Από το νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης, το Ακριτικό Καστελλόριζο ως την Κεντρική Αθήνα, ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ θυμάται την ηρωίδα Κυρά της Ρω, 30 χρόνια μετά το θάνατό της .

Ισχυρό μήνυμα ύψιστου εθνικού συμβολισμού για την Ορθοδοξία , την Αυτοδιοίκηση και την Υγεία έστειλαν το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας των ΟΤΑ, ο Δήμος Αμαρουσίου, ο Δήμος Μεγίστης, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών σε τριλογία εκδηλώσεων που διοργάνωσαν με αφορμή την μνήμη των 30 χρόνων από το θάνατο της Κυράς της Ρω.

Φόρο τιμής στην κατά κόσμο Δέσποινα Αχλαδιώτη που κράτησε με το σώμα της και την ψυχή της τη γαλανόλευκη ελληνική σημαία στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Ελλάδας και της Ευρώπης απένειμαν οι ανωτέρω φορείς, μέσα από μία σειρά πράξεων εθνικού συμβολισμού : την αδελφοποίηση των Δήμων Αμαρουσίου και Μεγίστης, την ένταξη του Δήμου Μεγίστης στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας των ΟΤΑ και την ίδρυση του Παραρτήματος Μεγίστης του ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής.

Με αφορμή την εθνική τιμή στη μνήμη της Κυράς της Ρω,  κος Πατούλης, Πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας των ΟΤΑ, Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και ο κος Παύλος Πανηγύρης , Δήμαρχος Μεγίστης  μετέβησαν στη Ρω για την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στον τάφο της Δέσποινας Αχλαδιώτη, μαζί με τον Συνταγματάρχη Πάτερ Νικήτας Βελεγράκης, διευθυντή Στρατιωτικών Ιερεων του ΓΕΝ, τον εφημέριο του Καστελόριζου Π. Γεώργιο, τον Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κο Χατζηδιάκο, τη βουλευτή Νοτίου Αιγαίου κα Ιατρίδη, το Στρατηγό κο  Δεβετζή Νικόλαο (δ/ντη 95 ΑΔΤΕ), εκπροσώπους όλων των σωμάτων ασφαλείας καθώς και πλήθος κόσμου.

Με το μήνυμα «ο κάθε Έλληνας έχει εθνικό χρέος έστω και μία φορά να επισκεφθεί το όμορφο Καστελλόριζο», ο κος Πατούλης και ο κος Πανηγύρης, τόνισαν την ύψιστη εθνικογεωγραφική σημασία του Καστελόριζου για κάθε Έλληνα και προέβησαν στην υπογραφή πράξης αδελφοποίησης των Δήμων Αμαρουσίου και Μεγίστης για να στηρίξουν τους ακρίτες αυτούς που 12 μήνες το χρόνο κρατούν Θερμοπύλες και να μεταδώσουν τις κατάλληλες τεχνογνωσίες στην ανάπτυξη δομών που θα εξασφαλίσουν την εξυπηρέτηση του κάθε πολίτη ισότιμα.

Κατά την αδελφοποίηση των δύο Δήμων, ανακοινώθηκε και η παράλληλη ένταξη του Δήμου Μεγίστης στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας των ΟΤΑ και η άμεση έναρξη προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής ώστε να διασφαλιστεί η προαγωγή υγείας των κατοίκων στο Καστελόριζο μέσα από την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση καρκίνων και άλλων θανατηφόρων ασθενειών.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων τιμής των 30 χρόνων από το θάνατο της Κυράς της Ρω, ο Δήμος Μεγίστης βράβευσε τον Πρόεδρο του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας ΟΤΑ, Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη για το κοινωνικό και ανθρωπιστικό του έργο σε όλη της Ελλάδα και την πολυετή προσφορά του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Υγεία.

Συμμεριζόμενοι την αγωνία όλων των κατοίκων στο Καστελόριζο για το τί θα συμβεί αν αρρωστήσουν,  ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Φιλανθρωπικός οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ΑΠΟΣΤΟΛΗ εγκαινίασαν σήμερα το Παράρτημα Μεγίστης του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στο Καστελόριζο σε συνεργασία με το Δήμο Μεγίστης, στέλνοντας ένα ισχυρό εθνικό μήνυμα για τη στήριξη των κατοίκων στο Καστελόριζο. Με την ίδρυση του Παραρτήματος του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στο Δήμο Μεγίστης οι συμβαλλόμενοι φορείς ξεκινούν ένα έργο με συνέπεια και συνέχεια για την υιοθέτηση των υγειονομικών προβλημάτων των κατοίκων του Καστελόριζου , την απόδοση φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού σύμφωνα με τις αντίστοιχες ανάγκες και τη στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με έμψυχο ιατρικό δυναμικό όπου και όπως χρειάζεται. Ο κος Πατούλης τόνισε ότι στις προτεραιότητες του Παραρτήματος Μεγίστης του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής η επάνδρωση της άγονης γραμμής από εξειδικευμένους παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδίατρους, κατάλληλα εκπαιδευμένους στη Βασική Υποστήριξη Ζωής και στα Συστήματα Τηλεϊατρικής των Πολυδύναμων Ιατρείων.

 

Με αφορμή την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των των εκδηλώσεων, ο κος Πατούλης δηλώνει από το ακριτικό Καστελλόριζο: «Σήμερα ξεκινούμε μια καινούρια συνεργασία με το Δήμο μεγίστης σε όλα τα επίπεδα. Ανοίγουμε νέους ορίζοντες στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσα από την αδελφοποίηση των Δήμων μας, Αμαρουσίου και Μεγίστης. Ταυτόχρονα, με το Σύμφωνο συνεργασίας που υπογράψαμε για την ίδρυση Παραρτήματος του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με το Δήμο Μεγίστης, ξεκινούμε ένα έργο με συνέπεια και συνέχεια για την υιοθέτηση των υγειονομικών προβλημάτων των κατοίκων του Καστελόριζου , την απόδοση φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού σύμφωνα με τις αντίστοιχες ανάγκες και τη στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με έμψυχο ιατρικό δυναμικό όπου και όπως χρειάζεται. Δεν είναι δυνατό οι Ακρίτες του Καστελόριζου να έχουν αυτή την αγωνία για το αν θα ζήσουν ή θα πεθάνουν κάθε φορά που αρρωσταίνουν. Έχουν ήδη άλλες πολλές αγωνίες, αυτή πρέπει να καλυφθεί. Στόχος μας είναι να χαράξουμε δρόμο στην αυτοδιοίκηση, στην πρόνοια, στην κοινωνική μέριμνα, στην υγεία, στην τουριστική ανάπτυξη, ώστε να δώσουμε μία ανάσα ζωής στους Καστελλοριζιούς. Την οφείλουμε όχι μόνο στους ίδιους, αλλά στην ίδια την Ελλάδα!! Αυτή είναι η στόχευσή μας. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε πραγματικότητα”

 

Τον κο Πατούλη ευχαρίστησε ο Δήμαρχος Μεγίστης κος Παύλος Πανηγύρης για την ανεκτίμητη προσφορά του στην Υγεία κι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο οποίος τόνισε: «Σήμερα το πρωί στο Δημοτικό Μέγαρο, έγινε αδελφοποίηση των δήμων Αμαρουσίου και Μεγίστης που ήτο ιδέα του Γιώργου Πατούλη και υπερψηφίστηκε από τα δημοτικά συμβούλια, προβλέποντας σε ενδυνάμωση των σχέσεων των δυο δήμων και στήριξη στην ουσία του δήμου μας από τον δήμο Αμαρουσίου. Ο Γιώργος ο Πατούλης που είναι πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Ιατρός στο επάγγελμα, θα στηρίξει επικουρικά το Πολυδύναμο Ιατρείο μας με έμψυχο και άψυχο υλικό, στα πλαίσια ίδρυσης παραρτήματος του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στον δήμο μας. Απόψε ο δήμος μας τιμά τον Γιώργο Πατούλη για τις δράσεις του αυτές, για την προσφορά του στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.» Με αφορμή τη μνήμη στα 30 χρόνια από το θάνατο της Κυράς της Ρω, ο κος Πανηγύρης τόνισε ότι εμείς οι σημερινοί Νεοέλληνες οφείλουμε στον ανόθευτο πατριωτισμό και στην αδούλωτη ψυχή της μακαριστής Δέσποινας Αχλαδιώτη, της θρυλικής Κυράς της Ρω, όπως είναι ευρύτερα γνωστή στο Πανελλήνιο αλλά και πέρα απ’ αυτό. Η ευλογημένη αυτή ψυχή, διαπνεόμενη από τα ακατάλυτα ιδεώδη του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, για πολλές δεκαετίες, υπήρξε ακοίμητος φρουρός και  φύλακας της σπιθαμής αυτής του απομακρυσμένου Εθνικού μας εδάφους, παρέχοντας πρότυπο αρετής και υγιούς πατριωτικού φρονήματος προς όλες τις κατευθύνσεις προς φίλους και εχθρούς, γείτονες και μη.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *