Ν. Σαλμάς.Ανεφάρμοστο στην πράξη το σενάριο περί επιβολής πλαφόν 1.500 ευρώ ανά ασθενή

Ανεφάρμοστο στην πράξη χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς το σενάριο περί επιβολής πλαφόν 1.500 ευρώ ανά ασθενή για ιατρικές δαπάνες, μιλώντας στην εκπομπή “Πρωϊνό MEGA”.

 

Εξήγησε μάλιστα ότι δεν ετέθη ως θέμα ούτε από την τρόικα και επομένως δεν βρίσκεται στην σκέψη των μελών της κυβέρνησης.

 

Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι οι συγχωνεύσεις κλινικών, οι οποίες πέρα από την μείωση των λειτουργικών εξόδων θα περιορίσουν σημαντικά τον αριθμό των εφημεριών και των υπερωριών του νοσηλευτικού προσωπικου.

 

Υπογράμμισε επιπρόσθετα ότι δεν είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το κλείσιμο των νοσοκομείων αλλά το πρώτο θέμα που συζητείται είναι οι αναδιαρθρώσεις τους καθώς δεν έχουν όλα ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.

 

Όπως ειπε στην εκπομπή ο κ. Σαλμας θα δοθούν κίνητρα για την χρήση των γενόσημων ενώ όσα σκευάσματα κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά θα υποβληθούν σε αυστηρούς ελέγχους.

 

“Μπορεί να υπήρχαν γενόσημα πριν το 1996 που εγκρίθηκαν με επισφαλείς διαδικασίες. Έχω δώσει ήδη εντολή εδώ και δεκαπέντε μέρες και έχει ενημερωθεί και η τρόικα γι’ αυτό, στον κ. Τούντα τον πρόεδρο του ΕΟΦ να ελέγξει όλα τα φάρμακα τα γενόσημα που κυκλοφόρησαν στη χώρα μας πριν το 1996, είναι πολύ λίγα, αλλά έστω και λίγα που είναι, εμείς πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας, όσο από αυτά είναι σωστά με τους ελέγχους θα μείνουν, τα άλλα θα φύγουν”, είπε χαρακτηριστικά.

 

Για τις περικοπές στις δαπάνες της υγείας, σημείωσε ότι πρέπει να γίνει δημοσιονομική προσαρμογή, να περιοριστεί η σπατάλη και να προστατευτεί η παροχή υγείας, εξηγώντας ότι είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση την οποία χειρίζεται ο υπουργός, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

 

Τόνισε πάντως ότι οι δαπάνες υγείας βρίσκονται κάτω από το 6% σε μια εποχή που σε άλλες χώρες οι δαπάνες αυξάνονται και είπε ότι δεν μπορεί το ποσοστό να φθάσει κάτω από το 5%, κάτι που μπορεί να στεναχωρήσει τους παρόχους υγείας αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο κόσμος που εξυπηρετείται.

 

Αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ότι γι’ αυτό δημιουργούνται τα προβλήματα και τόνισε ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η προώθηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης καθώς μόλις συμβεί αυτό θα αποφορτίζονται τα νοσοκομεία.

 

Υπεραμύνθηκε της δημιουργίας του ΕΟΠΥΥ λέγοντας ότι το εγχείρημά του ήταν προς την σωστή κατεύθυνση και ότι πρέπει να νοικοκυρευτεί σαν οργανισμός καθώς δημιουργήθηκε για να λειτουργήσει ως πανίσχυρη ασφαλιστική εταιρεία με 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους.

 

Αναφορικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, επισήμανε ότι ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να έχει εικόνα για το τι συνταγογραφούν οι γιατροί και ότι από την 1η Σεπτεμβρίου όλοι οι γιατροί του ΙΚΑ θα συνταγογραφούν ηλεκτρονικά.

 

Ανοιχτά μέτωπα στην υγεία

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο της κυβέρνησης για περικοπή των δαπανών στον κλάδο της υγείας. Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι οι συγχωνεύσεις κλινικών, οι οποίες πέρα από την μείωση των λειτουργικών εξόδων θα περιορίσουν σημαντικά τον αριθμό των εφημεριών και των υπεροριών του νοσηλευτικού προσωπικού. Η συμπίεση των τιμών σε ό,τι αφορά τους παρόχους υγείας και η επέκταση της χρήσης των γενοσήμων φαρμάκων.

 

Την ίδια ώρα, αναταραχή επικρατεί στον χώρο της υγείας με τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να δηλώνουν ότι από τις 20 Αυγούστου δεν θα δέχονται ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας καθώς όπως λένε δεν έχουν πληρωθεί για τις ιατρικές πράξεις από τον Ιανουάριο και για τις εργαστηριακές και τις παρακλινικές εξετάσεις απο τον Μάρτιο που αντιστοιχούν σε 230 εκατομμύρια ευρώ την ώρα που παραμένουν ανεξόφλητες οι παλιές οφειλές από τα ασφαλιστικά ταμεία που ενσωματώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ για την περίοδο 2010-2011, οι οποίες υπολογίζονται σε 570 εκατομμύρια ευρώ.

 

Ανοιχτό παραμένει και το μέτωπο των φαρμακοποιών με τους ασφαλισμένους να έρχονται ξανά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μην βρίσκουν τα φάρμακά τους. Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας έχει αποπληρώσει τα 90 απο 207 εκατομμύρια ευρώ για το μήνα Μάιο ενώ εκκρεμεί και ο Ιούνιος. Σε γενική συνέλευση που έκανε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής αποφάσισε να αναστείλλει την πίστωση προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από την 1η Σεπτεμβρίου.

 

Πιο επιθετική στάση επιλέγουν να κρατήσουν φαρμακευτικοί σύλλογοι της περιφέρειας. Τα φαρμακεία της Εύβοιας από την Παρασκευή δεν θα εκτελούν συνταγές του ΕΟΠΥΥ. Όπως λένε οι φαρμακοποιοί τα χρέη τους πνίγουν ενώ δεν έχουν χρήματα να παραγγείλουν φάρμακα.

http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp?catid=17574&subid=2&pubid=29617691

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *