύληση της δαπάνης, για την ιατρική περίθαλψη, από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, στις τσέπες των πολιτών.

Στην πραγματικότητα δημιουργούνται και ενισχύονται συνθήκες επικράτησης ιδιωτικής λογικής στο Ε.Σ.Υ, ενώ ταυτόχρονα εκχωρούνται σημαντικά κομμάτια στον ιδιωτικό τομέα.

Έτσι χιλιάδες γιατροί, θα οδηγηθούν στην εξαθλίωση και στην ανεργία, ενώ παράλληλα πρόκειται να υποβαθμιστεί η ποιότητα της περίθαλψης, για εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι θα υποχρεωθούν, να πληρώνουν πλέον ακριβά την υγεία τους.

Άνοιγμα Ιατρικού Επαγγέλματος
Με το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, ο υπουργός Υγείας κατ’ εξακολούθηση υπότροπος, αθετεί την νομοθετημένη δέσμευσή του και εν κρυπτώ προωθεί το άνοιγμα του ιατρικού επαγγέλματος, καταθέτοντας αιφνιδίως, τροπολογία στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, με την οποία καταργείται η παράγραφος 21 του άρθρου 66 του πρόσφατου νόμου 3984/2011.

Σύμφωνα με αυτή την τροπολογία, ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας, μη γιατρός, μπορεί να ανοίγει αλυσίδες Ιατρικών Κέντρων (πολυιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και άλλες μονάδες) και να παρέχει υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Με αυτόν τον τρόπο, ανοίγει η πόρτα στα«σούπερ μάρκετ» της υγείας και οδηγείται στην αλλοίωση η φύση του ιατρικού επαγγέλματος, μετατρέποντας την υγεία, από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα.

Για άλλη μια φορά, ο κ. Λοβέρδος, καθησυχάζει τους κοινωνικούς εταίρους, ψευδόμενος κατ’ εξακολούθηση. Δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματά τους για διάλογο, καταπατά όλα τα χρονοδιαγράμματα, ακόμη και αυτά που ο ίδιος ανακοίνωσε, εξευτελίζει τον δημόσιο διάλογο μέσω διαγγελμάτων και κρυφών τροποιποιήσεων, οδηγώντας στην πλήρη απαξίωση και τον εξευτελισμό το ίδιο το αξίωμα που υπηρετεί.

Ο Ι.Σ.Α δεν πρόκειται όμως να παραμείνει απαθής και να παρακολουθεί ως απλός θεατής την κατρακύλα που έχει πάρει σήμερα το Υπουργείο υγείας. Καλούμε τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες δίνοντας το δικό του στίγμα στις διαδικασίες παραγωγής νομοθετημάτων χωρίς κανέναν διάλογο όπως γίνεται από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Συγχωνεύσεις
Η Οδύσσεια της Υγείας, του ελληνικού λαού, συνεχίζεται με το νομοσχέδιο της «Λειτουργικής Αναδιάταξης των Νοσοκομειακών Υπηρεσιών Ε.Σ.Υ», ένα νομοθετικό κατασκεύασμα που αποτελεί μνημείο προχειρότητας!

Με στατιστικές αλχημείες και απίστευτη προχειρότητα, η πρόταση για τις συγχωνεύσεις ,βασίστηκε σε λανθασμένα στοιχεία, -όπως παραδέχθηκε ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας-, δημιουργώντας στην κοινή γνώμη την εσφαλμένη εντύπωση ότι εκσυγχρονίζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η πρόταση που παρουσίασαν βασίστηκε στα πληθυσμιακά στοιχεία του 2001 και όχι στα πρόσφατα του 2011. Η σύνταξή της έγινε χωρίς να έχουν συγκεντρωθεί βασικά στοιχεία, όπως είναι οι επιδημιολογικές μελέτες και οι μελέτες ειδικοτήτων ανά πυκνότητα πληθυσμών περιοχών. Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι προκειμένου να υλοποιηθεί το κατασκεύασμά τους, απαιτείται μία βιομηχανία 83 υπουργικών αποφάσεων, 8 Προεδρικών Διαταγμάτων και τροποποιήσεων 100 Οργανισμών νοσοκομείων.

Οι συγχωνεύσεις αυτές οδηγούν σε διοικητικούς γίγαντες, που θα υπερφορτώσουν τις ήδη επιβαρυμένες υφιστάμενες δομές, εις βάρος  της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων, της ποιότητας των παρερχόμενων υπηρεσιών υγείας και εν τέλει του εξορθολογισμού των δαπανών.

Απλήρωτοι
Δεκάδες χιλιάδες γιατροί, συμβεβλημένοι με τα διάφορα Ασφαλιστικά Ταμεία, βρίσκονται διαχρονικά σε καθεστώς οικονομικής ομηρίας, καθώς τα Ταμεία, τους οφείλουν τα δεδουλευμένα, για χρονικό διάστημα από 15 έως 24 μήνες. Ενδεικτικά στον ΟΠΑΔ ενώ με δέσμευση του υφυπουργού Υγείας κ. Τιμοσίδη και της Διοίκησης του Οργανισμού, τα οφειλόμενα θα εξοφλούντο ανά τακτικά χρονικά διαστήματα, από 1/1/2011 καθώς και των προηγουμένων ετών σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, εντούτοις σήμερα οι γιατροί συνεχίζουν να παραμένουν απλήρωτοι και πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά τους έξοδα. Εκτιμάται ότι μόνο για τον Ο.Π.Α.Δ το ποσό που χρωστά το ταμείο υπερβαίνει κατά πολύ τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ χρωστούν στους γιατρούς τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγώντας τους σε αδιέξοδο.

Κλινική Μίας Ημέρας (Οne Day Clinic)
Το πάγιο αίτημα του ιατρικού κόσμου για θεσμοθέτηση των Ιδιωτικών Φορέων Ημερήσιας Νοσηλείας, που ανταποκρίνεται στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, για την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος, ενώ έχει γίνει αποδεκτό από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συμπεριλαμβάνεται στο νόμο για τις μεταμοσχεύσεις, με την παρέμβαση «αοράτων χεριών», απεσύρθη την τελευταία στιγμή.

Άλλη μία ένδειξη ότι η πολιτική του Υπουργείου Υγείας δεν καθορίζεται από τις ανάγκες του πολίτη αλλά επηρεάζεται πιθανώς από τα συμφέροντα που διαφεντεύουν το χώρο της Υγείας.

Η κατεδάφιση
Ο υπουργός Υγείας ,δέσμιος των υποχρεώσεών του απέναντι στην Τρόικα και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, οδηγεί στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, στον ευαίσθητο χώρο της υγείας. Ειδικότερα στο μεσοπρόθεσμο προβλέπεται μέχρι το 2015.μείωση των δαπανών της υγείας κατά 2,122 δισ. ευρώ. Μείωση των δαπανών κατά 310 εκατομμύρια ευρώ για το 2011,697 εκατ. το 2012,349 εκατ. το 2013,303 εκατ. το 2014 και 463 εκατομμύρια ευρώ το 2015.Είναι φανερό ότι η πολιτική ηγεσία του Υ.Υ.Κ.Α  ολοκληρώνει με ταχείς ρυθμούς την επιχείρηση κατεδάφισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, κατ’ εντολή των δανειστών της χώρας.

Ο Ι.Σ.Α απορρίπτει τα τετελεσμένα της Κυβέρνησης και του Υ.Υ.Κ.Α και δηλώνει κάθετα αντίθετος στην ακολουθούμενη πολιτική στο χώρο της υγείας.

Θα συνεχίσουμε δυναμικά και ενωτικά τον αγώνα μας για ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών και μέτρων, δίπλα και μαζί με τον λαό.

Επαναλαμβάνουμε τον αξίωμα ότι «ΥΓΕΙΑ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ», με τη βεβαιότητα ότι και πάλι θα επαληθευθεί, αν κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας συνεχίσουν την αδιέξοδη πορεία τους.

Εμείς αναμένουμε τα συναινετικά επίσημα όργανα που είναι οι Ιατρικοί Σύλλογοι, με την συμμετοχή και του πολυπληθέστερου Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας να κληθούν σε ουσιαστικό και ρεαλιστικό διάλογο για την εξυγίανση του υγειονομικού συστήματος.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ του Ι.Σ.Α

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γιώργος Ε. Πατούλης                     Ευστάθιος Τσούκαλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *