ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ο… θησαυρός του μακαρίτη

Σε περίπου 2.500 ανέρχονται οι περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων (των οποίων τις συντάξεις εξακολουθούσαν να εισπράττουν αετονύχηδες), οι οποίες ταυτοποιήθηκαν μετά από διασταύρωση στοιχείων με άλλες κρατικές υπηρεσίες.

Αυτό διευκρινίζει, μεταξύ άλλων, η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με αφορμή την προτροπή του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γιάννη Βρούτση, για γνωστοποίηση εκ μέρους των φορέων κοινωνικών ασφαλίσεων στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου των εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν καταχρηστικές περιπτώσεις χορήγησης και είσπραξης επιδομάτων, συντάξεων και λοιπών παροχών.
Όπως επισημαίνει η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τα στοιχεία των συγκεκριμένων θανόντων απεστάλησαν στα κατά τόπους υποκαταστήματα, προκειμένου να εντοπιστούν τα πρόσωπα που εισέπραξαν παράνομα τις συντάξεις και να υποβληθούν μηνυτήριες αναφορές. Επίσης, η διοίκηση του ιδρύματος αναφέρει ότι, μετά την απογραφή του 2011 και αφού 7.500 δικαιούχοι δεν προσήλθαν ώστε να απογραφούν, οι συντάξεις τους ανεστάλησαν.
Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τονίζει ότι, για όσες περιπτώσεις έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και ταυτοποίησης, έχουν υποβληθεί μηνυτήριες αναφορές στους κατά τόπους εισαγγελείς (μέχρι σήμερα έχουν παραπεμφθεί 58 περιπτώσεις), ενώ διευκρινίζει ότι η υποβολή μηνυτήριων αναφορών προϋποθέτει τον εντοπισμό των προσώπων που εισέπραξαν παράνομα τις συντάξεις, κατόπιν επικοινωνίας του ΙΚΑ με συναρμόδιους φορείς (τράπεζες, δήμους, ληξιαρχεία κοκ.). Η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αποστέλλει τις εν λόγω υποθέσεις και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επισημαίνοντας ότι η έως σήμερα συνεργασία του ιδρύματος με τις εισαγγελικές αρχές είναι «απρόσκοπτη».
Η εισαγγελική έρευνα
Στο μεταξύ, με παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Αθανάσιου Κατσιρώδη, οι εισαγγελίες εφετών της χώρας καλούνται να διενεργήσουν έρευνα κατά απόλυτη προτεραιότητα, προκειμένου να εντοπιστούν και να παραπεμφθούν άμεσα σε δίκη όσοι ελάμβαναν συντάξεις και προνοιακά επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται.
Επιπλέον, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά από τους κατά τόπους εισαγγελείς εφετών να εντοπίσουν αν στις περιπτώσεις των συντάξεων – «μαϊμού» και των παράνομων επιδομάτων υπάρχουν ποινικές ευθύνες δημοσίων υπαλλήλων. Σκοπός της έρευνας, πέραν της απόδοσης τυχόν ποινικών ευθυνών, είναι και η επιστροφή των παρανόμως εισπραχθέντων ποσών από τους επιτήδειους, οι οποίοι φέρονται να έχουν ζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο με εκατομμύρια ευρώ.
Της παραγγελίας του κ. Κατσιρώδη είχε προηγηθεί η επίσκεψη στον Άρειο Πάγο του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γ. Βρούτση. Χθες, ο υπουργός Εργασίας απέστειλε και τα σχετικά στοιχεία στον κ. Κατσιρώδη, τα οποία, κατ’ αρχήν αφορούν δημοσιεύματα εφημερίδων.
http://www.makthes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *