ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ. ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Ι.Σ.Λ. κ. ΚΩΝ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ

 

 

 

ΛΑΡΙΣΑ 20-08-2012

 

Με αφορμή την αυστηρή προειδοποίηση του Υπουργού Υγείας κ. Λυκουρέντζου προς τους φαρμακοποιούς μεν, αλλά με αποδέκτες και τους γιατρούς, καθώς και τους υπόλοιπους παρόχους υγείας συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, ότι «δεν εκβιάζεται και ότι έχει στη διάθεσή του όλα τα εργαλεία πολιτικής, τα οποία έχουν ψηφιστεί και αποτελούν νόμους του κράτους, που θα εφαρμοστούν εφεξής με αυστηρότητα και επιμέλεια, ενώ παράλληλα η πολιτεία δεν είναι ανοχύρωτη και δεν μπορεί κανείς, επειδή θίγονται τα όποια συμφέροντα του, να επιχειρεί εκβιασμούς μέσω των ασθενών», έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

  1. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που επιτέλους η πολιτική ηγεσία ανακάλυψε ότι

στη χώρα μας υπάρχουν νόμοι και ότι πρέπει να εφαρμοστούν με «αυστηρότητα και επιμέλεια». Θέλουμε όμως να πιστεύουμε πως στους νόμους αυτούς που θα εφαρμοστούν, ο κ. Υπουργός συμπεριλαμβάνει κι αυτούς που  προστατεύουν τους πολίτες-παρόχους και καθορίζουν τις υποχρεώσεις του κράτους απέναντί τους.

  1. Διερωτόμαστε,  από πότε στη χώρα μας οι διαδικασίες διεκδίκησης των δεδουλευμένων, αποκαλούνται πλέον «εκβιαστικές μέθοδοι» και ότι εξυπηρετούν αποκλειστικά «συντεχνιακά συμφέροντα»!
  2. Γιατί τόσο καιρό, οι εκάστοτε Υπουργοί Υγείας δεν εφάρμοζαν τους νόμους του κράτους, ώστε οι πάροχοι υγείας να αποπληρώνονται κανονικά σύμφωνα με τις συμβάσεις τους, ώστε να μην προκαλείται αυτή η αναστάτωση στους ασφαλισμένους, που τελικά δεν φταίνε σε τίποτα;
  3. Είναι πασίγνωστο πως οι νόμοι του κράτους ψηφίζονται για την ομαλή λειτουργία μιας ευνομούμενης και σύγχρονης κοινωνίας και όχι για να αποτελούν απειλητικό όπλο, στα χέρια μάλιστα των Υπουργών, ούτε να γίνεται επίκληση της εφαρμογής τους κατά το δοκούν, μάλιστα δε με αλαζονικό τρόπο.
  4. Δεν κατανοούμε επακριβώς τους όρους «πολιτικά εργαλεία» και «αντίμετρα» και τί σημαίνει η χρήση τους. Εκτός εάν ο κ. Υπουργός εννοεί τις μεθόδους σαλαμοποίησης και διάσπασης των συλλογικών συμβάσεων όπου αυτές υπάρχουν, μέσω φυσικά διαφόρων «προθύμων» να συμβάλουν σ΄ αυτό.
  5. Τέλος, πιστεύουμε πως θα πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερο σεβασμό προς τους ασφαλισμένους-ασθενείς και να μην τους επικαλούμαστε μόνον   για να καλύψουμε τις αδυναμίες της σταθερής χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, λόγω του νέου εργασιακού καθεστώτος που επιβλήθηκε στη χώρα μας και της εκτόξευσης της ανεργίας, με αποτέλεσμα την αρνητική ροή των εισφορών προς τον Οργανισμό, γεγονός για το οποίο οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι ασφαλισμένοι και οι πάροχοι υγείας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *