Απόφαση δικαιώνει μελλοντικούς άγαμους πατέρες

«Πράσινο φως» για να μπορέσει ένας μελλοντικός πατέρας να πληροφορηθεί από μαιευτήριο την πορεία της κύησης και τις επιμέρους ιατρικές πράξεις και εξετάσεις της συντρόφου του, άναψε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ). Αυτό ισχύει και στην περίπτωση που το ζευγάρι στο μεταξύ έχει χωρίσει.

Το ζευγάρι δεν παντρεύτηκε, αλλά με βάση τη νεότερη νομοθεσία για την ελεύθερη συμβίωση, συμφώνησε στην κατάρτιση συμβολαιογραφικής πράξης που τους αναγνωρίζει ως συντρόφους σε ελεύθερη ένωση. Παράλληλα με την ίδια πράξη συμφώνησαν από κοινού να εφαρμόσουν την ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή (εξωσωματική γονιμοποίηση) αναγνωρίζοντας εκ των προτέρων ως δικά τους τα παιδιά (ή το παιδί) που θα γεννηθεί, ενώ ταυτόχρονα καθόρισαν και την τύχη του πλεονάζοντος κρυοσυντηρημένου γεννητικού υλικού.

Ωστόσο, χώρισαν κι έτσι ο άνδρας αναγκάστηκε να καταφύγει στη μαιευτική κλινική για να ζητήσει να τον πληροφορήσει για την πορεία κύησης. Η κλινική επιφυλάχθηκε να απαντήσει. Η Αρχή δέχθηκε το αίτημα για παροχή πληροφοριών κρίνοντας ότι η ιδιότητα του μελλοντικού πατέρα του επιτρέπει να πληροφορηθεί κάθε στοιχείο για την κατάσταση του κυοφορούμενου.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63696980

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *