Νέο “μαχαίρι” στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ

Αλλαγές στο χάρτη της υγείας θα επιφέρει το νέο μαχαίρι στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ κατά 800 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικα για το 2013.

 

Η χρήση των γενόσημων φαρμάκων θα πρέπει να επεκταθεί και να φτάσει το 45%, που είναι ο μέσος όρος των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, η συμμετοχή των ασφαλισμένων σ’ αυτά θα είναι αισθητά μικρότερη σε σχέση με τα πρωτότυπα ενώ θα πρέπει να αυξηθεί η λίστα με τις δραστικές ουσίες βάσει των οποίων θα γίνεται η συνταγογράφηση. Πιθανότατα αυτή η αλλαγή για εκατομμύρια ασφαλισμένους να σημαίνει αλλαγή θεραπείας.

 

Ωστόσο ο οργανισμός θα εξοικονομήσει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ, ποσό ίσο με την απόκλιση που εμφανίζει η φαρμακευτική δαπάνη για το 2012, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης, μιλώντας στην εκπομπή Πρωινό MEGA. “Η χώρα αυτή τη στιγμή είναι στο επίπεδο των γενοσήμων γύρω στο 25%. Σε καμία χώρα της ευρωπαϊκής ζώνης δεν είναι σ’ αυτό το ποσοστό. Πρέπει ν’ ανέβουμε πολύ πιο ψηλά” ανέφερε ο κ. Βουδούρης και πρόσθεσε: “Αυτό όταν θα ανέβει θα εξοικονομήσει κάποιες δεκάδες να μην πω εκατοντάδες εκατομμύρια από τη δαπάνη του φαρμάκου. Χωρίς αυτό να σημαίνει ούτε ότι βλάπτεται η ποιότητα, διότι όλοι έχουμε πλέον αποδεχθεί ότι τα γενόσημα είναι φάρμακα ποιοτικά και εξασφαλίζουν την θεραπεία. Το δεύτερο, δεν θα βλαφτεί το κέρδος των διαφόρων που συμμετέχουν στην πολιτική του φαρμάκου και επομένως έχουμε μια εξοικονόμηση”.

 

Την ώρα που έρχονται νέες περικοπές, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δηλώνει ότι θα χρειαστεί 1,4 δισ. επιπλέον από τον προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του έτους. Σε μια προσπάθεια να συμπιεστούν τα έξοδα θα επανεκτιμηθούν οι συμβάσεις με γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και κλινικές ενώ με την συνένωση όλων των συστημάτων πληροφορικής να μπει φρένο στην αλόγιστη έκδοση παραπεμπτικών.

 

“Όταν κάποιος χρειάζεται να κάνει μια μαγνητική τομογραφία και τον υποχρεώνουν να κάνει τρεις, αυτό πλέον θα το βρίσκουν, δεν θα επιτραπεί. είναι μια μείωση της δαπάνης χωρίς να βλάπτει την ποιότητα υπηρεσιών απέναντι στον ασφαλισμένο” τόνισε ο κ. Βουδούρης.

 

Διαβεβαίωση ότι μέχρι τα μέσα Αυγούστου οι ιδιώτες γιατροί, συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, θα λάβουν τις οφειλές του Μαΐου και οι εργαστηριακοί γιατροί θα εξοφληθούν μέχρι και τον Απρίλιο, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς σε συνάντηση που είχε το πρωί με εκπροσώπους του ιατρικού συλλόγου.

http://www.megatv.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *