«Ο ΙΣΑ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 13 ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΥΝΑΨΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΕΙΟ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ».


 

Κύριε Πρόεδρε,

 

Οι συμβάσεις που συνάπτει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τη διενέργεια ιατρικών επισκέψεων και την εκτέλεση ιατρικών πράξεων προβλέπουν στο άρθρο 13 ότι «τα ΙΠ ή ΙΕΠΦΥ μπορούν να δηλώνουν και να αποζημιώνονται για μέχρι τρεις γιατρούς ανά τμήμα και ειδικότητα με τον όρο ότι αυτοί δεν δηλώνονται ως επιστημονικά υπεύθυνοι ή ως συνεργαζόμενοι θεράποντες γιατροί από άλλο ΙΠ ή ΙΕΠΦΥ και δεν έχουν ατομική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ανεξάρτητα από τον αριθμό των συνεργαζόμενων θεραπόντων ιατρών που απασχολούν».

Με το παρόν σας τονίζουμε ότι ο ανωτέρω περιορισμός αντίκειται στο θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα του κάθε ιατρού να ασκεί ελεύθερα την ιατρική και να συμμετέχει ελεύθερα στην οικονομική ζωή της χώρας (άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος), πολύ περισσότερο που ο ΕΟΠΥΥ συγκεντρώνει σήμερα το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων ασφαλισμένων. Τούτο γιατί, πληθώρα ιατρών που διατηρούν ατομικό ιατρείο και στα πλαίσια αυτού υπέβαλαν αίτηση για τη σύναψη σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ για την εκτέλεση ιατρικών πράξεων, έχουν συνάψει συμβάσεις για την παροχή των ιατρικών τους υπηρεσιών και σε άλλους ιδιωτικούς φορείς (ιατρικές εταιρείες, διαγνωστικά εργαστήρια) αναλαμβάνοντας θέση επιστημονικού υπευθύνου σε αυτά.        Δεδομένου όμως του περιορισμού που έχει τεθεί στην ως άνω σύμβαση σας, εξαναγκάζονται από τις ιατρικές εταιρείες σε παραίτηση, αφού δεν μπορούν να δηλωθούν από τις εταιρείες προς τον ΕΟΠΥΥ ως επιστημονικά υπεύθυνοι. Το γεγονός αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες για τους ιατρούς, οι οποίοι βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να χάσουν την έμμισθη απασχόληση τους, την ίδια ώρα που ο ΕΟΠΥΥ αδυνατεί, όπως στην πράξη αποδεικνύεται, να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντι στα ιδιωτικά ιατρεία.

Κατόπιν των ανωτέρω σας καλούμε να επανεξετάσετε τον όρο 13 της σύμβασης του ΕΟΠΥΥ για τη διενέργεια ιατρικών επισκέψεων και την εκτέλεση ιατρικών πράξεων, καθώς αυτός αφενός αντιβαίνει στην κείμενη νομοθεσία, αφετέρου ωθεί τους ιατρούς ελεύθερους επαγγελματίες σε περαιτέρω οικονομική εξαθλίωση.

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *