Ο ΙΣΑ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΚΑΘΕΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΙΜΟΛΗΨΙΩΝ ΑΠΟ ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ

Προς τον κ. Μ. Θεοδώρου

Διοικητή του ΓΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

Αθήνα 6-8-2012

ΑΠ  31656

 


 

Αξιότιμε κύριε Διοικητή,

 

Πληροφορηθήκαμε ότι στο νοσοκομείο σας έλαβαν χώρα ενέργειες για την εκπαίδευση  βιολόγου στις αιμοληψίες.

Είναι πέραν πάσης αμφισβήτησης ότι η αιμοληψία είναι ιατρική πράξη. Άλλωστε, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του Ν. 1820/1988 που αφορά στην αιμοδοσία, ορίζεται ότι: “Η κρίση για την καταλληλότητα του αιμοδότη γίνεται από γιατρό. Η εκτέλεση της αιμοληψίας γίνεται από επισκέπτες υγείας και νοσηλεύτριες-νοσηλευτές. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ανάγκης μπορεί επίσης να ανατεθεί η εκτέλεση της αιμοληψίας από τον προϊστάμενο γιατρό σε ειδικά εκπαιδευμένους τεχνολόγους.”

Από αυτές συνάγεται σαφώς ότι, σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, τις αιμοληψίες μπορούν να εκτελούν, πλην των γιατρών και άλλοι επιστήμονες υγείας όπως οι επισκέπτες υγείας, οι νοσηλευτές και οι τεχνολόγοι, υπό προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως η επίβλεψη και η ευθύνη της αιμοληψίας, ως ιατρική πράξη ανήκει στον ιατρό.

Επειδή οι βιολόγοι δεν ανήκουν στο ιατρικό προσωπικό, και ως εκ τούτου δεν δικαιολογείται να εκτελούν, να επιβλέπουν και πολύ περισσότερο να φέρουν ευθύνη για ιατρικές πράξεις.

Επειδή, οι βιολόγοι δεν ανήκουν ούτε στο εκπαιδευμένο νοσηλευτικό ή ειδικό παραϊατρικό προσωπικό που μπορεί να διενεργεί αιμοληψίες.

Για τους λόγους αυτούς σας ζητάμε, όπως αποφευχθεί κάθε περαιτέρω προσπάθεια εκπαίδευσης βιολόγων στις πράξεις της αιμοληψίας.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                                                  ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *