Έρχεται στάση πληρωμών στον ΕΟΠΥΥ; Τι φοβούνται γιατροί και φαρμακοποιοί

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δε δείχνει να κάνει ιδιαίτερες προσπάθειες να χρηματοδοτήσει τον ΕΟΠΥΥ. Ο φορέας αργοπεθαίνει καθημερινά ενώ οι όποιες πληρωμές γίνονται είτε με δανεικά από άλλους τομείς είτε μέσω …ζητιανιάς! Τι ανησυχεί γιατρούς, φαρμακοποιούς και εργαζόμενους;

Ο ΕΟΠΥΥ λόγω και των τραγικών οικονομικών της χώρας αλλά και εξαιτίας της λανθασμένης και περιορισμένης χρηματοδότησης από την ημέρα σύστασής του, βρίσκεται κοντά στο χείλος του γκρεμού.
Εξάλλου οι οποίες πληρωμές γίνονται σε συνεργαζόμενους φορείς είναι αποσπασματικές και λιγοστές. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τόσο οι φαρμακοποιοί όσο και οι ιδιώτες γιατροί σκοπεύουν να ξεκινήσουν από το Σεπτέμβριο εκτεταμένες κινητοποιήσεις προκειμένου να εισπράξουν τα οφειλόμενα. Ο μεγάλος φόβος τους είναι μη γίνει στάση πληρωμών και μείνουν χωρίς τα χρήματά που τους οφείλονται σε κάποιος περιπτώσεις ακόμη και εδώ και δύο χρόνια.

Γι αυτό και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) σημειώνει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα καταρρεύσει εάν δεν υπάρξει χρηματοροή ως ανελαστική δαπάνη του κράτους.

Μάλιστα υπογραμμίζει ότι η χρηματοδότηση του φορέα πρέπει να γίνεται απευθείας και όχι μέσω των ασφαλιστικών Ταμείων.

Γι αυτό και ο ΙΣΑ συνεδριάζει στις 23/8/2012 για να αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες και ενδεχόμενες κινητοποιήσεις από 1/9/2012. Στόχος να λάβει ο κλάδος ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των παλαιοτέρων χρωστούμενων και την διαδικασία αποπληρωμής κάθε μήνα λειτουργίας των συμβεβλημένων ιατρών με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι φαρμακοποιοί που συνεδριάζουν στις 25 Αυγούστου.

Δήμητρα Ευθυμιάδου

http://iatropedia.gr/articles/read/2501

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *