Νέα από Αρκαδία. Η κατάρρευση του εκπαιδευτικού συστήματος

 

Τέλειωσε προχθές η δοκιμασία χιλιάδων νέων που συμμετείχαν στις γενικές εξετάσεις, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Δεν τελείωσε όμως η δοκιμασία της ελληνικής κοινωνίας. Απεναντίας, αυτή καθίσταται με την πάροδο του χρόνου περισσότερο δεινή και επώδυνη.

Κυριολεκτικά μας καταλαμβάνει απελπισία όταν αναλογιζόμαστε την κατάρρευση ολόκληρου του εκπαιδευτικού μας συστήματος, από τη μια βαθμίδα ως την άλλη, όπως αυτή η έκπτωση και η παρακμή γίνονται καθημερινώς ορατές σε κάθε έκφραση του κοινωνικού μας βίου – από τη διαφθορά και τον περιορισμό του γλωσσικού μας πλούτου ως την άρνησή μας να παρακολουθήσουμε τις μεθόδους και διαδικασίες για την παραγωγή γνώσεων και  γνώσης.

Τα σχολεία μας  αποδέχθηκαν τον νέο ρόλο που τους ανέθεσαν τα αγοραία ήθη. Ο ρόλος αυτός είναι, δυστυχώς, παράλληλος με το ήθος της κοινωνίας των τελευταίων δεκαετιών – να μην αναταράσσουν δηλαδή το κλίμα της ραστώνης, της συμβιβαστικής αναξιοκρατίας και του παρασιτισμού.

Έγινα  θερμοκήπια της παχυλής αμάθειας, της μετριότητας, της ευκολίας, του δόγματος της ελάχιστης δυνατής προσπάθειας. Ενώ οι Ανώτερες και Ανώτατες σχολές μας, με προεξάρχοντες δυστυχώς τους δασκάλους μας, κατέστησαν φυτώρια κομματικών νεοπλασιών και μετατράπηκαν  σε πρατήρια όπου κατοχυρώνεται η αγραμματοσύνη, η αντιεπιστημοσύνη και ο ευτελισμός της έρευνας.

Και όλα αυτά όταν μιας υγιής κοινωνία, μια κοινωνία που αισθάνεται τον κίνδυνο, θα αντιδρούσε ακριβώς αντίθετα, ενισχύοντας το εκπαιδευτικό της σύστημα, ως σύστημα ανοσοποιητικό, για να αντισταθεί στα νέα ήθη των τελευταίων δεκαετιών, στην επιθετικότητα, την προχειρότητα, τη λαχτάρα για επίδειξη του καταναλωτικού ενστίκτου, την ευτέλεια της καθημερινής ζωής.

Δυστυχώς όλα αυτά έγιναν και γίνονται σε μια εποχή που η καθαρή γνώση και η τεχνολογία αλλάζουν καθημερινώς τις συνθήκες και προοπτικές για τη ζωή και την πρόοδο των λαών της Κοινότητας. Από κει και πέρα, τι χρειάζεται άλλο να πούμε μόνο να οικτίρουμε την πολιτική μας ζωή και τα πολιτικά μας ήθη και, αν θέλετε, την περιορισμένη αντίδραση – σχεδόν απάθεια – του λαού μας, και της κοινωνίας μας για τα μικροκομματικά παιχνίδια που όλοι τους και όλα τα κόμματα έπαιξαν και παίζουν στο όνομα της Παιδείας των παιδιών μας. Με τελευταίο παράδειγμα την κατάργηση του νόμου για τα πανεπιστήμια.

 

 

 

 

Τουριστική προβολή

Στα πλαίσια των πολύπλευρων δραστηριοτήτων του Δήμου Γορτυνίας στον τομέα του τουρισμού παρουσιάστηκε και η εφαρμογή (application) για έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones) που ετοιμάζει ο Δήμος. Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στους επισκέπτες της περιοχής, αλλά και μέσω της τουριστικής δικτυακής πύλης (portal), η οποία εξελίσσεται παράλληλα και θα είναι έτοιμη μέχρι την έναρξη της χειμερινής τουριστικής περιόδου. Εγκαθιστώντας την εφαρμογή στο κινητό του, ο επισκέπτης μπορεί, μέσα από μία εύχρηστη κεντρική οθόνη να βρει χώρους διαμονής και εστίασης, να ενημερωθεί για τα αξιοθέατα και τους χώρους διασκέδασης, ή να πάρει χρήσιμες πληροφορίες όπως βενζινάδικα, ιατρεία, σημεία πώλησης τοπικών προϊόντων, αλλά και να ενημερωθεί για δραστηριότητες που γίνονται σε διάφορα σημεία της Γορτυνίας. Μέσα από την οθόνη του κινητού του μπορεί να επικοινωνήσει, να κάνει κράτηση και να οδηγηθεί στο σημείο που θέλει μέσω GPS.

Νυχτερινή ανάβαση

Ο  Ε.Ο.Σ. Τρίπολης θα πραγματοποιήσει  νυκτερινή ανάβαση στην Οστρακίνα το Σάββατο στις 1-9-2012, για να απολαύσουν όσοι συμμετάσχουν  από τη κορυφή, το φεγγάρι, μία μέρα μετά την 2η Πανσέληνο του Αυγούστου.  Η ανάβαση θα ξεκινήσει από το καταφύγιο  του Ε.Ο.Σ. Τρίπολης «Παναγιώτης Αλεξόπουλος»  το βράδυ στις 8.00 μ.μ. και περίπου στις 11.00 μ.μ. θα γίνει η επιστροφή στο καταφύγιο. Όσοι δε επιθυμούν μπορούν να διανυκτερεύσουν  στο καταφύγιο. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα εντευκτήρια του συλλόγου έως την Πέμπτη 30-8-2012 καθώς και

στην ιστοσελίδα του συλλόγου,  www.eostripolis.gr

Έκθεση φωτογραφίας

Έκλεισε αργά το βράδυ της Κυριακής, 26 Αυγούστου, η Έκθεση ιστορικού φωτογραφικού υλικού με εικόνες του Παραλίου Αστρους – Αστρους και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, από τα τέλη του 19ου μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, που φιλοξενήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Παραλίου Αστρους. Ευχάριστη έκπληξη η μη αναμενόμενη προσέλευση δεδομένης της διακριτικής προβολής του εγχειρήματος με το ενδιαφέρον να παραμένει αμείωτο μέχρι την τελευταία μέρα… Εντύπωση προκάλεσε το ενδιαφέρον ανθρώπων που δεν κατάγονται από την Θυρεατική πεδιάδα ή την Κυνουρία, και οι οποίοι έγιναν κοινωνοί της μεγάλης οικιστικής αλλοίωσης της ευρύτερης περιοχής του Παραλίου Αστρους. Μεγάλη η έκπληξή τους για το Παράλιο Αστρος του χθες, αδυνατώντας να δικαιολογήσουν τη σημερινή εικόνα, υποβάλλοντας πλήθος ερωτήσεων. Αλλά και οι ντόπιοι πέρα από πρόσωπα, στάθηκαν και αυτοί στο ανθρωπογενές περιβάλλον με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, συγκίνηση και προβληματισμό για ό,τι χάθηκε. Για την Οργανωτική Επιτροπή: Νάγια Παπαλιάκου Καχριμάνη

Ευθύνες

Ευθύνες στις ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές για το συνεχιζόμενο μπαράζ των πυρκαγιών στην Πελοπόννησο,  επέρριψε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου,  ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης. Ο κ.Τατούλης, απέδωσε την πλειοψηφία των πυρκαγιών σε εμπρησμούς και υποστήριξε πως οι αρχές με τη στάση τους δεν βοηθούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Χαρακτήρισε επίσης, κρίσιμο διάστημα για την εκδήλωση πυρκαγιών το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου και ανέφερε χαρακτηριστικά, πως οι φωτιές μπαίνουν σε περιόδους που είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για την επέκτασή τους.

Εργασίες στο Δερβένι

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρου Καλογιάννη ανατέθηκε στην Παραχωρησιούχο εταιρεία «Μορέας ΑΕ», του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα (και του κλάδου Λεύκτρο – Σπάρτη), η  εκτέλεση συμπληρωματικών εργασιών στην Παλαιά Εθνική Οδό Μεγαλόπολης – Καλαμάτας (στην έξοδο οικισμού Δερβενίου), για την αποκατάσταση βλαβών που προκλήθηκαν λόγω κατολίσθησης, καθώς και για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών αντιμετώπισης του κατολισθητικού φαινομένου. Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε η Διεύθυνση Μελετών Έργων Οδοποιίας (ΔΜΕΟ) του υπουργείου, εκτιμάται ότι το προβλεπόμενο κόστος των εργασιών ανέρχεται στο ποσό των 2 εκατ.

Ευρώ.

Βοηθοί νοσηλευτές

Η Επαγγελματική Νοσηλευτική Σχολή (ΕΠΑ.Σ.) Βοηθών Νοσηλευτών του Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης «Η Ευαγγελίστρια», προκειμένου να προβεί στην εγγραφή μαθητών –τριών στην Α΄Τάξη, Σχολικού  έτους 2012-2013,σύμφωνα με την αριθ. 148096/Γ2 απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 2511/31-12-2007) κ α λ ε ί τους ενδιαφερόμενους να εγγραφούν από 01.09.2012 έως και 10.09.2012,στην Γραμματεία της Σχολής, ώρες από 09:00΄π.μ-13:00΄μ.μ. Οι αιτήσεις με όλα τα δικαιολογητικά υποβάλλονται από το κηδεμόνα του μαθητή ή από τον ίδιο το μαθητή, αν είναι ενήλικος.

Τάδε έφη

Αυτός που μπορεί, κάνει..  Αυτός που δεν μπορεί, διδάσκει. George Bernard Shaw

Αυτός που δεν κάνει λάθη, συνήθως δεν κάνει τίποτα. Edward John Phelps

Πολιτική είναι η τέχνη του να μοιράζεις μια πίτα με τέτοιο τρόπο ώστε να πιστεύει ο καθένας ότι έχει πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι. Ludwic Erhard

Καλύτερα ένα άθλιο τέλος παρά μια αθλιότητα χωρίς τέλος. Καρλ Μαρξ

Διασημότητα είναι ένας άνθρωπος που εργάζεται σκληρά για να γίνει γνωστός και μετά φορά σκούρα γυαλιά για να μην τον αναγνωρίζουν. Fred Allen

Υπάρχουν μόνο δύο τρόποι για να πεις την πλήρη αλήθεια: ανώνυμα ή μεταθανάτια. Thomas Sowell

Δόξα τω Θεώ, είμαι άθεος. Salvador Dali

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *