ΙΣΑ. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΣ ΙΣΑ ΜΕ ΑΝ.ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ Μ.ΣΑΛΜΑ

Υπόσχεση αποπληρωμής των Συμβεβλημένων Γιατρών του ΕΟΠΥΥ μέχρι και το Μάιο 2012 στις επόμενες μέρες

«Μάχη» για την μη εφαρμογή της συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας

Σε πολύ θετικό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση με τον Αν.Υπουργό Υγείας κο Μάριο Σαλμά που είχε σήμερα 6/8/2012 το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγους Αθηνών. Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, κος Γιώργος Πατούλης και μέλη του ΔΣ κατέθεσαν στον Αν. Υπουργό τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας που χρήζουν άμεσης επίλυσης χωρίς χρονικές μεταθέσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η ολοκληρωτική κατάρρευση του Συστήματος Υγείας.

Η διοίκηση του ΙΣΑ έθιξε στον κο Σαλμά τα καίρια προβλήματα που ανακύπτουν καθημερινά από τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ χωρίς χρηματοοικονομική μελέτη, καθώς και τη σημαντικότητα προσδιορισμού ενός κατώτατου πανευρωπαικού «πλαφόν» στις παροχές υπηρεσιών υγείας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Ο κος Πατούλης δήλωσε ότι Υγεία Χωρίς Γιατρούς δε μπορεί να υπάρξει και ότι ο ιατρικός κόσμος απαιτεί οριζόντιο τρόπο αποπληρωμής των δεδουλευμένων του και όχι επιλεκτικά σε μικρή ομάδα υγειονομικών, όπως έκανε μέχρι τώρα η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ. Μιλώντας  για την προχειρότητα, με την οποία στήθηκε ο ΕΟΠΥΥ χωρίς συμβάσεις και χρηματοοικονομική μελέτη, ανέφερε ότι δεν έχουν εξασφαλιστεί ούτε τα χρήματα των λειτουργών υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. Ενημέρωσε τον Υπουργό ότι ήδη το 25% των απλήρωτων γιατρών του ΕΟΠΥΥ αποχωρεί από τον Οργανισμό, ενώ μίλησε για την αναγκαιότητα πλέον της αποπληρωμής του ΕΟΠΥΥ των δεδουλευμένων προς τους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς τόσο για τον Οργανισμό όσο και για τα πρότερα Ταμεία από τα οποία συστάθηκε.

«Οι δαπάνες της Υγείας είναι ανελαστικές σε ένα στοιχειώδες επίπεδο βασικών παροχών υγείας, κατι που πρέπει να το κατανοήσει η κυβέρνηση και η Τρόικα. Οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν πρέπει οπωσδήποτε να προσαρμόζονται πλέον στις ανάγκες και τις δυνατότητες των ασφαλισμένων πολιτών. Πρόταση του ΙΣΑ είναι η δημιουργία μίας Διαρκούς Επιτροπής Διαχειριστικού Ελέγχου του ΕΟΠΥΥ με Επιστημονικούς και Υγειονομικούς Φορείς, η οποία θα εξετάζει τη διαχείριση των πόρων και τον καταμερισμό αυτών καθώς επίσης θα δίνει λύσεις ad hoc όπου και όταν χρειάζεται» πρότεινε στον Υπουργό ο κος Πατούλης.

Ο ΙΣΑ τόνισε την κάθετη αντίθεσή του για τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας τονίζοντας ότι ο εξορθολογισμός στο χώρο της Υγείας μπορεί να προέλθει από τη δημιουργία θετικής λίστας και όχι μετακυλύοντας την ιατρική ευθύνη του θεράποντα ιατρού στο φαρμακοποιό. Όσον αφορά την εκτεταμένη χρήση γενοσήμων στην ελληνική αγορά, ο κος Πατούλης τόνισε ότι κρίνονται απαραίτητες μελέτες ελέγχου της ασφάλειας και της κλινικής αποτελεσματικότητας για οποιοδήποτε ιδιοσκεύασμα θα κυκλοφορήσει, πριν κυκλοφορήσει. Και για να γίνουν αυτές οι μελέτες, χρειάζεται επαρκές προσωπικό στον ΕΟΦ και εθνική στρατηγική ορθολογικής κατανάλωσης φαρμάκων βάσει ιατρικής καθοδήγησης.

Επίσης, η διοίκηση του ΙΣΑ δήλωσε κατηγορηματικά την αντίθεσή της προς τις οριζόντιες περικοπές στο χώρο της Υγείας ύψους 2 δις ευρώ, για τις οποίες γίνεται λόγος και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να μετεξελιχθεί με τέτοια μέτρα η οικονομική αυτή κρίση σε ανθρωπιστική. Αποτελεί τέλος ντροπή η διαδικασία προστίμων με ένα ευρώ στους συναδέλφους που εκδίδουν χειρόγραφες συνταγές. Ο έλεγχος της συνταγογράφησης μπορεί να γίνει μέσα από καθορισμένο πλαίσιο καταγραφών και πρωτοκόλλων.

«Είμαστε υπερ του εξορθολογισμού και της εξυγίανσης στο χώρο της Υγείας, μέσα από ένα πλαίσια κεντρικών προμηθειών των νοσοκομείων και μέσα από ελεγκτικούς μηχανισμούς στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την ορθολογική αναγραφή παρακλινικών εξετάσεων. Παράλληλος στόχος πρέπει να είναι η πρόληψη και η αποφυγή των ασθενειών μέσα από προγράμματα έγκαιρης διάγνωσης και πρωτογενούς πρόληψης. Όμως δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δε θα ανεχθούμε άλλο να κατηγορούνται συλλήβδιν όλοι οι γιατροί μας για υπερσυνταγογράφηση και εκμετάλλευση των ασθενών χωρίς αποδείξεις. Θα βοηθήσουμε στην προσπάθεια που κάνει ο συνάδελφος γιατρός Υπουργός κος Σαλμάς, ώστε μαζί με την ηγεσία του ΥΥΚΑ να προσδιορίσουμε, μέσα από ελεγκτικούς μηχανισμούς τους επίορκους. Πρέπει να λάβει τέλος η καθολική αμαύρωση του ιατρικού λειτουργήματος, όπως συνήθως κάνει ο κος Βουδούρης, όταν χιλιάδες συνάδελφοι εφημερεύουν απλήρωτοι, χιλιάδες συμβεβλημένοι γιατροί με τα ταμεία εργάζονται 3 χρόνια ως εθελοντές της Ελληνικής Πολιτείας, όταν σύσσωμοι οι γιατροί μέλη μας προσφέρουν αμισθοί τις υπηρεσίες τους στα Κοινωνικά Ιατρεία των Απόρων» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ.

Ο Αν. Υπουργός κατανοώντας τον τεράστιο κίνδυνο που ελλοχεύει από την ανεξέλεγκτη υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τους ασφαλισμένους και την οικονομική εξαθλίωση του Έλληνα γιατρού, δεσμεύτηκε να αποπληρώσει μέχρι και το Μάιο 2012 τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ως τις 15 Αυγούστου 2012, ενώ δήλωσε ότι για τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας, συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Υποσχέθηκε παράλληλα να προχωρήσει άμεσα την αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης της ΗΔΙΚΑ ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου  στη συνταγογράφηση χωρίς την εφαρμογή μέτρων τύπου προστίμων με ένα ευρώ στους συναδέλφους. Τέλος έδωσε εντολή για διαπραγμάτευση της μείωσης των ποσών που ισχύουν από αρχές Αυγούστου για τα τηλεφωνικά ραντεβού του ΕΟΠΥΥ, μετρο που είχε ληφθεί από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΥΚΑ.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, ο Γεν Γραμματέας του ΙΣΑ Στάθης Τσούκαλος, ο Ταμίας του ΙΣΑ Φώτης Πατσουράκος καθώς και τα μέλη του ΔΣ Σωτήρης Δρίτσας, Μάνος Ζαχαριάδης, Γιώργος Ελευθερίου, Βαγγέλης Ζαφειρίου και Γιάννης Δατσέρης

Στο τέλος της συζήτησης αποφασίστηκε αμφότερα ότι η διοίκηση του ΙΣΑ θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ ώστε να μπορέσουν από κοινού να δώσουν «το φιλί της ζωής» σ τον ασθενή πολίτη

 

 

Για το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                           ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *