SEXUALITY: Η αντιμετώπιση της στύσης με μία… εισπνοή!

Ένα εισπνεόμενο φάρμακο που δύναται να βοηθήσει στην επίτευξη στύσης μέσα σε 10 λεπτά θα μπορούσε να είναι η νέα θεραπευτική αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ).

Η εισπνευστική συσκευή περιέχει, σε μορφή σκόνης, ένα φάρμακο που ονομάζεται απομορφίνη, το οποίο διεγείρει τους χημικούς υποδοχείς στον εγκέφαλο. Αν και η αποτελεσματικότητά του βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών, η συσκευή αυτή, η οποία μοιάζει με αυτή που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του άσθματος, φαίνεται πως θα μπορούσε να αποτελέσει τη θεραπευτική επιλογή πολλών ανδρών που υποφέρουν από ΣΔ, εφόσον βέβαια τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι θετικά.

Οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 έχουν αναμορφώσει το θεραπευτικό σχήμα της ΣΔ τη τελευταία δεκαετία. Το 30% των ανδρών που τα λαμβάνει όμως δεν βλέπει παρά μικρή ή και καθόλου βελτίωση στη στυτική του λειτουργία. Για τους άνδρες αυτούς οι εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν είναι οι ενδοσηρραγγώδεις ενέσεις και το χειρουργείο της πρόθεσης, κατά το οποίο τοποθετείται μια αντλία, η οποία χρησιμοποιείται για να αυξηθεί κατά βούληση η αιματική ροή.

Ακόμα όμως και οι άνδρες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία με αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 χρειάζονται κάποιο διάστημα από τη στιγμή της λήψης μέχρι να είναι έτοιμοι για τη σεξουαλική πράξη. Ο χρόνος αυτός είναι γύρω στα 40 λεπτά.

Εκτιμάται ότι οι μισοί από τους άνδρες με ηλικία πάνω από 40 εμφανίζουν περιστασιακά προβλήματα με τη στύση τους. Οι πιθανές αιτίες για αυτό ποικίλλουν από τον διαβήτη και την ορμονική ανεπάρκεια μέχρι την κατάθλιψη και το στρες.

Η απομορφίνη είναι το φάρμακο που αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση της νόσου του Parkinson. Οι ερευνητές, όμως, παρατήρησαν ότι είχε παράλληλα την ιδιότητα να ενισχύει τη σεξουαλική επιθυμία του άνδρα. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό δείχνει ότι η πλειονότητα των 600 ανδρών που χρησιμοποίησαν την εισπνευστική συσκευή με την απομορφίνη μπορούσε να έχει στύση μέσα σε 10 λεπτά από την εισπνοή.

Η εταιρεία που δοκιμάζει την εν λόγω εισπνευστική συσκευή ελπίζει ότι μια μέρα θα αποτελεί θεραπεία πρώτης γραμμής για τη στυτική δυσλειτουργία.

Πηγή: dailymail

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

One thought to “SEXUALITY: Η αντιμετώπιση της στύσης με μία… εισπνοή!”

  1. Α ,καλα που εβαλαν τη λεζαντα για την φωτογραφια ,γιατι νομισα στην αρχη οτι ειναι αλλος ενας ευχαριστημενος ασθενης που πηρε απομορφινη …
    Με τετοιο χαμογελο !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *