Περιφέρεια ΑΜΘ:Δεν υπάρχει θέμα καραντίνας σε Καβάλα και Ξάνθη λόγω του Ιού του Νείλου-Μέτρα προστασίας

Πέντε είναι τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στο νομό Καβάλας για τον ιό του Νείλου. Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας, ο νομός Καβάλας και Ξάνθης δεν έχουν τεθεί σε καραντίνα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα.Από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, για προληπτικούς λόγους, έχουν αποκλειστεί από τις αιμοληψίες οι περιοχές του Δήμου Νέστου και του Δήμου Καβάλας, καθώς παρουσιάστηκαν ύποπτα κρούσματα του ιού του Νείλου. Αποτέλεσμα της απαγόρευσης είναι η αισθητά μειωμένη δυνατότητα αιμοδοσίας σε επίπεδο νομού.

Έκκληση προς του αιμοδότες των δήμων Παγγαίου και Θάσου απευθύνει η διοίκηση του νοσοκομείου Καβάλας,οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Αιμοδοσία του Νοσοκομείου στο τηλέφωνο 2513501859 και βοηθήσουν στην έκτακτη αυτή κατάσταση.

Η Ανακοίνωση της Περιφέρεια ΑΜΘ
Με αφορμή αναληθείς αναφορές, ότι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, ή οποιαδήποτε περιφερειακή ενότητα της έχει τεθεί σε «καραντίνα» εξ αιτίας του ιού του Δυτικού Νείλου από την Γενική  Διεύθυνση Δημόσιας  Υγείας της Π.Α.Μ.Θ  γίνονται γνωστά τα παρακάτω:
Μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί σποραδικά κρούσματα  του ιού του δυτικού Νείλου στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης και Καβάλας.
Το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς με επίγεια και εναέρια μέσα σε ολόκληρη την Περιφέρεια.
Έχουν γίνει και εξακολουθούν να γίνονται ενημερώσεις του κοινού για τα μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια. Έχουν διανεμηθεί φυλλάδια με ενημερωτικό υλικό.

Μέτρα προστασίας από τα κουνούπια:

Με αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες), σε παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού. Απαιτείται περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.
Με χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως σε
βρέφη μικρότερα των 2 μηνών). Σιγουρευτείτε ότι δεν έχει εγκλωβιστεί κουνούπι στην κουνουπιέρα.
Με χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Περιέχουν πυρεθρινοειδή (π.χ. Περμεθρίνη). Κυκλοφορούν στο εμπόριο στις εξής μορφές: αερόλυμα (αεροζόλ), ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ («φιδάκια») κ.λπ. Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα. Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.
Με χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως
οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
Με χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).
Με κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια). Προτιμήστε το πότισμα να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες.
Με απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά
λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μετά το πότισμα μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.

Σημειώνεται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου δε μεταδίδεται από άτομο σε άτομο και η αποτροπή τσιμπημάτων των κουνουπιών με τα μέτρα που περιγράφηκαν παραπάνω, παράλληλα με την εξάλειψη των εστιών ανάπτυξής τους, αποτελεί το καλύτερο μέτρο προστασίας.

Χρήσιμη ιστοσελίδα για περισσότερη ενημέρωση: www.keelpno.gr

Συμβουλές για την πρόληψη του ιού του Νείλου
Συμβουλές προς του κατοίκους του νομού Καβάλας, για την πρόληψη μόλυνσης από το ιό του Δυτικού Νείλου δίνει, με ανακοίνωσή της, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Καβάλας, με αφορμή τα αυξανόμενα περιστατικά λοιμώξεων στη χώρα και δεδομένου ότι στην περίοδο που διανύουμε αναμένεται κορύφωση της επιδημικής έξαρσης.

Αν και η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνεται από τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν εμφανίζει ή εμφανίζει ήπια συμπτώματα μιας απλής ίωσης, ορισμένα άτομα κυρίως άνω των 65 ετών που πάσχουν από χρόνια νοσήματα ή βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας ή μηνιγγίτιδας. Έτσι όποιος παρουσιάσει την περίοδο που διανύουμε και μέχρι τα μέσα του Φθινοπώρου πυρετό με έντονο πονοκέφαλο, πόνους στο σώμα με έντονη εξάντληση, ή συμπτώματα όπως λήθαργο ή ευαισθησία στο φως, αδυναμία κίνησης των άκρων, ή σύγχυση και αποπροσανατολισμό, θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια.

http://www.kavalanet.gr/enimerosi/news_static/1345372623.php

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *