Νέα από Αρκαδία. Εμπρησμοί χωρίς τέλος

Ευτυχώς που στους φετινούς εμπρησμούς της Αρκαδίας δεν θρηνήσαμε θύματα. Η ελπίδα σχετικά με τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, παρέμεινε ακέραιη, διότι ήταν αναμενόμενο πως κάποιες φωτιές θα άναβαν και κάποια δάση θα καίγονταν. Το μαρτυρεί η πολύ πρόσφατη ιστορία –κάθε χρόνο χιλιάδες στρέμματα δάσους γίνονται στάχτη– και το εξασφαλίζει η κρατική ανοχή στο μετά τον εμπρησμό έγκλημα. Εκεί όπου κάποτε υπήρχε δάσος, φυτρώνουν περιουσίες εκατομμυρίων. Πανέμορφες πλαγιές, που κάποτε ήταν κτήμα όλων των Ελλήνων, ιδιωτικοποιούνται με ταχύτατους ρυθμούς. Κάποιοι επιτήδειοι, με τη συνενοχή των αρμοδίων υπηρεσιών της πολιτείας, τσιμεντώνουν ή οικοπεδοποιούν πνεύμονες πρασίνου, εξαφανίζοντες το πράσινο από τη ζωή μας.

Το έργο παίζεται απαράλλακτα κάθε χρόνο, το είδαμε  πάλι εφέτος. Διαβεβαιώσεις των αρμοδίων της περιφερειακής ενότητας Αρκαδίας πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη των πυρκαγιών, για να ακολουθήσουν μετά από δυο μήνες πολλαπλές εστίες φωτιάς, κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, δηλώσεις και όρκοι πάλι των αρμοδίων ότι η περιοχή θα αναδασωθεί και μόλις σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας θα αρχίσει να ακούγεται η μπετονιέρα. Μια βόλτα στα καμένα και καθ’ υπόσχεση αναδασωτέα μαρτυρεί του λόγου το αληθές. Περιφραγμένες εκτάσεις και γιαπιά είναι αποδείξεις της διαρκούς ασέλγειας στα καμένα δάση  της Αρκαδίας.

Το πρόβλημα δεν έγκειται απλώς στο γεγονός ότι τα τελευταία χάσαμε χιλιάδες στρέμματα πρασίνου. Ούτε στο ότι κάποιοι κλέβουν την κοινή μας περιουσία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι άλλο: Η ανοχή των αρμοδίων στην καταπάτηση και οικοδόμηση των καμένων, γίνεται κίνητρο για περισσότερους εμπρησμούς. Το κράτος είναι συναυτουργός στο κατ’ έτος έγκλημα.

Νόμοι υπάρχουν, αρκεί να εφαρμοστούν. Δεν χρειάζονται μακροχρόνια σχέδια και μεγάλες υποσχέσεις. Μόνον απλά πράγματα. Έλεγξε, για παράδειγμα, κανείς το «πόθεν έσχες» που καταθέτουν κάθε χρόνο οι κρατικοί υπάλληλοι εντεταλμένοι για τη διαφύλαξη συγκεκριμένων περιοχών της χώρας μας; Μήπως ήρθε ο καιρός ο αρμόδιος εισαγγελέας να τα δει…

 

 

 

Χωρίς ανάσα

Σε υπεράνθρωπους τείνουν να εξελιχθούν κάποιοι εκ των γιατρών του Παναρκαδικού νοσοκομείου, λόγω συνεχούς παρουσίας και εργασίας στο εν λόγω ίδρυμα. Τούτο γιατί ο ελάχιστος αριθμός των ατόμων που υπηρετούν  σε κάποιες κλινικές, όπως συμβαίνει με τους γυναικολόγους, τους αναισθησιολόγους, τους νευροχειρούργους, τους γιατρούς της αιμοδοσίας  κλπ, αναγκάζει όλους  σε  ένα εξαντλητικό ωράριο με συνεχή παρουσία στο ίδρυμα, χωρίς ανάσα. Τούτο επιβάλλει  την ιδιαίτερη προσοχή του υπουργού Υγείας κ. Λυκουρέντζου για στελέχωση του νοσοκομείου  με επικουρικούς γιατρούς, από τους περίπου τετρακόσιους που θα προσληφθούν για ένα έτος σε νοσοκομεία κυρίως της περιφέρειας,  ώστε να δώσουν ανάσα ζωής σε όλους. Γιατρούς και προσωπικό.

Καταγγελία

Το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τις «αντεργατικές πολιτικές και την ανυπαρξία των αρμοδίων υπηρεσιών για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και των μέτρων ασφάλειας, που  σε συνδυασμό με τις σοβαρές ελλείψεις εργατοτεχνικού προσωπικού, την κάλυψη οργανικών θέσεων τακτικού προσωπικού από έκτακτους οκταμηνίτες, την εντατικοποίηση της εργασίας», κλπ έγιναν αφορμή για  ένα ακόμη θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, αυτό του  χειριστή Βαγγέλη Γιαννόπουλου το απόγευμα της 18-8-2012, σε αποθέτη λιγνίτη στην Αυλή της Θωκνίας  Μεγαλόπολης.  Προς τούτο το Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας: Εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου συναδέλφου. Καλεί την Κυβέρνηση και ζητά από κάθε αρμόδιο φορέα να διερευνηθούν άμεσα τα ακριβή αίτια του τραγικού ατυχήματος και να ζητηθούν οι ευθύνες από όλους τους υπεύθυνους. Να ενταθούν οι έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις και να εφαρμόζεται αυστηρά η νομοθεσία για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων με την άμεση και αποτελεσματική λειτουργία των αρμοδίων Υπηρεσιών (Σ.ΕΠ.Ε – Ε.Μ.Ν.Ε. – κ.λ.π). Καλεί τους εργαζόμενους και τα Σωματεία του Νομού μας να πάρουν την υπόθεση της εφαρμογής της νομοθεσίας στα χέρια τους, καταγγέλλοντας προς τους αρμόδιους φορείς και στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας οποιαδήποτε παράλειψη ή αδιαφορία προκειμένου να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας.

Κουρά μοναχού

Κουρά  του δόκιμου μοναχού Αθανασίου Αθανασόπουλου, σε μοναχό, έγινε το απόγευμα της Κυριακής 19 Αυγούστου, στη μονή Βαρσών, από το  Μητροπολίτη κ. Αλέξανδρο.

Πλήθος ιερέων, μοναχών αλλά και λαού είχε κατακλίσει το μοναστήρι θέλοντας να προσευχηθεί και να ευχηθεί στο νέο μοναχό, ο οποίος έλαβε το όνομα Αλέξανδρος.

Δημοτικά

Δημοτικό Συμβούλιο θα λάβει χώρα την Παρασκευή 24 Αυγούστου στις 15.30 το απόγευμα στην αίθουσα Αλεξόπουλου Παναγιώτη του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Τρίπολης,  με πολλά  θέματα προς συζήτηση, μεταξύ των οποίων και: Αναμόρφωση προϋπολογισμού για την αποδοχή δωρεάς της Ελληνικής Ομοσπονδίας Βόρειας Καλιφόρνιας για χρήση αγοράς ειδών τροφίμων στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Τρίπολης. Αναμόρφωση προϋπολογισμού για την κάλυψη των μισθωμάτων των χώρων στάθμευσης τροχοφόρων.. Κατανομή τέλους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μείωση ενοικίου επί της οδού Αιδινίου 35, στην Γλυφάδα Αττικής. Μείωση ενοικίου επί της οδού 28ης Οκτωβρίου 19, στην Αγία Παρασκευή, Αττικής. Ακυρωθείσες πράξεις βεβαίωσης παράβασης. Λήψη υγειονομικών μέτρων κατά της Λοιμώδους Ποδοδερματίτιδας  των αιγοπροβάτων στην Τ.Κ. Κανδήλας. Επιχορηγήσεις πολιτιστικών συλλόγων κλπ.

Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Τη μείωση των διδάκτρων που θα πληρώνουν οι φοιτητές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.) αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα, από το νέο ακαδημαϊκό έτος, τα δίδακτρα διαμορφώνονται στα 550 ευρώ ανά θεματική ενότητα για τα προπτυχιακά προγράμματα και στα 700 ευρώ ανά θεματική ενότητα για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. H διοίκηση του Ε.Α.Π. αποφάσισε για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος να δοθούν 3.900 θέσεις για τις προπτυχιακές σπουδές και 3.800 θέσεις για τις μεταπτυχιακές.

Χωρίς πίστωση

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του  Φαρμακευτικού Συλλόγου  Αρκαδίας θα προταθεί στη γενική συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού  Συλλόγου την Τετάρτη η αναστολή χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει από τη Δευτέρα 27 Αυγούστου μέχρι να εξοφληθούν τα χρεωστούμενα  από τον ΕΟΠΥΥ.

Χαμογελάτε

-Έτυχε κάποτε να επαινούν τον Αντισθένη φαύλοι άνθρωποι. Ο φιλόσοφος θορυβήθηκε:

«Έκανα κάτι κακό και δεν το κατάλαβα;»

 

-Η μητέρα του τύραννου Διονύσιου του πρεσβύτερου, μεγάλη σε ηλικία πια, ζητούσε από τον γιο της να την παντρέψει. Ο Διονύσιος της απάντησε:

«Μπορεί να είμαι τύραννος και να παραβιάζω τους νόμους της πόλης, μου είναι όμως αδύνατον να παραβιάσω τους νόμους της φύσης»

One thought to “Νέα από Αρκαδία. Εμπρησμοί χωρίς τέλος”

  1. Σιγα μην ειναι ολες οι πυρκαγιες εμπρησμοι !!!

    Το οτι ειμαστε γυφτολαος και πεταμε οτι γουσταρουμε ,οπου μας καπνισει δεν ειναι αιτια ,ε ;;;
    Καντε μια βολτα στα λιγα πρασινα μερη που εμειναν και θα δειτε αμεσως την αιτια εξαπλωσης (ή και εναρξης)των πυρκαγιων .ΠΑΝΤΟΥ απορριματα ,σπασμενα γυαλια ,χαρτια ,σακουλες ,ευφλεκτα υλικα και οτι μπορει να βαλει ο νους του καθενος που πυροδοτει ή διαιωνιζει τη φωτια !!! Προχωρεις στους δρομους ,κοιτας δεξια και αριστερα και νομιζεις οτι εισαι σε χωματερη !!! ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ …
    Και θελουμε να μας επισκεπτονται και τουριστες ποιοτητας για να βλεπουν το χαλι μας το μαυρο ! Τρομαρα μας .
    Αλλα οι αρμοδιοι ,αμεσως ,εμπρησμος …Αντι να στρωσουν το κ.λο τους και να δουλεψουν …
    Παντα στις δικαιολογιες ειμαστε πρωτοι !
    Στο να παραδεχθουμε οτι εμεις φταιμε χωλαινουμε λιγακι …
    Τοση υποκρισια πια !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *