ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ. Χαοτικές, ελλιπείς και αποσπασματικές οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ. Μεταφορά της ημερομηνίας έναρξης της αναστολής συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ για Δευτέρα 03/9/2012


Παρ΄ όλη την γενική δυσαρέσκεια των συμβεβλημένων ιατρών από την κατάσταση των αποπληρωμών, η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Ελληνική Κοινωνία αποφάσισε την μεταφορά της ημερομηνίας έναρξης της αναστολής συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ για Δευτέρα 03/9/2012, δίνοντας χρόνο στον αρμόδιο Υπουργό κ. Μ. Σαλμά να τιμήσει τις υποσχέσεις του για πλήρη αποπληρωμή κλινικών και εργαστηριακών ιατρών!

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, ως ο επαγγελματικός φορέας των ιατρών που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, έχει από καιρό επισημάνει προς πάσα κατεύθυνση ότι ο Οργανισμός και κατ’ επέκταση το Κράτος οφείλει να είναι συνεπής στο ακέραιο στις συμβατικές υποχρεώσεις που συνυπέγραψε με τους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς. Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί, συμμετέχοντες και αυτοί στην αγωνία του ελληνικού Λαού και την εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση, υπερέβαλαν εαυτούς και δέχθηκαν να εργάζονται επί πιστώσει μήνες τώρα, με σαφή κίνδυνο να οδηγηθούν σε οικονομικό μαρασμό και αφάνεια, χρηματοδοτώντας ατόκως και επί διετία, με 800 εκατ. ευρώ το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Η πολύ σημαντική συμβολή των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ στην Α’Βάθμια Περίθαλψη, όχι μόνο δεν αναγνωρίσθηκε από τα επίσημα όργανα της Πολιτείας, αλλά αντ΄αυτού εισπράξαμε εντελώς απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς από την Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ «για αντισυμβατικές συμπεριφορές», αλλά και πρόσφατα από τον ιατρό και καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό κ. Μ. Σαλμά, ο οποίος μας προσάπτει και τον τίτλο των «εκβιαστών». Αναρωτιόμαστε αλήθεια πόσο «εκβιαστές» μπορεί να είναι οι εργαζόμενοι όταν ζητούν να πληρωθούν επιτέλους τα δεδουλευμένα τους, την στιγμή που έχουν ήδη «χρηματοδοτήσει» με συνολικά 800.000.000 € την ΠΦΥ παραμένοντας επί μια διετία απλήρωτοι για την εργασία τους στα Ταμεία που σήμερα απαρτίζουν τον ΕΟΠΥΥ (2010-2011), ενώ ακόμα και αυτές τις πενιχρές αποζημιώσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ αρνείται το Κράτος να καταβάλει εμπρόθεσμα και στο ακέραιο, αφήνοντας εντελώς εκτεθειμένους τους ιατρούς. Σε αντιδιαστολή, το Κράτος επιδεικνύει απίστευτη σκληρότητα σε χρέη ιδιωτών προς αυτό, ενώ προς τους πιστωτές του δεν τολμά ούτε ένα «συγνώμη» ή τουλάχιστον ένα «ευχαριστώ» να ψελλίσει!

Με την εκδήλωση της έντονης δυσαρέσκειας των ιατρών προ 15θημέρου, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Μ. Σαλμάς υποσχέθηκε την καταβολή των δεδουλευμένων από της έναρξης λειτουργίας του Οργανισμού την 1η/1/2012. Οι δηλώσεις αυτές βέβαια, περιήλθαν εις γνώση μας από δημοσιογραφικές πληροφορίες, διότι ο αρμόδιος Υπουργός κ. Μ. Σαλμάς απαξίωσε να τις διαβιβάσει ευθέως στον θεσμικό εκπρόσωπο των συμβεβλημένων ιατρών, δηλαδή την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, παρόλο που έχει ζητηθεί συνάντηση μαζί του. Είχε προηγηθεί η επίδοση εξωδίκου, όπου ζητούσαμε την αποπληρωμή των παρανόμως μη καταβληθέντων αποζημιώσεων μας, έως και τον Ιούνιο 2012 ως όφειλε ο ΕΟΠΥΥ, βάσει των συμβατικών του υποχρεώσεων.

Την 14η/8/2012 ο ΕΟΠΥΥ, ασυνεπής για ακόμη μία φορά, προχώρησε σε αποσπασματικές και ελλιπείς πληρωμές προς τους ιατρούς, κλινικούς και εργαστηριακούς, που σε γενικές γραμμές έχουν ως εξής: Πληρωμή επισκέψεων μέχρι Μάιο, μερική πληρωμή κλινικών πράξεων μέχρι Απρίλιο και μερική πληρωμή εργαστηριακών Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζει να χρωστά στους ιατρούς τις επισκέψεις Ιουνίου καθώς και το παρακρατηθέν 10% αυτών από Ιανουάριο, επίσης συνεχίζει παρανόμως να οφείλει ιατρικές πράξεις από Απρίλιο και τέλος χρωστά σημαντικά ποσά σε εργαστήρια από Απρίλιο και όχι μόνο καθώς υπάρχουν εργαστήρια που δεν έχουν αποπληρωθεί ούτε για τον Μάρτιο.

Κατόπιν όλων αυτών, η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ αποφασίζει:

α

                     Σε ένδειξη συμπαράστασης στην Ελληνική Κοινωνία, εξαντλώντας κάθε ανοχή και οικονομική αντοχή , την μεταφορά της ημερομηνίας έναρξης της αναστολής συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ για Δευτέρα 03/9/2012, δίνοντας για μια τελευταία φορά χρόνο στον αρμόδιο Υπουργό κ. Μ. Σαλμά να τιμήσει τις υποσχέσεις του και να αποπληρώσει, όπως οφείλει βάσει σύμβασης, όλες τις οφειλές από επισκέψεις και πράξεις σε κλινικούς και εργαστηριακούς ιατρούς μέχρι ΚΑΙ τον Ιούνιο 2012 κατ΄ εφαρμογή των αρχών της χρηστής διοίκησης! Επίσης αναμένουμε σαφές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των παλαιών οφειλών, των ενταχθέντων στον ΕΟΠΥΥ ταμείων, για τα έτη 2010 και 2011.

                     Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και την Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να κατανοήσουν το απολύτως οριακό σημείο που έχει περιέλθει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στον τόπο μας και ότι το Σύστημα Υγείας, για να πετύχει στην αποστολή του, απαιτείται να υπάρχουν λειτουργοί με σαφές πλαίσιο συμβατικών υποχρεώσεων και δικαιωμάτων, που θα επιφέρουν ικανοποίηση από την συνεργασία, προς χάριν του υπέρτατου αγαθού της Υγείας.

Είναι πλέον σαφές ότι ο αρμόδιος Υπουργός κ. Μ. Σαλμάς φέρει πλήρη και ακέραιη τη ευθύνη των εξελίξεων, τον καλούμε σε εποικοδομητικό διάλογο καθώς από μέρους μας είμαστε έτοιμοι να υποβάλλουμε σοβαρές προτάσεις, που σκοπό έχουν την εύρυθμη λειτουργία της ΠΦΥ. Αρκεί επιτέλους να καταλάβει ότι μια ορθά, ασθενοκεντρικά σχεδιασμένη και οικονομικά βιώσιμη ΠΦΥ είναι από τα ελάχιστα που το Κράτος είναι ακόμα υποχρεωμένο να προσφέρει στους πολίτες του!

Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή

Ο  Πρόεδρος                    Ο Γεν. Γραμματέας

Γ. Ελευθερίου                    Ε. Πολυζόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *