Υπό κατάρρευση το Κέντρο Υγείας Βύρωνα

Εξυπηρετεί περίπου 80.000 ασθενείς το χρόνο. Εχει εγκαινιασθεί τέσσερις φορές. Δύο επί κυβερνήσεων Σημίτη και δύο επί Καραμανλή, παρουσία των ίδιων των πρώην πρωθυπουργών.

Παρ’ όλα αυτά το Κέντρο Υγείας του Βύρωνα είναι υπό κατάρρευση. Διαθέτει μόλις έναν μόνιμο γιατρό και έναν δεύτερο από απόσπαση, που απουσιάζει μάλιστα σε αναρρωτική άδεια. Μόλις εννέα οι ειδικευόμενοι, που όμως δεν μπορούν να πάρουν πλήρως την ιατρική ευθύνη των ασθενών. Λιγοστό και το υπόλοιπο προσωπικό. Οι νοσηλευτές 19 για όλες τις βάρδιες. Δύο άτομα παραϊατρικό προσωπικό και έξι του διοικητικού.

Ενας από τους βασικούς ιατρικούς πυρήνες εξυπηρέτησης των κατοίκων των γύρω περιοχών, φθίνει καθημερινά. Χιλιάδες πολίτες του Βύρωνα, της Καισαριανής, του Υμηττού αλλά και της Ηλιούπολης, που χρειάζονται πρωτοβάθμια περίθαλψη, ταλαιπωρούνται σε αναμονές, εξετάζονται μέσα σε ελάχιστα λεπτά από τους λιγοστούς γιατρούς και αναγκάζονται και πάλι να σπεύδουν σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία.

Το πρόβλημα εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες καθώς έληξε και η θητεία των τεσσάρων επικουρικών γιατρών. Ως αποτέλεσμα, ο ένας και μοναδικός γενικός γιατρός, ο Νίκος Τσάμης, αναγκάζεται να εξετάζει μαζί με τους ειδικευόμενους κοντά στα 270 άτομα ημερησίως!

Οπως λέει ο ίδιος «το Κέντρο Υγείας λειτουργεί με μόνο έναν μόνιμο. Δεν βγαίνουν φυσικά οι εφημερίες και πλέον αντιμετωπίζουμε πρόβλημα κατάρρευσης, αφού δεν καλύπτεται ούτε καν η πρωινή λειτουργία».

Η μόνη προσωρινή λύση που δόθηκε είναι να μεταβαίνει κάθε μέρα ένας γιατρός του Ιπποκρατείου για να εφημερεύει. Ωστόσο και αυτό είναι δώρον άδωρον, καθώς, όπως εξηγεί ο κ. Τσάμης, «η διοίκηση του νοσοκομείου στέλνει να εφημερεύσουν γιατροί άλλων ειδικοτήτων όπως καρδιολόγοι, χειρουργοί και όχι γενικοί γιατροί ή έστω παθολόγοι, όπως προβλέπει και ο νόμος. Αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να αντιμετωπισθούν όλα τα περιστατικά, καθότι αυτές οι ειδικότητες δεν μπορούν να εξετάσουν ούτε παιδιά αλλά ούτε καν τραύματα».

Το υπουργείο Υγείας πάντως υποστηρίζει ότι γίνονται προσπάθειες ενίσχυσης του Κέντρου Υγείας στον Βύρωνα με επικουρικούς γιατρούς, οι θέσεις των οποίων θα προκηρυχθούν μέσω του Ιπποκρατείου.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *