ΠΙΣ. Δελτίο τύπου για την Συνεδρίαση της 29/8/2012

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), μετά και τη Συνεδρίαση της 29/8/2012, εν όφει και των τεράστιων προβλημάτων που ταλανίζουν την Υγεία και την Περίθαλψη και την οριακή κατάσταση λειτουργίας του Συστήματος Υγείας, ενημερώνει για τις αποφάσεις του :
1.    Επανεπιβεβαιώνει το διεκδικητικό πλαίσιο, μέσα από τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεών του :
–    Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του ΕΟΠΥΥ με τον Π.Ι.Σ. και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, με αξιοπρεπείς αμοιβές και όχι απαξιωτικές των 10 € (6,5 € καθαρά)
–    Επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ.
–    Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς παροχές Υγείας στους ασφαλισμένους.
–    Νοσοκομεία με επαρκές έμψυχο προσωπικό, ομαλή λειτουργία που θα σέβεται ιατρό και πολίτη, ασφαλή εφημέρευση και εξόφληση δεδουλευμένων.
2.    Είναι σε όλους γνωστή η αντίθεση του Π.Ι.Σ. στη δημιουργία του πρόχειρου, χωρίς σχεδιασμό και κανόνες, ΕΟΠΥΥ, για λογιστικούς και μόνο λόγους.
Είχαμε προειδοποιήσει για τη θνησιγενή βιωσιμότητά του και είχαμε καλέσει τους γιατρούς να μην ενδώσουν σε συμβάσεις με απαξιωτικούς όρους λειτουργίας και αμοιβών.
Ορισμένοι (όχι πολλοί) δεν υπάκουσαν στο κάλεσμα των Συλλογικών τους Οργάνων και προσέφεραν υπηρεσίες σ’ ένα μόρφωμα, που δημιουργεί προβλήματα στην Υγεία και Περίθαλψη των πολιτών, αλλά και στη λειτουργία των Παρόχων Υγείας.
Παρ’ όλα αυτά, απαιτούμε ο ΕΟΠΥΥ να ανταποκρίνεται στις συμβατικές του υποχρεώσεις και να αποζημιώνει ως οφείλει, έγκαιρα, όλους τους Παρόχους Υγείας.

3.    Εκφράζουμε την έντονη αντίθεση σε κάθε προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των αποδοχών των ιατρών του Ε.Σ.Υ., με τις φημολογούμενες περικοπές των ειδικών μισθολογίων. Κάθε περαιτέρω μείωση αποδυναμώνει τις φιλότιμες προσπάθειες των νοσοκομειακών ιατρών για στήριξη με κάθε τρόπο, του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
4.    Εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε προσλήψεις ιατρών από Μ.Κ.Ο., για προσφορά Υπηρεσιών σε Δημόσιες Δομές Υγείας (Κέντρα Υγείας, κ.λ.π.)
5.    Η παρουσιαζόμενη έλλειψη αρκετών φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, άκρως απαραίτητων και αναντικατάστατων για την Υγεία, πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί.
6.    Το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. θα οργανώσει συναντήσεις για συζήτηση των θεμάτων Υγείας, με όλους τους χρήστες Υγείας ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ – Ομοσπονδίες Συνταξιούχων, προκειμένου όλοι μαζί να απαιτήσουμε Υγεία και Περίθαλψη, που θα σέβεται τον κάθε πολίτη και τη λειτουργία κάθε ιατρού.
Ζητούμε από την πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να στρέψει τις προσπάθειές της στην εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων, που επιτρέπουν ανθρώπινη Υγεία και Παροχές και να σταματήσει την τακτική των οριζόντιων περικοπών, μειώσεων των κονδυλίων για παροχές και αποδόμηση Δημόσιων και Ιδιωτικών Δομών Υγείας.
Ζητούμε άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων παρελθόντων ετών (2010, 2011) στα ασφαλιστικά Ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.
Είναι γνωστή η κατάσταση λειτουργίας πολλών ιατρείων, με τις ανοιχτές υποχρεώσεις προς τρίτους, αλλά και στην καθημερινή περίθαλψη των πολιτών.
Για το λόγο αυτό καταθέσαμε και αγωγή κατά του ΕΟΠΥΥ.
Η Υγεία και η Περίθαλψη χρειάζονται τη στήριξη όλων, Πολιτείας και Φορέων, για να μη βιώσουμε τριτοκοσμικές συνθήκες εξαθλίωσης. Θα αγωνισθούμε με κάθε τρόπο στις παρακάνω κατευθύνσεις και είναι καιρός, η Πολιτεία να ενισχυσει και όχι να αποδυναμώνει με την πολιτική της προσπάθειες για Υγεία και Περίθαλψη, που θα σέβεται τον κάθε πολίτη και αμοιβές που θα αξιώνουν και δεν θα απαξιώνουν το έργο του κάθε λειτουργού Υγείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *