Αρνήθηκαν αιμοκάθαρση σε οροθετικό

Μετά από καταγγελία της μη κυβερνητικής οργάνωσης ”PRAKSIS” στο Συνήγορο του Πολίτη για την άρνηση γενικού νομαρχιακού νοσοκομείου της περιφέρειας να παρέχει υπηρεσίες αιμοκάθαρσης σε οροθετικό νεφροπαθή σε τελικό στάδιο και παρέμβαση της ανεξάρτητης αρχής, ο ασθενής εντάχθηκε στο πρόγραμμα αιμοκάθαρσης.

Όπως αναφέρει η αρχή, το νοσοκομείο δικαιολόγησε την άρνησή του με το επιχείρημα ότι δεν διέθετε οροθετικό τμήμα αιμοκάθαρσης και κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό (π.χ. διαχωριστικό του ασθενούς από τους άλλους αιμοκαθαρόμενους) ούτε Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε στο εμπλεκόμενο νοσοκομείο ότι η άρνηση παροχής στον ενδιαφερόμενο των υπηρεσιών που είναι αναγκαίες για την υγεία του με επίκληση λόγων προστασίας των υπόλοιπων ασθενών δεν ευσταθεί.

Αφενός αντιβαίνει στον σκοπό του νοσοκομείου, όπως αυτός καθορίζεται στον Οργανισμό του, αλλά και στις νόμιμες προδιαγραφές λειτουργίας μίας Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Αφετέρου, εφ’ όσον είναι δυνατή η λήψη μέτρων ώστε να εξυπηρετηθεί ο ασθενής χωρίς να διακινδυνεύει η υγεία των υπόλοιπων ασθενών, υποκρύπτεται διάκριση λόγω αναπηρίας.

Εξάλλου, προσθέτει η ανεξάρτητη αρχή, οι προδιαγραφές λειτουργίας Μονάδων Τεχνητού Νεφρού δεν επιβάλλουν την ύπαρξη οροθετικής Μονάδας για την αιμοκάθαρση οροθετικών ασθενών, ούτε την ύπαρξη Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων, δεδομένου ότι ο ασθενής παρακολουθείται από την αντίστοιχη μονάδα άλλου νοσοκομείου.

Προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι όροι τους οποίους πρέπει να πληροί μία Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, ώστε να εξυπηρετεί οροθετικούς νεφροπαθείς, ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνθηκε και στην Υπηρεσία Συντονισμού και Ελέγχου προγράμματος χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας (ΥΣΕ) του ΓΝΑ ”Γ. Γεννηματάς” και η απάντηση που έλαβε από την ΥΣΕ επιβεβαίωσε τη θέση του Συνηγόρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *