Τα καρύδια «γιατροί» του σπέρματος

Ο αστικός μύθος μιλάει για τις ευεργετικές ιδιότητες ορισμένων ξηρών καρπών στην σεξουαλική δραστηριότητα των ανδρών. Μια νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τον μύθο σε μια τουλάχιστον…πτυχή του. Οπως αναφέρει η μελέτη τα καρύδια βελτιώνουν την υγεία του σπέρματος των ανδρών. Μάλιστα όσο πιο νέος είναι σε ηλικία ένας άνδρας τόσο μεγαλύτερη είναι η ωφέλεια στο σπέρμα του από την κατανάλωση καρυδιών.

Η μελέτη

Ερευνητές στις ΗΠΑ μελέτησαν το σπέρμα 117 ανδρών ηλικίας 21-35 ετών οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα εισήγαγε στην διατροφή της καθημερινά για δώδεκα εβδομάδες καρύδια ενώ η άλλη όχι. Τα καρύδια είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα τα οποία σύμφωνα με τους ερευνητές ενίσχυσαν την παραγωγή αλλά και την ποιότητα του σπέρματος των ανδρών που τα έτρωγαν. Δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη αν και σε τι ποσοστό αυτή η βελτίωση είναι και ικανή να βοηθήσει άνδρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας.

«Εντοπίσαμε σημαντική βελτίωση σε διάφορες παραμέτρους του σπέρματος σε όσους έτρωγαν καρύδια και καμία σε όσους δεν έτρωγαν» αναφέρει η καθηγήτρια Γουέντι Ρόμπινς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες, επικεφαλής της έρευνας. Οι ερευνητές εντόπισαν βελτίωση σε διαφόρους τομείς όπως την ποσότητα του σπέρματος, την κινητικότητα των σπερματοζωάριων, την συγκεντρωτικότητα τους και την ζωτικότητα τους. Εντόπισαν επίσης βελτίωση σε χρωμοσωματικές ανωμαλίες. H έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Biology of Reproduction».

«Είναι εύκολο για πολλούς να αστειεύονται με έρευνες όπως αυτή όμως όλο και περισσότερα ευρήματα δείχνουν ότι η ποσότητα αλλά και η ποιότητα του σπέρματος επηρεάζεται από το διαιτολόγιο του» υποστηρίζει ο καθηγητής Αλαν Πάσει που διδάσκει ανδρολογία στο πανεπιστήμιο του Σεφιλντ και δεν ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Πηγή: Το ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *