Ανοιχτό το μέτωπο για τα φάρμακα. ΠΡΟΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΩΣΗΣ

Τοις μετρητοίς αναγκάζονται να αγοράζουν τα φάρμακά τους οι ασφαλισμένοι σε 16 νομούς της χώρας, ενώ φαρμακοποιοί και γιατροί βρίσκονται σε αναβρασμό και στα πρόθυρα γενικευμένων κινητοποιήσεων λόγω των διογκούμενων χρεών του ΕΟΠΥΥ.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος επεσήμανε χθες, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό Mega», πως τα έσοδα που θα έχει ο Οργανισμός από τις εισφορές των Ταμείων τις επόμενες ημέρες -εντός του Αυγούστου- υπολογίζεται ότι θα υπερβούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ και αυτά «θα κατανεμηθούν με την ποσοστιαία κατανομή την οποία κάνουμε κατά προτεραιότητα στους φαρμακοποιούς και στους γιατρούς».

Παρά τις πιεστικές ερωτήσεις, ωστόσο, αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα πληρωμής, ο υπουργός δεν θέλησε να δεσμευτεί για συγκεκριμένες ημερομηνίες εκταμίευσης των χρημάτων.

Εν τω μεταξύ, οι φαρμακοποιοί σε Εύβοια, Φλώρινα, Γρεβενά, Κυκλάδες, Κρήτη (Λασίθι, Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο), Μαγνησία, Κορινθία, Αργολίδα, Κέρκυρα και Κοζάνη έχουν ήδη διακόψει την πίστωση προς τους ασφαλισμένους και δέχονται μόνο μετρητά, ενώ αύριο, Τετάρτη, στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν τα φαρμακεία της Ροδόπης. Την Πέμπτη της Θεσπρωτίας, ενώ ίδια απόφαση έχουν πάρει και στον Εβρο. Το ερχόμενο Σάββατο συνεδριάζει εκτάκτως η γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με προοπτική να ανασταλεί σε πανελλαδικό πλέον επίπεδο η επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στους φαρμακοποιούς 117 εκατ. ευρώ για τον Μάιο και 145 εκατ. ευρώ για τον Ιούνιο. Αρκετοί σύλλογοι προσανατολίζονται να προτείνουν στη γενική συνέλευση πανελλαδικές κινητοποιήσεις από 27/8 ή από 1/9. «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν τις επόμενες ημέρες να μη φτάσουμε σε τέτοια αποτελέσματα», σημείωσε ο κ. Λυκουρέντζος, προσθέτοντας ωστόσο πως οι διαθέσιμοι πόροι του ΕΟΠΥΥ είναι συγκεκριμένοι και ότι «κάνει λάθος όποιος νομίζει πως αυτή την εποχή μπορεί να ασκεί τον οποιονδήποτε εκβιασμό για να επιβάλλει τις επιδιώξεις του».

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν από αρχές Σεπτέμβρη και οι γιατροί. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη για να αποφασίσει ενδεχόμενες κινητοποιήσεις από 1/9 «εάν δεν υπάρξει ως τότε σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των παλαιοτέρων χρωστούμενων και τη διαδικασία αποπληρωμής κάθε μήνα λειτουργίας των συμβεβλημένων ιατρών». Μέχρι τις 3/9 έχει δώσει χρόνο στο υπουργείο Υγείας και η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), ώστε να αποπληρωθούν όλες οι οφειλές μέχρι τον Ιούνιο 2012, προκειμένου να μην κατέλθει σε κινητοποιήσεις.

  • Την ερχόμενη Πέμπτη 23/8 κλειστά θα μείνουν τα φαρμακεία του Πειραιά, για να πάρουν μέρος οι φαρμακοποιοί στη γενική τους συνέλευση.

Γιάννης Φώσκολος

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63701128

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *