Οι μειωμένες ώρες ύπνου έχουν αρνητική επίδραση στην τεστοστερόνη

Σε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγο, στην οποία συμμετείχε δείγμα νεαρών ανδρών, διαπιστώθηκε ότι η κακή ποιότητα ύπνου έχει άμεσο αντίκτυπο στο ορμονικό σύστημα, αλλά και στον μεταβολισμό και την ανάπτυξη των ιστών του άνδρα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που κοιμόνταν λιγότερο από πέντε ώρες κάθε βράδυ για μία εβδομάδα είχαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης (περίπου κατά 10-15%) από αυτά των ανδρών που είχαν κοιμηθεί τις σωστές ώρες.

“Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης σχετίζονται με την μειωμένη ευημερία και το σθένος, που μπορεί να είναι συνέπεια της απώλειας ύπνου”, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Εύα Βαν Κάουτερ.

Η μελέτη είχε διάρκεια τρεις νύχτες και οι επιπτώσεις της απώλειας ύπνου σε σχέση με τα επίπεδα τεστοστερόνης ήταν εμφανής μετά από περίπου μία εβδομάδα.

Η ανεπάρκεια της τεστοστερόνης συνεπάγεται με χαμηλή ενέργεια, μειωμένη λίμπιντο και δυσκολία συγκέντρωσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες μειώνονται κατά 1-2% το χρόνο όσο γερνούν, αλλά όπως αποδεικνύει η έρευνα, μια παρατεταμένη περίοδος “κακού” ύπνου” μπορεί να αυξήσει αυτά τα ποσοστά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *